Νίκος
Καραγιάννης

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας χθες στον Ρ/Σ Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 FM ανέφερε ότι «η οικονομία μας έχει δυνατότητες και το έχει αποδείξει. Τα δημοσιεύματα περί οικονομικής ασφυξίας, λόγω καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης και, μάλιστα, με δημοσιονομικό κόστος δεν ευσταθούν.

Η διαπραγμάτευση έχει ως κριτήρια τον μηδενισμό του δημοσιονομικού κόστους και την μεγιστοποίηση του δημόσιου οφέλους. Εξάλλου, η κοινωνία δεν μας έχει εξουσιοδοτήσει να υποχωρήσουμε και να αμφισβητήσουμε τη σταθερότητα της οικονομίας μας».

Ερωτηθείς για την πίεση που ασκούν οι δανειστές, ως προς την απελευθέρωση της ηλεκτρικής αγοράς ενέργειας, είπε πως  «χειριζόμαστε τα θέματα της ενέργειας με ιδιαίτερη προσοχή.  Υπερασπιζόμαστε τον εθνικό και κοινωνικό ρόλο της ΔΕΗ, διότι στην πολιτική ενέργειας ενσωματώνονται πολλές και κοινωνικές ωφέλειες , όπως είναι οι  ευπαθείς ομάδες και οι δυσπρόσιτες περιοχές. Στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής διεκδικούμε την ανεξαρτησία της χώρας στον ενεργειακό σχεδιασμό, στην αξιοποίηση των ενεργειακών μέσων που διαθέτουμε, καθώς και στις συνδέσεις της χώρας με ενεργειακά δίκτυα και αγωγούς».

Όσον αφορά στην  εξυπηρέτηση  ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, ο Αν. ΥΠΕΝ πρόσθεσε ότι «δημιουργήσαμε και επεκτείναμε πρόσφατα το πρόγραμμα της Δεύτερης Ευκαιρίας, σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες που είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους και δεν μπόρεσαν να τις ικανοποιήσουν, έχουν εκ νέου τη δυνατότητα να υπαχθούν σε ρύθμιση. Έτσι, και δημόσια έσοδα δημιουργούμε και επιλύουμε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής». 

Σε ερώτηση για την παράδοση του πρώην στρατοπέδου Παύλος Μελάς στον ομώνυμο Δήμο, ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε ότι «αποτελεί  πολιτική επιλογή. Ο Πρωθυπουργός είχε δώσει εξαρχής την σχετική εντολή. Δεν πρόκειται απλώς για μια επιστροφή δημόσιας περιουσίας στην κοινωνία.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, που είναι η δημιουργία ενός πνεύμονα πρασίνου και ενός ελεύθερου δημόσιου χώρου, εάν λάβουμε υπόψη τα αστικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Υπήρξε μια πολύμηνη προετοιμασία εκ μέρους μας, προκειμένου να ολοκληρώσουμε την παράδοση του στρατοπέδου στην τοπική κοινωνία, που πολλοί εξήγγειλαν στο παρελθόν, αλλά κανείς δεν ολοκλήρωσε».

Σχετικά με  τα εγκαίνια του ΣΜΑ Ευκαρπίας, ο Αν. ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι οι αντιδράσεις που υπήρχαν στο παρελθόν είχαν βάση, λόγω της υπερδιαστασιολόγησης του έργου -ήταν διπλάσιο από αυτό που χρειαζόταν η Δυτική Θεσσαλονίκη- αλλά και της σύνδεσής του με μια περίοδο της Θεσσαλονίκης, κατά την οποία λειτουργούσε η χωματερή των Ταγαράδων, ενώ δρομολογούνταν έργα πολύ μεγαλύτερα από τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής, όπως αυτά στον Άγιο Αντώνιο και την Μαυροράχη.

«Οι προτάσεις μου για τον ΣΜΑ Ευκαρπίας δεν έχουν αλλάξει από το 2012, έως σήμερα», συνέχισε ο Αν. ΥΠΕΝ. «Το έργο προσαρμόστηκε στην Ευρωπαϊκή λογική της ανακύκλωσης. Με τη σειρά τους, οι Δήμοι θα πρέπει να προσαρμοστούν στην νέα αυτή πραγματικότητα και να ενισχύσουν την ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Όμως, δεν μπορούσαμε να κλείσουμε τα μάτια στο γεγονός, ότι για χρόνια η Δυτική Θεσσαλονίκη πληρώνει μεγαλύτερο ποσό μεταφοράς απορριμμάτων, απ’ ότι το κέντρο της πόλης».

Στο θέμα των δασικών χαρτών, ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι χρειάζεται για να υλοποιηθεί αυτό το σημαντικό έργο και αναλαμβάνει θεσμικές παρεμβάσεις, οι οποίες επιλύουν χρόνια προβλήματα της χώρας.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις Υπουργικές Αποφάσεις και Εγκυκλίους που έχουν ήδη εκδοθεί για την μείωση των τελών αντίρρησης και τις αναδασωτέες εκτάσεις και προανήγγειλε νέα Υπουργική Απόφαση για τα πρόδηλα λάθη της Διοίκησης στους χαρακτηρισμούς ή στις πράξεις, που σχετίζονται με τους δασικούς χάρτες και η οποία θα εκδοθεί άμεσα.

«Οι δασικοί χάρτες δεν αμφισβητούν τη γεωργική καλλιέργεια, τις επιδοτήσεις της, καθώς και την οργανωμένη κατοικία», επανέλαβε για ακόμα μία φορά ο Αν. ΥΠΕΝ, «αλλά στις περιπτώσεις που έχουμε εμπορική αξιοποίηση του δάσους και καταπάτηση, θα είμαστε ανυποχώρητοι».

 

 

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας