Newsroom

Νέο πρόσωπο αποκτούν οι υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων στην Κρήτη καθώς πέραν της υφιστάμενης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στα Χανιά, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να λειτουργήσουν νέες υποδομές σε Αμάρι και Χερσόνησο που έρχονται να καλύψουν το σύνολο του νησιού, εκσυγχρονίζοντας το μοντέλο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στο μεγαλύτερο νησί της χώρας.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της μονάδας του Αμαρίου, η οποία έπειτα από μία μακρά διαγωνιστική διαδικασία υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2019, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι απαιτητικές -λόγω αναγλύφου της περιοχής- χωματουργικές εργασίες για τη διαμόρφωση της λεκάνης του  ΧΥΤΥ, η οποία σταδιακά ολοκληρώνεται.

Παράλληλα, «τρέχουν» όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτικές διαδικασίες που θα επιτρέψουν την έκδοση της οικοδομικής άδειας προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα αμιγώς κτιριακά έργα, τα οποία, αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα μπορέσουν να ξεκινήσουν το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.

Το σημαντικό περιβαλλοντικό έργο για την κατασκευή της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων καθώς και του  ΧΥΤΥ Αμαρίου με ανάδοχο την «Θαλής Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες ΑΕ», έχει κόστος 31,2 εκατ. ευρώ ενώ η πενταετής λειτουργία της θα κοστίσει περί τα 12 εκατ. ευρώ.

Το περιβαλλοντικό έργο στο Αμάρι

Το έργο έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί στη θέση «Κουλέ Μασχάλια», εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αμαρίου. Η δε θέση του έργου είναι αυτή όπου βρίσκεται ήδη εγκαταστημένος, ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ Αμαρίου, ο οποίος αναβαθμίστηκε τον Ιούλιο του 2018, με τα έργα επέκτασης του ενεργού κυττάρου, με 1,6 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και πόρους του Π.Δ.Ε.

Το έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία -για 5 χρόνια- της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και του ΧΥΤΥ Αμαρίου,  καθώς και όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού, συνολικής δυναμικότητας 43 χιλ. κ.μ./έτος, για την εξυπηρέτηση των Δήμων της Π.Ε. Ρεθύμνου. Η χρηματοδότηση του έργου έχει εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Στόχος του περιβαλλοντικού έργου είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, παραγωγή κομπόστ από τα προδιαλεγμένα οργανικά απορρίμματα καθώς και βιολογική σταθεροποίηση του οργανικού που διαχωρίζεται από τα σύμμεικτα ΑΣΑ μέσω μηχανικής διαλογής.

Με τα παραπάνω έργα, η Κρήτη θα αποκτήσει τρεις σύγχρονες ΜΕΑ, οι οποίες μαζί με εξίσου σημαντικά έργα υποδομών που θα δούμε να παίρνουν σάρκα και οστά μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως η διπλή ηλεκτρική διασύνδεση με Πελοπόννησο και Αττική, η αναβάθμιση του ΒΟΑΚ σε κλειστό αυτοκινητόδρομο και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, αναμένεται να βελτιώσουν ριζικά το τουριστικό προϊόν και τη λειτουργικότητα του νησιού συνολικά.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV