Connect with us

Αναπλάσεις Αθήνας

Ανάπλαση Φαληρικού Δέλτα: αρχές καλοκαιριού ο ανάδοχος για το ‘χρυσοφόρο’ συμβόλαιο των 566 εκ. ευρώ

Δημοσιεύθηκε

στις

Είναι από τις λίγες φορές που βλέποντας κάποιος τόνους από μπάζα αγαλιάζει από χαρά καθώς ένα μεγάλο έργο συντελείται. Τα μπάζα έχουν κατακλύσει την συμβολή των Λεωφόρων Συγγρού και Ποσειδώνος.  Όχι δεν είναι περιβαλλοντική υποβάθμιση του περιβάλλοντος αλλά οι πρόδρομες εργασίες στο Φαληρικό Δέλτα. Ο χώρος του παλιού ιπποδρόμου σήμερα μοιάζει περισσότερο με ..νταμάρι παρά με χώρο που θα μεταμορφωθεί.

Οι εργασίες αυτές δεν γίνονται από τον ανάδοχο του έργου αλλά προετοιμάζει τον χώρο έτσι ώστε όταν ξεκινήσει η  κυρίως κατασκευή να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Αυτή την εποχή είμαστε σε αναμονή για την ανάδειξη του αναδόχου. Σύμφωνα με την υπεύθυνη του Ιδρύματος Νιάρχου ο ανάδοχος αναμένεται να επιλεγεί και να υπογράψει το χρυσοφόρο συμβόλαιο των 566 εκ.ευρώ στις αρχές καλοκαιριού. Η επιλογή γίνεται μέσα από κλειστό διαγωνισμό και την κατάθεση προσφορών από 5 εταιρείες. Χωρίς να θελήσει να μας αποκαλύψει περισσότερα για τη διαγωνιστική διαδικασία μας είπε πως έχουν γίνει κάποιες “αλλαγές”, εννοώντας προφανώς τους φακέλους των διαγωνιζομένων.

Η οριστικοποίηση αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα και οι κυρίως εργασίες να ξεκινήσουν ίσως και μέσα στο καλοκαίρι. Θα είναι το δεύτερο μεγάλο κατασκευαστικό έργο στην Αθήνα εν μέσω κρίσης (το πρώτο είναι η επέκταση του Μετρό στον Πειραιά που υπογράφηκε στις 15 Μαρτίου). Σε ερώτηση μας αν η πολιτική κατάσταση επηρεάζει το έργο η απάντηση ήταν όχι καθώς πρόκειται για έργο με ιδιωτική χρηματοδότηση.

ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ
Η μεταμόρφωση θα είναι κάτι παραπάνω από ορατή. Ο χώρος που την τελευταία δεκαετία ήταν ένα τεράστιο επίγειο πάρκινγκ θα γίνει ένα μεγάλος πράσινος χώρος πολιτισμού. Στον χώρο θα έχουμε την ανάπτυξη του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), έργο που περιλαμβάνει την κατασκευή και τον εξοπλισμό των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, καθώς και τη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 170 στρεμμάτων.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 566.000.000 ευρώ και η χρηματοδότηση προέρχεται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα συμβάλλει ούτε με ένα ευρώ καθώς κάποια δημοσιεύματα μπερδεύουν το έργο στο Δέλτα με το έργο ανάπλασης που θα γίνει στο Φαληρικό Όρμο και αφορά την περιοχή από το ΣΕΦ μέχρι το Στάδιο του Tae Kwon Do. Είναι μία σύμπραξη Δημοσίου- Ιδιωτικού τομέα ενώ όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή, η πλήρης διαχείριση και ο πλήρης έλεγχός του θα περιέλθουν στο ελληνικό Δημόσιο.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΟΥ-ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Το χρονοδιάγραμμα αν και παρουσιάζει μερική απόκλιση από την  αρχική προβλεφθείσα ημερομηνία εκκίνησης των έργων εντούτοις θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015. Αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα 3χρόνια το εργοτάξιο αυτό θα ζωντανέψει την κατασκευαστική κοινότητα της πόλης. Η λειτουργία του αναμένεται να αλλάξει ολόκληρη την περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του υπάρχει δισδιάστατη σημασία του έργου καθώς αφενός το ΚΠΙΣΝ θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς μαζί με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και φυσικά το Μουσείο της Ακρόπολης ως πολιτιστικοί χώροι της πρωτεύουσας και αφετέρου θα αποτελέσει ένα hot spot σημείο της πόλης μαζί με την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου και την ανάπλαση του Ελληνικού.  

ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Η προσφορά του Ιδρύματος Νιάρχου είναι κάτι παραπάνω από σημαντική στην πρωτεύουσα. Η διάσταση του έργου είναι πολιτική-πολιτιστική και κοινωνική. Κατά τη διάρκεια των κατασκευών θα απασχοληθούν άμεσα εκατοντάδες άτομα ενώ έμμεσα θα ασχοληθούν με αυτό το έργο δεκάδες εταιρείες και μερικές χιλιάδες εργαζομένων, με χρήμα που κατευθύνεται απευθείας στην πραγματική οικονομία.

Πηγή:ypodomes.com

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα