Connect with us

Επικαιρότητα

Αμετακίνητος ο Σπίρτζης στο Υποδομών, ποια έργα θα υπογράψει, ποια θα μείνουν μετέωρα, ποια δεν θα δούμε

Δημοσιεύθηκε

στις

Για μία ακόμα φορά, αμετακίνητος στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παρέμεινε ο Χρήστος Σπίρτζης που κλείνει επίσης στα τέλη Σεπτεμβρίου 3 χρόνια στον Υπουργικό θώκο. Πλέον με αυτό τον ανασχηματισμό είναι σχεδόν βέβαιο ότι παραμένοντας στη θέση αυτή μέχρι τις εκλογές του 2019, είναι πλέον ο τρίτος μακροβιότερος επικεφαλής του συγκεκριμένου Υπουργείου (αν λάβουμε υπόψη και το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) μένοντας πίσω μόνο από τον Κώστα Λαλιώτη και τον Γιώργο Σουφλιά.

Έχοντας μπροστά του στο μάξιμουμ 12 μήνες μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2019 (ή 8 μήνες για αυτούς που διαρρέουν ότι θα έχουμε πολλαπλές εκλογές τον Μάϊο του 2019) ο κ.Σπίρτζης έχει πολλή δουλειά μπροστά του.

Αυτό που του καταλογίζει η αντιπολίτευση είναι πως στην μέχρι τώρα θητεία του ως Υπουργός δεν έχει καταφέρει να υπογράψει ούτε ένα νέο μεγάλο έργο. Στο επόμενο διάστημα ο Υπουργός ΥΠΟΜΕ θα πρέπει να αποδείξει ότι αυτό δεν ισχύει βάζοντας μπρος σειρά από έργα.

Στο υπόλοιπο αυτής της Κυβερνητικής θητείας ο κ.Σπίρτζης θα προσπαθήσει να φέρει στην γραμμή εκκίνησης τα πιο ώριμα έργα, δηλαδή να ξεκινήσει το έργο για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι, το οποίο όμως προς το παρόν δεν έχει πάει ούτε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, οπότε έχουμε μπροστά μας κάποιους μήνες μέχρι τις υπογραφές.

Δεύτερο κατά σειρά υποψήφιο έργο είναι το νότιο τμήμα του Ε65 Λαμία-Ξυνιάδα που λέγεται ότι μετά από παραμονή σχεδόν 2 ετών στις Βρυξέλλες ότι θα ξεκολλήσει και θα ξεκινήσει προς τα τέλη του έτους. Αυτά τα δύο έργα έχουν ως ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ.

Το τρίτο έργο είναι το Πάτρα-Πύργος. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις 4 εργολαβίες προς την πλευρά της Πάτρας να προχωρούν και τις υπόλοιπες 4 που έχουν ανάδοχο τον όμιλο Καλογρίτσα να παραμένουν σε εκκρεμότητα. Σε καθε περίπτωση το έργο που θεωρείται κρίσιμο για την περιοχή της Αχαϊας και της Ηλείας θα μπορούσε να ξεκινήσει έστω τμηματικά μέχρι το τέλος του έτους.

Το πλέον πιθανό είναι μέχρι τον Νοέμβριο να δούμε να υπογράφονται δύο σημαντικά έργα ΔΕΚΟ του Υπουργείου του, δηλαδή το περίφημο πλέον Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο και η Σιδηροδρομική Σήραγγα Σεπολίων (με κόστος 150εκατ.ευρώ).

Από εκεί και έπειτα σε επίπεδο μεγάλου έργου όπως επισημαίνουν πρόσωπα της αγοράς δεν φαίνεται κάτι άλλο τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές ακόμα και αν αυτές γίνουν τον Σεπτέμβρη του 2019. Ας δούμε γιατί: Στην Υποθαλάσσια Σαλαμίνας δεν έχει ξεκινήσει η Β`φάση που είναι η κατάθεση των τεχνικών προσφορών και μέχρι τις εκλογές θα έχουμε ανάδοχο όχι όμως υπογραφή.

Το ίδιο πάνω-κάτω ισχύει για τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, μόνο παίζει αν προλαβαίνουμε μέχρι τις εκλογές να έχει αναδειχθεί ανάδοχος.

Για τον ΒΟΑΚ δεν το συζητάμε ότι είναι εξαιρετικά νωρίς για να έχουμε ανάδοχο και το πιο πιθανό σενάριο είναι μέχρι τότε να έχουμε την εκκίνηση της Β`φάσης.

Τέλος για τον διαγωνισμό των 400εκατ.ευρώ για τα ηλεκτρονικά διόδια, εδώ μάλλον θα έχουμε ανάδοχο και παίζει αν θα έχουμε και υπογραφές. Πολλοί επισημαίνουν ότι ο διαγωνισμός είναι περίπλοκος και δεν θα είναι τόσο εύκολο να ολοκληρωθεί στο διάστημα των 12 μηνών που μάξιμουμ απομένει μέχρι τις εκλογές.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΜΕ
Λόγω της στενότητας χρόνου που απομένει μέχρι τις εκλογές, στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι δύσκολα θα δούμε νέα μεγάλα εργα να δημοπρατούνται. Πέρα από 3-4 σιδηροδρομικά έργα με κόστος από 45-90εκατ.ευρώ έργα του Υπουργείου δύσκολα θα δούμε. Μέσα σε αυτά το βόρειο τμήμα του Ε65 που παλεύει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, η παράκαμψη Χαλκίδας που δεν πείθει ιδιαίτερα για τη χρησιμότητα της, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και μαζί οι σιδηροδρομικές επεκτάσεις προς Λαύριο και Ραφήνα που βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο αλλά και η Υποθαλάσσια Λευκάδας που ανακάμπτει.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα