Νίκος
Καραγιάννης

Άναψαν τα αίματα για το θέμα του τρόπου διέλευσης και της χρηματοδότησης του σιδηροδρομικού έργου από τον Καστελόκαμπο μέχρι τον Άγιο Διονύσιο και μέχρι τον Άγιο Ανδρέα στην Πάτρα.

Αφορμή στάθηκε η τοποθέτηση του υποψήφιου Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Κώστα Σπηλιόπουλου (και πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ) ο οποίος υποστήριξε ότι «τα στοιχεία που επίσημα και πανηγυρικά παρέδωσε η ΕΡΓΟΣΕ στο Δήμο Πατρέων υπήρξαν η ώρα της οδυνηρής αλήθειας, η περιλάλητη υπογειοποίηση ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας” και λέγοντας πως στο τμήμα από το Ρίο μέχρι την Κανελλοπούλου θα γίνει ανοιχτό όρυγμα με τοιχία και χωρίς να κλειστεί από πάνω. Για τα τμήματα Κανελλοπούλου-Άγιος Διονύσιος-Άγιος Ανδρέας μίλησε για υπογειοποίηση με έλλειψη χρηματοδότησης. Ο κ.Σπηλιόπουλος κατηγορώντας την κυβέρνηση συνόψισε πως “η υπογειοποίηση στο Ρίο και στον Καστελλόκαμπο αποδείχθηκαν απάτη. Το υπόγειο τρένο με το ανοιχτό όρυγμα δεν έχουν καμιά σχέση. Και όλα τα υπόλοιπα είναι δεσμεύσεις χωρίς πρόβλεψη χρηματοδότησης, δηλαδή φούμαρα”.

Η απάντηση ήρθε άμεσα από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών Θάνου Βούρδα, που μιλώντας σε ραδιόφωνο της Πάτρας, κατηγόρησε τον κ.Σπηλιόπουλο για έλλειψη έργων όταν ήταν στην ΕΡΓΟΣΕ και ήταν ρητά κατηγορηματικός για τα τμήματα του έργου ότι: από τον Καστελόκαμπο μέχρι την Κανελλοπούλου, από εκεί μέχρι τον Άγιο Διονύσιο το έργο θα γίνει με υπογειοποίηση cut and cover, δηλαδή την διάνοιξη ορύγματος και στη συνέχεια την κάλυψη του στην επιφάνεια (δηλαδή μιλάμε για την περίφημη “ελαφρά” υπογειοποίηση).

Σημείωσε πως το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και πως θα δημοπρατηθεί με τη μέθοδο της μελετο-κατασκευής ενώ σε αυτό εντάσσονται και οι μελέτες που θα διαρκέσουν περίπου 8 μήνες για το τμήμα Άγιος Διονύσιος-Άγιος Ανδρέας, που επίσης θα είναι υπόγειο. Η χρηματοδότηση για αυτό το τελευταίο τμήμα σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα θα εξασφαλιστεί από το εργαλείο “Connecting Europe Facilities” (CEF).

Ο κ.Βούρδας διευκρίνισε επίσης ότι προχωρά κανονικά η τροποποίηση της διέλευσης από τον Καστελόκαμπο μέχρι την οδό Κανελλοπούλου και κάλεσε τον κ.Σπηλιόπουλο “να ασχοληθεί με κάτι άλλο”.

Αιτία της κόντρας υπήρξε η συνάντηση στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ με το Δήμαρχο Πατρέων κ.Πελετίδη όπου και του παραδόθηκε η προμελέτη του τμήματος μέχρι τον Άγιο Διονύσιο για “παρατηρήσεις” ενώ ειπώθηκε πως παράλληλα ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης προκειμένου να προκηρυχθεί μέχρι τον Μάιο το έργο.

Η ουσία πάντως παραμένει πως η Πάτρα πρέπει συνδεθεί επειγόντως με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας μέχρι το τέλος του 2023 καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να απαιτηθεί απο την Κομισιόν η επιστροφή όλων των κονδυλίων για την αναβάθμιση της γραμμής Αθήνα-Πάτρα. Το Υπουργείο Υποδομών σε συνεργασία με την ΕΡΓΟΣΕ έχει ξεκινήσει την διαδικασία ετοιμασίας του Φακέλου Μεγάλου Έργου για το τμήμα από το Αίγιο μέχρι την Πάτρα προκειμένου να εγκριθεί η χρηματοδότηση και να ξεκινήσουν τα σχετικά έργα.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV