Με μία φωνή μίλησαν για ακόμα μία φορά χθες στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, οι συνασπισμένοι Σύνδεσμοι του τεχνικού κλάδου ΣΑΤΕ, ΣΤΕΑΤ και ΣΕΓΜ. Η κατάρρευση του τομέα των κατασκευών και των μελετών, οι υπερβολικές εκπτώσεις και τα δομικά προβλήματα στον ν.4412/2016 αλλά και στους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς έχουν οδηγήσει σε απόγνωση έναν από τους πλέον παραδοσιακούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Μέσα από την ένωση δυνάμεων εχθές ανακοινώθηκε η ίδρυση ενός νέου «υπερφορέα» του ΕΣΒΥΚ, δηλαδή του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας Υποδομών Κατασκευών.
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΓΜ, Κωνσταντίνος Καλέργης το όραμα είναι να αναγνωριστεί και να καταξιωθεί από την ελληνική πολιτεία, την Ε.Ε., την επιχειρηματική, την επιστημονική και την ερευνητική κοινότητα ως ο φορέας ενιαίας εκπροσώπησης της ελληνικής κατασκευαστικής βιομηχανίας που αναδεικνύει και προασπίζει αποτελεσματικά τον σημαντικό ρόλο της στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Σημειώθηκε δε ότι όλες οι προτάσεις που έχουν στα χέρια τους οι φορείς είναι ήδη προετοιμασμένες νομικά και μπορούν εφόσον βρουν ευήκοα ώτα να προχωρήσουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις γιια να σωθεί ο τεχνικός κλάδος ο οποίος συνεχίζει να μαστίζεται από εσωστρέφεια.
«Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες, ακόμα και αν έχουμε επιμέρους διαφωνίες», είπε ο Πρόεδρος του ΣΑΤΕ, Γιώργος Βλάχος και συνέχισε με νόημα «όπου υπάρχει διαφάνεια υπάρχει και καλό αποτέλεσμα. Μία πρώτη τέτοια κίνηση ήταν η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ακολούθησε ο 4412/2016 με την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών ενώ βοήθησε και η εφαρμογή του ΕΣΗΔΗΣ (ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί)».
Χαρακτήρισε οπισθοδρόμηση τον ν.4605/2018 καθώς δημιουργεί συνθήκες για απευθείας διαγωνισμό ανεξαρτήτως ποσού, χωρίς υποχρέωση δημοσίευσης στο ΕΣΗΔΗΣ. “Στη χώρα μας καταφέραμε η εισαγωγή των ηλεκτρονικών διαγωνισμών να επιφέρει επιβράδυνση του χρόνου ανάθεσης των έργων και των μελετών, αφού ο μέσος χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ δημοπράτησης και υπογραφής σύμβασης έργου είναΙ, περίπου, ένα έτος και αυτό για έργα στα οποία δεν προκύπτουν σοβαρές εμπλοκές. Αλλιώς φθάνουμε μέχρι και τέσσερα χρόνια” τόνισε ο κ.Βλάχος ο οποίος καυτηρίασε και το πως λειτουργεί ο ν.4412 για τις δημόσιες συμβάσεις.
“Αδιαφανείς όροι, 50% των προσφυγών στην ΑΕΠΠ γίνονται δεκτές εν μέρει ή εν όλω. Αντιφατικές αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις Δικαστηρίων, καμία παρέμβαση από το Υπουργείο Υποδομών, αδυναμία πρόσβασης από τους πολιτες στις κρίσιμες παραμέτρους των αποτελεσμάτων των ηλεκτρονικών διαγωνισμών δημοσίων συμβάσεων. Στις μελέτες βλέπουμε ότι δεν συντάσσονται μελέτες με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιο έλλειμμα σε μελλοντικά έργα. Οι όποιες μελέτες που ανατίθενται γίνονται με 90%. Οι εκπτώσεις στους διαγωνισμούς είναι εξωφρενικές, καθυστερήσεις στη διαδικασία ανάθεσης, ελλείψεις αδειοδοτήσεων, επιμέρους μελετών κ.α” είπε συνοψίζοντας την ομιλία του.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Συριανός Πρόεδρος του ΣΤΕΑΤ, είπε πως “βάλαμε μία σειρά από αρχές που υποσχεθήκαμε να τηρήσουμε όπως το Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας Υποδομών Κατασκευών να συνδυαστούν για να κατεβάσουν θέσεις και απόψεις. Τα προβλήματα είναι γνωστά και λέχθηκαν ήδη, εχουν σχέση με τις αναθέτουσες αρχές, τους τρόπους δημοπράτησης. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, δημιουργείται άκρατος ανταγωνισμός. Πρέπει να αλλάξει η κατάσταση, να αλλάξει το κριτήριο της τιμής, να δούμε τα πολλαπλά κριτήρια, είναι δυνατόν να τα απομονώσουμε που να είναι μετρήσιμα, θα μετατρέψει την κρίση επι της τιμής σε κρίση επί της ποιότητας”.
Ο κ.Συριανός εξήρε την επιτροπή που δημιουργήθηκε πέρυσι από το Υπουργείο που ανέλαβε να διαμορφώσει συνθήκες η οποία όπως είπε “κάνει σοβαρή δουλειά και είναι απολύτως συμβατή με αυτό που εμείς προτείνουμε”. Μιλώντας για τα έργα υπογράμμισε ότι υπάρχει περιορισμός πόρων, περιορισμός εγγυητικών, πρόβλημα χρηματοδότησης, και επανάφερε την ιδέα για τις καινοτόμες ιδέες (unsolicited proposals) και όπως είπε “στα επενδυτικά έργα είναι σημαντικά στις καινοτόμες ιδέες, μας απασχολεί εδώ και 1,5 χρόνο. Από τη στιγμή που η πολιτεία αποφασίζει ένα έργο χρειάζονται 90 μήνες για να ξεκινήσει. Εμείς θέλουμε να τους κάνουμε 15 τους μήνες, αυτός είναι ο στόχος που πρέπει να ικανοποιήσουμε”.
Για το ζήτημα της εξωστρέφειας το σημείωσε ότι η παρέμβαση της πολιτείας είναι σημαντική και πρότεινε ένα φορέα ίδρυσης ενίσχυσης της χρηματοδότησης για να μπορούν να προτείνονται μαζί με το επιμελητήριο ιδέες και προτάσεις. Μίλησε για Οργανισμό εξωστρέφειας, εγγραφή σε αναπτυξιακές τραπεζες σε Αφρική και Ασία.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας