Νίκος
Καραγιάννης

Υπεγράφη σήμερα, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, η δανειακή σύμβαση μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ύψους 48 εκατ ευρώ, για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε τρεις Περιφέρειες της χώρας.

«Η ΕΤΕπ είναι πολύτιμος στρατηγικός εταίρος και βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία. Στάθηκε δίπλα μας, από το 2015, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές», υπογράμμισε ο Υπουργός. Η σύμβαση αφορά στη χρηματοδότηση έργων για την ανάπτυξη δικτύων σε 16 πόλεις στις περιφέρειες Κεντρικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης.

Αμέσως μετά, ξεκινά η συζήτηση για τη δανειοδότηση, εκ μέρους της ΕΤΕπ, των έργων δικτύου φυσικού αερίου σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. Ο δρόμος για τον επανασχεδιασμό όλου του συστήματος διείσδυσης φυσικού αερίου στην Δυτική Μακεδονία, ανέφερε ο κ. Σταθάκης, άνοιξε μετά την επαναδιαπραγμάτευση με την κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ, κατά την οποία επετεύχθη η ύπαρξη τριών νέων σημείων εξόδου του αγωγού, εκ των οποίων τα δύο αφορούν τη Δυτική Μακεδονία, την Πτολεμαΐδα και την Καστοριά.

Εκτός από τη σύμβαση με τη ΔΕΔΑ, σημαντική είναι η συμβολή της ΕΤΕπ τόσο στην υλοποίηση έργων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τον ΑΔΜΗΕ (π.χ. διασυνδέσεις Κυκλάδες και Κρήτη με ηπειρωτικό σύστημα), την κατασκευή και επέκταση υποσταθμών υψηλής τάσης και την πιλοτική εγκατάσταση «έξυπνων μετρητών», όσο και σε πρότζεκτ εξοικονόμησης ενέργειας (π.χ. πρόγραμμα για αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων, με προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία) και ανάπτυξης τεχνολογιών ΑΠΕ.

Την τελευταία τριετία ο ρόλος της Τράπεζας έχει ενισχυθεί:

– Από το 2015 και μετά εγκρίθηκαν για τη χώρα μας δάνεια άνω 5 δισ. ευρώ.

– Ήδη, περισσότερα από 7 δισ. ευρώ επενδυτικά έργα, για την τριετία 2018-2020, έχουν συμφωνηθεί ή βρίσκονται στην τελική φάση έγκρισης από την ΕΤEπ. Ποσά που θα πολλαπλασιαστούν λόγω της μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Νότια Ελλάδα

Ο Υπουργός έχει χαρακτηρίσει πολλάκις το φυσικό αέριο ως καύσιμο-γέφυρα, κρίσιμο για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πόσο σημαντική είναι η επέκταση του δικτύου και η ανάπτυξη υποδομών. Κατά τις εργασίες του 10ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Πελοποννήσου είπε ότι ο αγωγός του ΔΕΣΦΑ φτάνει μέχρι τη Μεγαλόπολη με την Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος να έχει ήδη εντάξει στο πρόγραμμά της ανάπτυξη δικτύου από το 2019 σε Κόρινθο, Άργος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη και Καλαμάτα.

Στο ίδιο πνεύμα άλλωστε, ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Υποδομές, Μεταφορές, Έρευνα και Ψηφιακή Πολιτική, κ. Γιάννης Μανιάτης, σημείωσε σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ότι το δίκτυο φυσικού αερίου θα μειώσει το ενεργειακό κόστος επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατά 30-40%, παραθέτοντας και οικονομικά στοιχεία για την απαιτούμενη δημόσια δαπάνη κατά περίπτωση:

Κόρινθος: 3.500.000 ευρώ

Άργος–Ναύπλιο: 4.500.000 ευρώ

Τρίπολη: 5.000.000 ευρώ

Σπάρτη: 2.000.000 ευρώ

Καλαμάτα: 4.000.000 ευρώ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας