Connect with us

Μετρό Αθήνας

Αναπόφευκτο το ΣτΕ για το διαγωνισμό της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετρό Γραμμή 4

Έληξε και τυπικά εχθές η χρονική περίοδος που όφειλε η επιτροπή του διαγωνισμού να απαντήσει στις ενστάσεις των δύο κοινοπραξιών για το μεγάλο έργο της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στο θέμα, πως “σιωπηρά” τις απορρίπτει.

Το …θρίλερ όμως θα έχει και συνέχεια. Τις επόμενες ημέρες (αν όχι ήδη από σήμερα) αναμένεται να κατατεθούν ασφαλιστικά μέτρα στο ΣτΕ και να ξεκινήσει ακόμα μία περίοδος αναμονής για την εκδίκαση των προσφυγών. “Είναι αναπόφευκτο το ΣτΕ” σημειώνει παράγοντας που παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία και όπως υποστηρίζει “είναι το τελευταίο όπλο για τις δύο κοινοπραξίες προκειμένου να εξουδετερώσουν η μία την άλλη και να πάρουν το συμβόλαιο”.

Από την άλλη, σε όλο το διάστημα μέχρι την ημέρα εκδίκασης των προσφυγών, θεωρητικά η επιτροπή του διαγωνισμού θα εξακολουθήσει να έχει το δικαίωμα να εκφραστεί για τις ενστάσεις που κατατέθηκαν. Αυτό όμως είναι ένα σενάριο με πολύ μικρές πιθανότητες να συμβεί, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί.

ΧΡΟΝΟΣ-ΧΡΟΝΟΣ-ΧΡΟΝΟΣ

Όσο ροκανίζεται ο χρόνος, τόσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από την πολυπόθητη υπογραφή. Αν υποθέσουμε ότι η εκδίκαση θα γίνει σε σύντομο χρόνο λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης (δηλαδή το καλό σενάριο για το έργο) και ότι τελικά οι προσφυγές στο ΣτΕ θα απορριφθούν, τότε όπως υποστηρίζει πηγή με γνώση στο θέμα, τελειώνουν και οι δικαστικές εμπλοκές στο διαγωνισμό.

Επόμενο και καθοριστικό βήμα είναι η αποσφράγιση των προσφορών των κοινοπραξιών «ΑΚΤΩΡ-ANSALDOBREDA-HITACHI» και «ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM». Εκεί θα προκύψει και ο μειοδότης, δηλαδή αυτός που θα έχει δώσει την μεγαλύτερη έκπτωση. Αν και το σχήμα της ΑΒΑΞ έχει καλύτερη βαθμολογία στην τεχνική αξιολόγηση, η έκπτωση είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την ανάθεση του έργου. Αυτό, θεωρητικά μπορεί να έχει συμβεί μέσα στο καλοκαίρι.

Από εκεί και έπειτα θα αρχίσει ένας αγώνας δρόμου για την ανακήρυξη του σχήματος ως προσωρινού μειοδότη, την αποστολή προς έγκριση της σύμβασης, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, την κύρωση της από τη Βουλή των Ελλήνων και τέλος την ενεργοποίηση της με την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής.

ΕΡΓΟ-ΜΑΜΟΥΘ

Για τα ελληνικά δεδομένα, πρόκειται για ένα έργο-μαμούθ. Με αρχικό κόστος 1,8δισ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ), είναι μακράν το μεγαλύτερο δημόσιο έργο όλων των εποχών. Για τους δυο φιναλίστ, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία καθώς όπως έχουμε αναφέρει ξανά από το ypodomes.com, ο νικητής θα στεφθεί βασιλιάς του κατασκευαστικού κλάδου για αρκετά χρόνια. Για να δώσουμε μία τάξη μεγέθους, το έργο του πρώτου τμήματος της Γραμμής 4 είναι ισάξιο με το διπλό έργο στο Μετρό Θεσσαλονίκης που κατασκευάζονται μέσω δυο εργολαβιών η βασική γραμμή και η γραμμή Καλαμαριάς με 13,5χλμ γραμμής και 18 σταθμούς.

Εδώ εκφράζονται δύο βασικοί φόβοι. Ο πρώτος έχει να κάνει με την μεγάλη καθυστέρηση στο διαγωνισμό που αφορά τις πρόδρομες εργασίες της Γραμμής 4. Είμαστε σε πολύμηνη αναμονή της έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ που θα κρίνει την τύχη του έργου το οποίο είναι απαραίτητο για να ξεκινήσει τις κατασκευές το κυρίως έργο. Όσο βρίσκεται σε εκκρεμότητα, τόσο εντείνονται οι ανησυχίες για καθυστερήσεις με το καλημέρα του έργου.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Ο δεύτερος φόβος έχει να κάνει με το ίδιο το χρονοδιάγραμμα του έργου. Τα οκτώ χρόνια για έργο τέτοιου μεγέθους, στο υπέδαφος της Αθήνας θεωρούνται υπερβολικά φιλόδοξα. Ακόμα χειρότερα, στοιχείο του διαγωνισμού είναι αν κάποιο σχήμα μπορέσει να δώσει χρόνο ολοκλήρωσης τα 7 χρόνια (!).

Αντίστοιχο έργο Μετρό στην Κοπεγχάγη με τεχνικές δυσκολίες σημαντικά μικρότερες από της Αθήνας, χρειάστηκε εννέα έτη. Παράγοντες της αγοράς πιστεύουν ότι τελικά θα χρειαστούν περισσότερα χρόνια, ενώ απορούν γιατί μέσα στο διαγωνισμό δεν δόθηκε η δυνατότητα τμηματικής παράδοσης.

“Μία γραμμή με 13χλμ και 15 σταθμούς που θα περνά από το κέντρο της Αθήνας, είναι στατιστικά σίγουρα ότι θα αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, είτε λόγω αρχαιολογικών, είτε λόγω υπεδάφους. Θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί η λειτουργία ενός τμήματος αν σε κάποιο σημείο τα έργα μπλοκάρουν” σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στην Αττικό Μετρό υπάρχει πάντως συγκρατημένη αισιοδοξία ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το έργο για το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 από το Άλσος Βεϊκου μέχρι του Γουδή, φέτος θα υπογραφεί. Είναι σημαντικό να ξεκινήσει, έργο που υπογράφεται κάποια στιγμή θα τελειώσει, είναι αδιαμφισβήτητα το έργο που περιμένει όλη η κατασκευααστική αγορά.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Σπίρτζης-Βαρεμένος: Σταματήστε το νεοφιλελεύθερο κατήφορο των ιδιωτικοποιήσεων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν οι Γιώργος Βαρεμένος και Χρήστος Σπίρτζης για την παράδοση των σταθμών Νίκαιας, Κορυδαλλού και Αγ. Βαρβάρας.

Αναλυτικά:

Η παράδοση των τριών σταθμών της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά, είναι μία κατάκτηση για το λαό των εργατικών συνοικιών της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά και αξίζουν πολλά ευχαριστώ σε όσους συνέβαλαν διαχρονικά στην υλοποίηση του έργου.

Για εμάς, απόλυτη προτεραιότητα τώρα, όπως είχε προγραμματισθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν:

– Η ολοκλήρωση του έργου του ΜΕΤΡΟ Πειραιά στο σύνολο του, εντός του χρονοδιαγράμματος το 2021 και όχι το 2022 όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.

– Η έναρξη των εργασιών της Γραμμής 4, που για την πορεία των διαγωνιστικών διαδικασιών παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις,

– Η ταχεία ωρίμανση και η διαγωνιστική διαδικασία της επέκτασής του ΜΕΤΡΟ στη Δυτική Αθήνα, από το Άλσος Βεΐκου έως και την Πετρούπολη. Ο εργαζόμενος λαός της Δυτικής Αθήνας το έχει απόλυτη ανάγκη και το απαιτεί,

– Η ολοκλήρωση του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης και η ολοκλήρωση της επέκτασης του για Καλαμαριά,

– Η έναρξη των πρόδρομων εργασιών, η ωρίμανση και η διαγωνιστική διαδικασία για την επέκταση του ΜΕΤΡΟ στις Δυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μητσοτάκης, παρότι αναγνώρισε τη συμβολή όσων συνετέλεσαν στο να γίνει πραγματικότητα το έργο, επιχείρησε -μέσω του καλολαδωμένου οργουελικού μηχανισμού- να το εντάξει στο προπαγανδιστικό σύνθημα: Το είπαμε, το κάναμε. Ως προς το τι είπαν προεκλογικά και τί κάνουν μετεκλογικά, θα το κρίνει ο κόσμος, όπως και το αν η δική τους πινελιά στο έργο μπορεί να αποκρύψει τον όγκο της συμβολής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό.

Ο αρμόδιος υπουργός προσπάθησε να κρύψει πίσω απ’ την θεωρία των μουσαμάδων τις δικές του ευθύνες για το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη ή η Πάτρα δεν θα έχουν την χαρά να δουν σύντομα τα εγκαίνια παρόμοιων έργων και οι πολίτες της Αθήνας την έναρξη της κατασκευής της γραμμής 4, διότι η κυβέρνηση για τους γνωστούς λόγους δεν συνέχισε τα έργα που βρήκε σε εξέλιξη.

Αν προχωρούσαμε τη συζήτηση στο πνεύμα του κ. Καραμανλή, θα του υπενθυμίζαμε σε ποια κατάσταση βρήκε το τελματωμένο έργο του Μετρό Πειραιά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με κύρια προβλήματα: την χρηματοδότηση αφού μόνο για ΦΠΑ χρωστούσαν 12 εκατ. €, την μη ύπαρξη εγκεκριμένων μελετών για τον ανασχεδιασμό του σταθμού ΠΕΙΡΑΙΑΣ, η κατασκευή του οποίου μετέθετε σημαντικά την ολοκλήρωση του έργου, την μη ύπαρξη περιβαλλοντικής αδειοδότησης για την αποκομιδή των προϊόντων εκσκαφής από το σταθμό ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, χωρίς την οποία δεν θα ήταν εφικτή η τμηματική παράδοση των 3 πρώτων σταθμών και τέλος χωρίς υλοποιήσιμο χρονοδιάγραμμα.

Όσο για την αναφορά του κ. Μητσοτάκη περί ΣΔΙΤ στα εγκαίνια ενός έργου Μετρό, δεν μπορούμε να φαντασθούμε τι άλλο μπορεί να επινοήσει ο αδηφάγος επιτελικός νους, για άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση, πέραν αυτών που εξήγγειλαν ήδη για εμπλοκή ιδιωτών στην Διαχείριση του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Μία μόνο παραίνεση: σταματήστε το νεοφιλελεύθερο κατήφορο των ιδιωτικοποιήσεων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Videos

[VIDEO] Δείτε την άφιξη του μετρό στο νέο σταθμό ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Μία μεγάλη ημέρα αποτελεί η 6η Ιουλίου 2020, για το Αθηναϊκό δίκτυο Μετρό. Έπρεπε να περάσουν 2.756 ημέρες, περίπου 6,5 χρόνια, για να προστεθούν νέοι σταθμοί.

Χθες, Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020, παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, εγκαινιάστηκαν οι νέοι σταθμοί Μετρό ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ και ΝΙΚΑΙΑ και σήμερα, 7 Ιουλίου, αποδίδονται στο επιβατικό κοινό.

Οι τρεις νέοι σταθμοί αποτελούν το μισό της επέκτασης της γραμμής 3 από την Αγία Μαρίνα προς το κέντρο του Πειραιά. Με τη λειτουργία τους οι νέοι σταθμοί αναμένεται να εξυπηρετήσουν τους πολυπληθείς ομώνυμους Δήμους και να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την επιβατική κίνηση του δικτύου Μετρό της πόλης.

Το νέο τμήμα Αγία Μαρίνα-Νίκαια συνδέει τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αγίας Βαρβάρας, του Κορυδαλού και της Νίκαιας με το δίκτυο του Αθηναϊκού Μετρό δίνοντας απευθείας πρόσβαση σε σημαντικού συγκοινωνιακούς κόμβους όπως το Σύνταγμα, η Ομόνοια, ο Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός, η Δουκίσσης Πλακεντίας, το λιμάνι του Πειραιά και το Αεροδρόμιο της Αθήνας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Αθήνας

Γ. Ιωακειμίδης (Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη): Ένα όνειρο πολλών ετών έγινε πραγματικότητα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ξεκίνησε η λειτουργία του Μετρό στη Νίκαια, στην πλατεία Αγίου Νικολάου δίνοντας πρόσβαση σε σημαντικούς συγκοινωνιακούς κόμβους. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 7 Ιουλίου παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την ηγεσίας της Αττικό Μετρό, βουλευτών και δημάρχων. Το νέο τμήμα Αγ. Μαρίνα-Νίκαια συνδέει τις περιοχές της Αγίας Βαρβάρας, του Κορυδαλλού και της Νίκαιας με το δίκτυο του Αθηναϊκού Μετρό.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης επισημαίνει:

«Ένα όνειρο πολλών ετών για την πόλη έγινε πραγματικότητα. Το Μετρό είναι ένα έργο πνοής που θα ενώνει την πόλη μας με την Αθήνα και μετά από δυο χρόνια με τον Πειραιά. Στόχος μας είναι μέσα στους επόμενους μήνες να ανταλλάξουμε προτάσεις και ιδέες προκειμένου η αναμόρφωση του ιστορικού κέντρου της πόλης να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πριν από δυο χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα ζήτησε από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ο σταθμός να έχει αναφορά στην Προσφυγιά και στην Αντίσταση, χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πόλης μας. Έως τα τέλη Ιουλίου θα τοποθετηθεί στο σταθμό αντίγραφο του τρίπτυχου του Τάσσου ‘Επιτάφιος’. Η πόλη μας βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και θα συνεχίσει να διεκδικεί και να πετυχαίνει αυτά που επί σειρά δεκαετιών στερήθηκε».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα