Τη θέση του ότι η Εγνατία Οδός ΑΕ δεν είναι μια «μελλοθάνατη» εταιρεία, αλλά παραμένει ένας αναπτυξιακός μοχλός της βιώσιμης ανάπτυξης του βορειοελλαδικού τόξου που ενώνει την Ανατολή με την Δύση, διατύπωσε ο πρόεδρος της επιχείρησης, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, από το βήμα του 8ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Θεσσαλονίκης. Ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε πως η εταιρεία αποτελεί παράλληλα και ένα κοινό αγαθό που εξυπηρετεί καθημερινά όλο τον κόσμο, τον τουρισμό, ενώ συμβάλλει και στη μετακίνηση αγαθών. Υπογράμμισε δε, ότι για τα επόμενα 35 χρόνια της παραχώρησής της, θα χρειαστεί τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για τη βαριά συντήρηση της οδού, έναντι των 160 εκατ. ευρώ που δαπανώνται σήμερα «και όχι για τη βαριά συντήρηση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στους σημαντικούς σταθμούς της εταιρείας, ο κ. Κωνσταντόπουλος υπενθύμισε ότι ιδρύθηκε το 1994, 12 χρόνια μετά εγκαινιάστηκε ο αυτοκινητόδρομος, το 2010 επιβλήθηκαν τα πρώτα διόδια, έναν χρόνο αργότερα η εταιρεία μπήκε στη λίστα των ακινήτων για παραχώρηση, και το 2016 προσλήφθηκαν οι τεχνικοί σύμβουλοι για τον διαγωνισμό. Τελικά, όπως είπε μετά από σειρά άγονων διαγωνισμών, το 2021 αναδείχθηκε ο προτιμητέος επενδυτής, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Egis Projects, ενώ το 2024 υπογράφηκε η σύμβαση.
Αναφερόμενος στη λειτουργία των διοδίων, που από 13 σταθμούς το 2019 αυτοί ανέρχονται σήμερα σε 55 (19 μετωπικούς και 36 πλευρικούς), ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι η αύξηση του αριθμού τους έγινε «γιατί αυτός ο αυτοκινητόδρομος θέλει συντήρηση, όχι ελαφριά και μέτρια, αλλά και βαριά, κάτι που απαιτεί και έσοδα. Η παραχώρηση, όταν τελειώσει, θα το προσφέρει αυτό – τη βαριά συντήρηση».
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος στην ομιλία του υπενθύμισε ότι η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού στοίχισε 7 δισ. ευρώ και το έργο υλοποιήθηκε με 50% χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους και εθνικούς πόρους και τόνισε ότι η εταιρεία, μέχρι και σήμερα πληρώνει για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους «και τα τελευταία μόνο χρόνια, έχουν καταβληθεί περί τα 80 εκατ. ευρώ».
Επιχειρηματολογώντας επί της θέσης του για το πόσο σημαντική είναι η Εγνατία Οδός, επισήμανε ότι ένωσε απομονωμένες περιοχές και υπήρξε μοχλός ανάπτυξης, υπενθύμισε ότι ο αυτοκινητόδρομος δεν έκλεισε ποτέ σε χιονοπτώσεις και προσφέρει την μέγιστη βοήθεια για την διευκόλυνση των οδηγών, όσο γίνονται τα έργα του FlyOver.
«Είμαστε πάντα εκεί όπου χρειαστούμε και μας καλέσουν να παρέχουμε βοήθεια, αλλά και με μελέτες όπως η θαλάσσια συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης, και θα είμαστε εδώ όποτε μας καλέσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να παράσχουμε έργο και βοήθεια», τόνισε.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Ηλίας Περτζινίδης, επισήμανε στην ομιλία του ότι η Θεσσαλονίκη έχει αλλάξει πορεία, καθώς η πόλη έχει φύγει από τις υποσχέσεις και βρίσκεται πλέον στην τροχιά υλοποίησης μεγάλων έργων. Αναφέρθηκε ειδικά στο Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι πλέον σε λειτουργία, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα αυτής της εξέλιξης είναι ήδη ορατά στην καθημερινότητα των πολιτών.
Για την κατασκευή του Flyover, τόνισε ότι θα προσφέρει λύση στους οδηγούς που επιθυμούν να αποφύγουν την κίνηση στο κέντρο της πόλης, ενώ μίλησε και για τη σιδηροδρομική διασύνδεση του ΟΛΘ, λέγοντας ότι θα ενισχύσει τη συνδεσιμότητα και τη μεταφορική ικανότητα της πόλης.
Βέβαια, όπως είπε, δεν αρκεί μόνο η ανακοίνωση νέων έργων και η υλοποίησή τους, αλλά είναι απαραίτητη και η συντήρηση των ήδη υπαρχουσών υποδομών, και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη εύρεσης κονδυλίων, ειδικά για «να συντηρούμε τα έργα που υλοποιούνται», όπως τόνισε.
Υπογράμμισε την κρισιμότητα διασφάλισης της εκπαίδευσης στις Πολυτεχνικές Σχολές και της επιστήμης του μηχανικού, σημειώνοντας ότι «ο ρόλος του μηχανικού πρέπει να προστατευθεί μέσω αυστηρής αξιολόγησης και πιστοποίησης», ενώ ζήτησε να ενισχυθεί οικονομικά η τεχνική παιδεία για «καλύτερους επιστήμονες μηχανικούς για εμάς και τα παιδιά μας». Μεταξύ άλλων, ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ρόλο του ΤΕΕ, επισημαίνοντας ότι είναι σταθερά και ενεργά παρόν σε όλα τα μεγάλα έργα, όχι σαν απλός παρατηρητής, αλλά ως επιστημονικός φορέας προτάσεων, λύσεων και τεχνογνωσίας. «Είμαστε δίπλα στην εκάστοτε κυβέρνηση για να μπορέσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να υλοποιούμε τα χρήσιμα έργα για την κοινωνία».
Την αναγκαιότητα η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ένα ενιαίο σχέδιο μεταφορών και υποδομών, αλλά και μητροπολιτική λειτουργία, υπογράμμισε ο γραμματέας Υποδομών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Σαρηγιάννης.
«Ένα διαχρονικό ζήτημα της πόλης είναι ότι έχει έλλειψη υποδομών και ότι τα έργα αργούν τόσο να ξεκινήσουν, όσο και να υλοποιηθούν στα χρονοδιαγράμματά τους. Η κατάσταση αυτή απεικονίζεται στους οικονομικούς και αναπτυξιακούς δείκτης της πόλης, στη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι και στη διαφορά που παρουσιάζεται σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Η αντίληψη ότι η αιτία του κακού είναι οι γκρινιάρηδες Θεσσαλονικείς, είναι προσβλητική και πολύ άδικη για τους πολίτες», τόνισε από το βήμα ο ίδιος.
Την απόκτηση ενός ξενοδοχείου που θα παρέχει στέγη σε 180 φοιτητές, ανακοίνωσε κατά την ομιλία του ο πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, Σταμάτης Αγγελόπουλος. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι ο στόχος των δημοσίων πανεπιστημίων θα πρέπει να είναι να συμβάλουν στην τοπική οικονομία, κάτι που όπως ανέφερε, επιχειρεί και το ΔΙΠΑΕ που στεγάζεται στη Σινδο. «Τα δημόσια πανεπιστήμια πάσχουν από υποδομές. Θα πρέπει λοιπόν να έχουν στόχο να διαθέτουν αναπτυξιακό ρόλο για την τοπική κοινωνία», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ μεταξύ άλλων υπογράμμισε τη σημασία της έρευνας, την οποία χαρακτήρισε δύναμη ανάπτυξης, τόσο για την επιχειρηματικότητα, όσο και ευρύτερα.
Το 8o Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης συνδιοργάνωσαν το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΚΑ) σε συνεργασία με το MyPortal.gr και το «Πολιτικό Ημερολόγιο-Ατζέντα Θεσσαλονίκης», ενώ τέλεσε υπό την αιγίδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας