Νίκος
Καραγιάννης

Η ανάρτηση και κύρωση των Δασικών Χαρτών είναι ένα αναπτυξιακό έργο, καθοριστικό για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική της χώρας μας, έργο που θα συμβάλλει στο δρόμο προς μια αειφόρο κοινωνία.

Το έργο αυτό μας απαλλάσσει από παθογένειες του παρελθόντος, κατά τις οποίες μας ήταν άγνωστο ποιες εκτάσεις είναι δασικές και ποιες έχουν παράνομα εκχερσωθεί. Απελευθερώνει τον χωροταξικό σχεδιασμό και τις αμφισβητήσεις για τις χρήσεις γης και τις παραγωγικές δραστηριότητες. Όμως, το σημαντικό είναι ότι διασφαλίζει το φυσικό περιβάλλον για τις τωρινές και τις μελλοντικές γενιές.

Με σαφή τον δασικό χώρο, προλαμβάνονται εύκολα οι πάσης φύσεως καταπατήσεις και παράνομες αλλαγές χρήσεις γης και αποφεύγονται οι «ύποπτες» καταστροφές των δασών, γεγονός τεράστιας περιβαλλοντικής σημασίας.

Απαλλάσσει και τους πολίτες και τη Δασική Υπηρεσία από μια γραφειοκρατική διαδικασία, αυτή της πράξης χαρακτηρισμού μιας έκτασης.

Η διαδικασία των δασικών χαρτών προβλεπόταν σε νόμους του 1998, 2010 και 2013, αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις προτίμησαν να συντηρηθεί το αδιαφανές πλαίσιο και δεν προχώρησαν σε αυτή την αναγκαία περιβαλλοντική και αναπτυξιακή τομή.

Σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο η κυβέρνηση έχει ήδη μειώσει κατά 10% σε σχέση με το παρελθόν το κόστος για την ηλεκτρονική κατάθεση αντιρρήσεων, έχει αυξήσει κατά 15 ημέρες το χρονικό περιθώριο υποβολής τους, έχει δημιουργήσει μία φιλική προς το χρήστη σελίδα ενημέρωσης και υποβολής αντιρρήσεων και σημεία υποστήριξης των ενδιαφερόμενων, χωρίς να απαιτείται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η συνεργασία με ειδικό επιστήμονα και το τοπογραφικό διάγραμμα. Παράλληλα οργανώνεται ένα ευρύ δίκτυο ενημέρωσης στις περιοχές που ξεκινούν οι αναρτήσεις των χαρτών.
Η ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών δεν αλλάζει την ιδιοκτησία της γης, αλλά καθορίζει τη μορφή της. Επιπλέον το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο επιτρέπει, υπό προϋποθέσεις, τη νομιμοποίηση των εκτάσεων που έχουν εκχερσωθεί για γεωργική εκμετάλλευση, αλλά και των αγρών που έχουν δασωθεί, λόγω της μη χρήσης τους.
Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών που έχουν συσταθεί σε κάθε νομό για την εξυπηρέτησή τους και την επεξήγηση των όποιων προβλημάτων.

 

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV