Connect with us

Ανασκοπήσεις

Ανασκόπηση 19-31 Δεκεμβρίου 2016: Οι εξελίξεις στον κόσμο των υποδομών

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μας χαιρετά το 2016, μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες χρονιές στον κόσμο των υποδομών και των μεταφορών. Πολλά είδαμε σε αυτή τη χρονιά. Θετικά και αρνητικά. Στα θετικά είχαμε παραδόσεις έργων και στα αρνητικά είχαμε τις φρεναρισμένες δημοπρατήσεις.

Το σημαντικότερο νέο της χρονιάς ήταν αδιαμφισβήτητα η ανάσταση των έργων στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Ένα έργο που κινδύνευσε να παγώσει ολοσχερώς ήρθε στη ζωή και τώρα μιλάμε για ολοκλήρωση της διάνοιξης της διπλής σήραγγας σε λίγες εβδομάδες.

Εξίσου σημαντικό γεγονός ήταν οι παραδόσεις τμημάτων αυτοκινητόδρομων στη χώρα μετά από χρόνια. Μέσα στο 2016 παραδόθηκε ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο-Σπάρτη μήκους 46χλμ και η Περιμετρική Καλαμάτας μήκους 11χλμ, ολοκληρώνοντας τον Μορέα. Έτσι ιστορικά ο Αυτοκινητόδρομος Μορέας γίνεται ο πρώτος από τους 5 που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται πριν από 10 χρόνια που ολοκληρώνεται συνολικά και δίδεται σε λειτουργία.

Επίσης είχαμε την ιστορική πρώτη παράδοση της κατασκευής της Ιόνιας Οδού (μετά από εκείνες της Παράκαμψης Αγρινίου και Άρτας που ολοκληρώθηκαν ως δημόσια έργα). Το Κουβαράς-Αμφιλοχία με 26χλμ δόθηκε στην κυκλοφορία λίγες μέρες πριν ολοκληρωθεί το έτος και πλέον Δυτική Ελλάδα και Ήπειρος αρχίζουν και έρχονται πιο κοντά στην Αθήνα.

Μέσα στο 2016 οι δημοπρατήσεις σχεδόν “σίγησαν”. Ελάχιστα έργα βγήκαν στον αέρα και ακόμα λιγότερα υπεγράφησαν. Έτσι στις μεγάλες δημοπρατήσεις είχαμε ως κορυφαίο έργο της χρονιάς τo Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι. Στις 27 Οκτωβρίου κατέβηκε μόνο ένα σχήμα, η Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ-GMR, σηματοδοτώντας όμως την έναρξη της υλοποίησης ενός οραματικού για την Κρήτη έργου.

Πολύ σημαντικό όμως είναι και το έργο της Ανάπλασης Φαλήρου με 150χλμ που αναστήθηκε και βγήκε στον αέρα σε χρόνο ρεκόρ. Ανάδοχος βγήκε ο ΑΚΤΩΡ 53,54%.

Επίσης είχαμε 3 δημοπρατήσεις του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος από τον Πύργο μέχρι την Κυλλήνη όπου κυριάρχησε ως έκπληξη με εκπτώσεις από 53%-57%. Στα σημαντικά γεγονότα και η έναρξη της δημοπράτησης της Υποθαλάσσιας Ζεύξης Σαλαμίνας-Περάματος που όμως θα κρατήσει για 2 χρόνια, οπότε προς το παρόν, κρατάμε ότι ξεκίνησε η σχετική διαδικασία. Μέσα στην ανοβρία των δημοπρατήσεων είχαμε επίσης το έργο ανακαίνισης του κτιρίου του ΙΚΑ στην Πειραιώς και ένα μεγάλο έργο αποχέτευσης στην Ηγουμενίτσα με 37εκ.ευρώ. Τέλος, μετά από επίπονη δικαστική εμπλοκή ξεκαθάρισε το σιδ.έργο Ψαθόπυργος-Ρίο, κόστους 215εκ.ευρώ που κατέκτησε τελική η GD Infrastrutture.

Στις αναθέσεις έργων (χωρίς να έχει υπογραφεί η σύμβαση) είχαμε ως κορυφαίο γεγονός την ανάθεση από το ΥΠΟΜΕ στην Κ/Ξ Κεντρική Οδό του τμήματος Λαμία-Ξυνιάδα, την ένταξη στο ΕΣΠΑ των μεγάλων έργων για τις Μονάδες Απορριμμάτων σε Ήπειρο και Σέρρες. Μεγάλης σημασίας ήταν και η δημοπράτηση μετά από χρόνια του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, μίας έκτασης 588 στρεμμάτων. Οριστικός ανάδοχος ανακηρύχθηκε η Κ/Ξ ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ-Goldair.

Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων είχαμε την ολοκλήρωση της πώλησης του ΟΛΠ στην Κινεζική COSCO, της πώλησης του 24% του ΑΔΜΗΕ στην Κινεζική State Grid, του Αστέρα Βουλιαγμένης στην Apollo Investments, ενώ ανάδοχος για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακηρύχθηκε η Ferrovie Dello State Italiane με 45εκ.ευρώ. Σε διαδικασία διαγωνισμού είναι και η ΕΕΣΣΤΥ.

Σε κατάσταση αναμονής όλη τη χρονιά παρέμεινε η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, όπου το καλοκαίρι υπεγράφη ένα μνημόνιο συναντίληψης αλλά όπως όλα δείχνουν οι υπογραφές πάνε για την ερχόμενη Άνοιξη και οι εργασίες προς τα τέλη της νέας χρονιάς. Αναφορικά με τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια η χρονιά κύλησε με την προετοιμασία παραλαβής τους, όμως οι τελικές υπογραφές θα “πέσουν” τη νέα χρονιά.

Στα υπόλοιπα σημαντικά γεγονότα για το 2016: Σε επίπεδα απόλυτου ρεκόρ κλείνει το 2016 το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος καθώς μέχρι τον Νοέμβριο είχε 18,6εκ.επιβάτες σπάζοντας το περυσινό ρεκόρ των 18,1εκ. Μεγάλος στόχος είναι το “φράγμα” των 20εκ.επιβατών.

Ιανουάριος: Εγκαινιάζεται η Μεταλλική Γέφυρα Τσακώνας και ολοκληρώνεται το οδικό έργο Φλώρινα-Νίκη. Εγκρίνονται οι μελέτες για το Νέο Γήπεδο της ΑΕΚ.

Φεβρουάριος: Καθυστερήσεις εμφανίζονται στην επέκταση του Μετρό και του Τραμ προς Πειραιά. Ξεκινούν μετά από 2,5 χρόνια τα έργα στον Μορέα. Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ ανάδοχος στο έργο αποχέτευσης στη Νεμέα. Η Ιόνιος Τεχνική μειοδότησε στο δίκτυο αποχέτευση της Κατούνας Αιτωλοακαρνανίας. Η Προμηθέας ανάδοχος της βελτίωσης του δρόμου Βελεστίνο-Βόλος. Η ΤΡΙΚΑΤ ξεκινά έργο αποχέτευσης στην Παιανία.

 

image_pdfimage_print
Advertisement

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps