Νίκος
Καραγιάννης

Η Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου και πότε θα δημοπρατηθεί το έργο για το Πάρκο είναι πλέον το μεγάλο ζητούμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, είμαστε πολύ κοντά στην υλοποίηση του έργου που θα ολοκληρώσει την μεγάλη παρέμβαση στην παραλία του Φαλήρου.

Προς το παρόν αυτό που απασχολεί ιδιαιτέρως είναι η ολοκλήρωση των έργων Α`φάσης που περιλαμβάνουν μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα. Μετά την ισχυρή καταιγίδα του Οκτώβρη στην οποία υπήρξε πρόβλημα στην περιοχή των έργων, έχει δοθεί έμφαση στην ολοκλήρωση των σημαντικών παρεμβάσεων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες,  σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τα έργα πρώτης φάσης πρόκειται να παραδοθούν στις 30 Νοεμβρίου.  Από αυτά ένα υπόλοιπο περίπου 3% θα παραμείνει προς συμπλήρωση και αυτό έχει να κάνει με ένα υδραυλικό κομμάτι του έργου με κάποια στάσιμα νερά στον Κηφισό που προβλέπεται να τελειώσει το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ο νέος διαγωνισμός

Αυτή την εποχή η Περιφέρεια Αττικής ωριμάζει το έργο που θα ολοκληρώσει την παρέμβαση στον Φαληρικό Όρμο. Η δημοπράτηση για τη δημιουργία του οικολογικού πάρκου Φαλήρου εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του 2022. Εδώ και μήνες σε συνεργασία με τον Σύμβουλο που έχει προσληφθεί, ολοκληρώνονται τα τεύχη δημοπράτησης και επόμενο βήμα είναι η αίτηση ένταξης στο ΕΣΠΑ  που εκτιμάται ότι δεν θα καθυστερήσει.

Το κόστος έχει εκτιμηθεί σε περίπου 200 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί από δύο πηγές. Η πρώτη είναι από το ΠΔΕ που έχει κλειδώσει εδώ και μήνες και η δεύτερη είναι από το ΕΣΠΑ 2021-2027 στο νέο ΠΕΠ Αττικής. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα έργα Β`φάσης της Ανάπλασης Φαληρικού Όρμου είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας που υλοποιείται από Περιφέρεια.

Η διάρκεια των έργων είναι 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Εφόσον έχουμε υπογραφή μέσα  στο επόμενο έτος, τότε προς το τέλος του 2025 το νέο αυτό απόκτημα για την πρωτεύουσα θα μπορεί να αποδοθεί στους πολίτες.

Με τη λειτουργία του πάρκου ολοκληρώνονται οριστικά τα έργα ανάπλασης στον Φαληρικό Όρμο τα οποία να θυμίσουμε ότι ξεκίνησαν το 2017.

Η υπερτοπική αξία του έργου

Η γειτνίαση του με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την περιοχή του Φλοίσβου, δημιουργεί μια πράσινη νησίδα η οποία θα ξεκινά από το ΣΕΦ  και θα φτάνει από τη μια πλευρά στο Φλοίσβο και το Παλαιό Φάληρο και την Καλλιθέα και το ΚΠΙΣΝ στην άλλη πλευρα.

Η υλοποίηση του έργου του νέου παράκτιου πάρκου στο Φάληρο συμπίπτει με την εκκίνηση των έργων στο Ελληνικό και το μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό. Μαζί τα δύο πάρκα θα αποτελέσουν τους δύο σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου στα Νότια Προάστια και από τα μεγαλύτερα στο του Μητροπολιτικό Συγκρότημα της Αθήνας.

Η περιοχή εκτιμάται ότι θα αποκτήσει μια νέα ταυτότητα που θα συνδέεται με την δημιουργία του παράκτιου αυτού πάρκου. Για τον Πειραιά θα αποτελεί ένα πνεύμονα πρασίνου, αναψυχής και αθλητισμού ενώ θα γίνει μαγνήτης για όλους τους Αθηναίους λόγω της εύκολης πρόσβασης του με το Μετρό και το Τραμ.

Τι έργα θα γίνουν

Στη Β` φάση του έργου προβλέπεται η δημιουργία ενός μεγάλου παράκτιου άλσους της Αθήνας που θα διαθέτει 3.500 δέντρα και πάνω από 200.000 θάμνους.

Η ανεκμετάλλευτη σήμερα επιφάνεια της περιοχής αναπλάθεται, ώστε να δημιουργηθεί πάρκο μητροπολιτικής κλίμακας, το οποίο συνδέει φυσικά και ανεμπόδιστα την πόλη με το θαλάσσιο μέτωπό της.

Η σύνδεση αναπτύσσεται σε πέντε εγκάρσιους άξονες που αρθρώνουν γραμμικούς περίπατους, με κοινή απόληξη στο στοιχείο του νερού, σε εξέδρες που εισχωρούν στη θάλασσα ως υπόμνηση των εξεδρών που υπήρχαν στο φαληρικό μέτωπο στις αρχές του 20ού αιώνα.

Συγχρόνως το υδάτινο στοιχείο διεισδύει στο πάρκο, με τα τρία υγρά κανάλια και με τη διαμόρφωση γραμμικών θαλάσσιων στοιχείων, δημιουργώντας ζωντανούς πόλους αναψυχής και επαναφέροντας την κολύμβηση στον Φαληρικό Όρμο.

Στο μητροπολιτικό πάρκο θα εμπεριέχονται, επιπλέον του εκτεταμένου πρασίνου και των χώρων εκτόνωσης στη φύση και στη θάλασσα, λειτουργίες εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα με άξονα τη φύση και την επιστήμη, δραστηριότητες πολιτισμού, αναψυχής, τουρισμού, αθλητισμού και ναυταθλητισμού, άσκησης και αναψυχής, καθώς και εμπορικές χρήσεις.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV