Connect with us

Ανασκοπήσεις

Ανασκόπηση 10-30 Απριλίου 2017: Οι εξελίξεις στον κόσμο των υποδομών

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία μεγάλη ανασκόπηση θα κάνουμε σήμερα, εδώ στο ypodomes.com που περιλαμβάνει τις 3 τελευταίες εβδομάδες του Απριλίου. Μεγάλα γεγονότα, παραδόσεις αυτοκινητόδρομων, εξαιρετικά νέα σε δημοπρατήσεις, έργα ΕΣΠΑ, αποκρατικοποιήσεις. Ας πιάσουμε όμως το κουβάρι από τις 10 Απριλίου και ξεκινάμε αναλυτικά:

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΕΑ
Σε λειτουργία δόθηκε στις 12 Απριλίου ολόκληρη η Ολυμπία Οδός. Λειτουργικός αυτοκινητόδρομος από την Ελευσίνα μέχρι την Πάτρα, με 2 λωρίδες +ΛΕΑ σε κάθε ρεύμα. Με την παράδοση ολοκληρώνεται σε μεγάλο βαθμό η κατασκευή που ξεκίνησε το 2008 και που αποτέλεσε πολιτικό και τεχνικό επίτευγμα για τη χώρα. Εκκρεμότητες 7χλμ παραμένουν σε 4 σημεία (Καμάρι, Καμάρες, Δερβένι, Αραχωβίτικα) καθώς και η ολοκλήρωση του Υπερ Κόμβου Ρίου.

Σε λειτουργία τέθηκε στις 13 Απριλίου ακόμα ένα τμήμα της Ιόνιας Οδού, από την Σήραγγα Κλόκοβας, μέχρι το Κεφαλόβρυσο, συνολικού μήκους 37χλμ. Με αυτή την παράδοση 149χλμ από τα 196χλμ είναι πλέον στην κυκλοφορία. Απομένουν τα τμήματα Αντίρριο-Κλόκοβα, Αμφιλοχία-Άγιος Δημήτριος και Πέρδικα -Κοσμηρά (Εγνατία).

Οριστικά από το Συντριβάνι μέχρι την Νέα Ελβετία θα λειτουργήσει προς το τέλος του 2020, η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης. Οι πρώτοι 4 σταθμοί ελέω των σταθμών Αγία Σοφία και Βενιζέλου, τραβούν πίσω χρονικά και η λειτουργία τους αναμένεται είτε συνολικά είτε τμηματικά μέχρι το 2022. Σχετικά με τις επεκτάσεις φαίνεται πως για το Αεροδρόμιο Μακεδονία θα γίνει με υπέργεια γραμμή.

Στην Fraport Greece πέρασαν επίσημα στις 12 Απριλίου 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια της χώρας, ενώ δόθηκε και το τίμημα των 1,2 δισ ευρώ. Τα επόμενα 4 χρόνια πρόκειται να επενδυθούν 400εκατ.ευρώ για την αναβάθμιση των Αεροδρομίων. Τα Αεροδρόμια που ιδιωτικοποιήθηκαν είναι: Θεσσαλονίκης, Ακτίου, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Χανίων, Ρόδου, Σαντορίνης, Μυκόνου, Σάμου, Καβάλας, Κεφαλονιάς, Κω, Μυτιλήνης, Σκιάθου.

Με μία ικανοποιητική για το Υπουργείο Υποδομών (όπως εκτιμάται) προσφορά, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου. Η ΚΞ ΤΕΡΝΑ-GMR με 480εκατ.ευρώ υπόσχονται να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο αεροδρόμιο με οδικές προσβάσεις στον ΒΟΑΚ και τον ΝΟΑΚ. Η τελική απόφαση θα βγει μέχρι τον Ιούνιο και όπως όλα δείχνουν θα είναι θετική.

Στις 30 Μάη θα έχουμε την δημοπράτηση της 6ης εργολαβίας του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, στο τμήμα Σαγαίικα-Κάτω Αχαγιά. Το κόστος ξεπερνά τα 70εκατ.ευρώ. Μέχρι το τέλος Ιουλίου αναμένεται να έχουν δημοπρατηθεί και τα 2 τελευταία τμήματα Κάτω Αχαγιά-ΒΙΠΕ και ΒΙΠΕ-Μιντιλόγλι.

14 δημοπρατήσεις υπόσχεται για φέτος η ΕΡΓΟΣΕ καθώς σύμφωνα με τον προγραμματισμό της θα διαθέσει 478εκατ.ευρώ για αυτά. Μεταξύ αυτών η Σήραγγα Σεπολίων και η ηλεκτροκίνηση στο Κιάτο-Αίγιο.

H Deutsche Invest-CMA CGM-Σαββίδης πλειοδότησε στον ΟΛΘ για την απόκτηση του 67% των μετοχών. Μετά από πολλά χρόνια το θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμένα φαίνεται εφικτό και όπως όλα δείχνουν μέχρι το τέλος του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί.

 

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Νέος Πρόεδρος του ΤΕΕ επανεκλέχθηκε ο Γιώργος Στασινός. Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη. Ε.Ο.Τρίκαλα-Άρτα: Σε δημοπράτηση με 17εκατ.ευρώ το τμήμα Πύλη-Παλαιομονάστηρο.Νέο Γήπεδο ΑΕΚ: Μία ανάσα πριν την εκκίνηση της κατασκευής της Αγιάς Σοφιάς. Στην κυκλοφορία δόθηκε τμήμα του Ανισόπεδου Κόμβου 16 της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης.

Σε δημοπράτηση επίσης: μεγάλο αποχετευτικό έργο με 33,1εκατ.ευρώ στην Πρέβεζα, νέο σχολικό συγκρότημα στη Χερσόνησο με 8,2εκατ.ευρώ, η διαπλάτυνση του Κόμβου Ταυρωπου, αποχετευτικό έργο στο Ρέθυμνο και η επέκταση του Λιμένα Πισαετού στην Ιθάκη.Η εταιρεία Κοκκίνης μειοδότησε στην κατασκευή 6 Πεζογεφυρών σε Λεωφόρους της Αθήνας.

Μέχρι το Αίγιο θα φτάσει το σύγχρονο τρένο στο τέλος του 2017. Θα διαθέτει νέες διπλές γραμμές, νέους σύγχρονους σταθμούς όμως θα κινούνται ντιζελοκίνητα τρένα. Ο χρόνος υπολογίζεται σε περίπου 100 λεπτά. Σύμη: Στο ΕΣΠΑ αποχετευτικά έργα ύψους 4 εκατ. ευρώ.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέα περιφερειακή υποδομή διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων στην Κωνσταντινούπολη για την Cosco.Στο Λονδίνο θα έχουμε επέκταση του τέλους κυκλοφοριακής συμφόρησης από το 2019. Στην Αλβανία ξεκινά η κατασκευή του πρώτου αιολικού πάρκου της χώρας ισχύος 12MW. Αριθμός ρεκόρ στην κατασκευή νέων κτιρίων στο Λονδίνο. Νέα Υόρκη: Εγκαινιάστηκε επισήμως η «νέα» Τάιμς Σκουέαρ. Αλβανία: Ολοκληρώνεται το οδικό έργο Τίρανα-Ελμπασάν.

ypodomes.com

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα