Νίκος
Καραγιάννης

Υπογράφηκε η σύμβαση για νέο έργο που αφορά στις εργασίες εκσκαφών και μετακίνησης γαιών στο Ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, με σκοπό τον «απεγκλωβισμό» του καταπλακωμένου αποθέματος λιγνίτη από την τεράστια κατολίσθηση που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2017 στην περιοχή. Το προηγούμενο διάστημα είχαν προηγηθεί και άλλες ανάλογες εργολαβίες με το ίδιο αντικείμενο.

Η ανάδοχος κοινοπραξία Σωτηριάδης ΑΤΕΒΕΕ – Κύβος ΑΤΕΒΕΕ ανέλαβε το συγκεκριμένο έργο κόστους 11,37 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ, κόστος με ΦΠΑ: 14,09 εκατ. ευρώ), με τίτλο «Εκσκαφή, φόρτωση, μεταφορά, απόθεση και διάστρωση 10×10^6 m3 στ. λιγνιτικού κοιτάσματος, από την περιοχή κατολίσθησης του Ορυχείου Αμυνταίου» το οποίο αποτελείται από τα εξής υποέργα:

1) Εκσκαφή, φόρτωση, μεταφορά απόθεση – διάστρωση 7.625.000 m3 στ. άγονων από την περιοχή κατολίσθησης, προς τον χώρο της εσωτερικής απόθεσης του Ορυχείου Αμυνταίου (απόσταση μεταφοράς 2,300 Km μετρημένη επί σχεδίου, με βάση το προτεινόμενο δρομολόγιο και μεσοσταθμική κλίση 0,00 %)·

2) Εκσκαφή, φόρτωση, μεταφορά, απόθεση – διάστρωση 2.375.000 m3 στ. λιγνίτη από την περιοχή κατολίσθησης, προς τα δάπεδα του Τ/Δ 6 του Ορυχείου Αμυνταίου (απόσταση μεταφοράς 1,9 χλμ. μετρημένη επί σχεδίου, με βάση το προτεινόμενο δρομολόγιο και μεσοσταθμική κλίση 1,53%).

Τα προς διακίνηση υλικά αποτελούνται από υπερκείμενα ιζηματογενή πετρώματα και λιγνιτικό κοίτασμα, αποτελούμενο από εναλλαγές αργίλων, άμμων, μαργών και λιγνίτη. Η διακίνηση (εκσκαφή, φόρτωση, μεταφορά και απόθεση – διάστρωση) των υλικών, αποτελούν το κύριο αντικείμενο του έργου. Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη γνωστοποίηση της συναφθείσας σύμβασης, είναι δυνατή η αυξομείωση του συμβατικού αντικειμένου από +50 % έως -30 %, με τις ίδιες τιμές και με ανάλογη αυξομείωση του χρόνου περάτωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αναξιοποίητο απόθεμα λιγνίτη που βρίσκεται στην περιοχή της κατολίσθησης έχει υπολογιστεί ότι αγγίζει τους 25 εκατ. τόνους ενώ καταπλακώθηκαν επίσης και μηχανήματα βαρέως τύπου (4 από τους 6 συνολικά καδοφόρους εκσκαφείς), απαραίτητων για τη λειτουργία του Ορυχείου. 

Η κατολίσθηση

Σύμφωνα με το εκτενές πόρισμα που είχε δώσει στη δημοσιότητα η ΔΕΗ λίγους μήνες μετά την κατολίσθηση που άλλαξε ριζικά την στρωματολογία της περιοχής, αυτή προκλήθηκε από συρροή πολλών παραγόντων και συγκεκριμένα:

– Τον συνδυασμό της στροφικής λειτουργίας του δυτικού τμήματος του Ν/Δ πρανούς και της μέσης κλίσης βύθισης της βάσης των λιγνιτικών στρώσεων προς τα Β/Δ.

– Την ενεργοποίηση των δύο κρασπεδικών ρηγμάτων, της Βεγορίτιδας και (κυρίως) των Αναργύρων.

– Την πλήρωση με νερό της σημαντικής ρωγμής που εμφανίστηκε στις 15-05-2017 στη στέψη του δυτικού τμήματος του Ν/Δ πρανούς, και επεκτάθηκε στο σύνολο της στέψης του πρανούς.

Η Επιχείρηση είχε επίσης συμπεράνει ότι επρόκειτο περί ενός «μη τυπικού φαινομένου», με την έννοια ότι δεν προκλήθηκε από συνήθεις παράγοντες κατολισθήσεων στα Ορυχεία όπως η κλίση πρανούς, υδατικές πιέσεις εντός του πρανούς, έλλειψη στήριξης του πρανούς μέσω εσωτερικής απόθεσης αγόνων και τέφρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο οικισμός των Αναργύρων που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Ορυχείο, εκκενώθηκε εφόσον διαπιστώθηκε ότι επηρεάζεται άμεσα από τις διαδοχικές ενεργοποιήσεις του τεκτονικού ρήγματος.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV