Newsroom

Sposnored Content

Τα τραμ τελευταίας γενιάς Citadis X05 της Alstom ξεκινούν σήμερα την επιβατική τους λειτουργία στην Αθήνα, σε ένα δίκτυο που εκτείνεται από το κέντρο της Αθήνας έως και τον Πειραιά. Εκτιμάται ότι πάνω από 60.000 επιβάτες θα επιβιβάζονται καθημερινά στα τραμ Citadis. Πριν από την έναρξη της λειτουργίας τους, τα 25 τραμ ολοκλήρωσαν με επιτυχία δυναμικές δοκιμές χωρίς επιβάτες, συνολικής απόστασης άνω των 15.000 χιλιομέτρων στο αστικό δίκτυο της Αθήνας, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής και αξιόπιστη λειτουργία τους.

“Παρά τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία, καταφέραμε να παραδώσουμε τα συγκεκριμένα τραμ χωρίς καθυστερήσεις. Η Alstom έχει δεσμευτεί να προσφέρει μια βελτιωμένη εμπειρία στους επιβάτες, με άνετο και σύγχρονο τροχαίο υλικό, παρέχοντας αυξημένη χωρητικότητα. Τα Citadis X05 αποτελούν την πλέον εξελιγμένη έκδοση μιας πολύ επιτυχημένης σειράς τραμ της Alstom, που μπορεί επίσης να συναντήσει κανείς σε πόλεις όπως η Νίκαια, το Παρίσι ή το Σίδνεϊ. Πλέον τα υπερσύγχρονα αυτά οχήματα ήρθαν και στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων δοκιμών, το Citadis X05 απέδειξε για άλλη μια φορά την αξιοπιστία και τις επιδόσεις του, δείχνοντας ταυτόχρονα ότι ο σχεδιασμός και η κλάση του ταιριάζουν άψογα στην Αθήνα,” δήλωσε σχετικά ο Σταύρος Βλάχος, Διευθύνων Σύμβουλος της Alstom στην Ελλάδα.

Citadis by the sea / Πηγή Alstom

 

 

Τα 25 τραμ, που παρήγγειλε το 2018 η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., είναι τα πρώτα τραμ της Alstom που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Θα κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 70km/h, στο υπάρχον δίκτυο της πόλης, καθώς και σε τυχόν μελλοντικές επεκτάσεις.

Επιπρόσθετα της κατασκευής και της προμήθειας των τραμ, η Alstom είναι υπεύθυνη για τις επιτόπιες δοκιμές, την εκπαίδευση και τις υπηρεσίες τριετούς εγγύησης, καθώς επίσης για τα ανταλλακτικά των οχημάτων.

Εξασφαλίζοντας μειωμένη κατανάλωση ενέργειας κατά 25%, τα σύγχρονα τραμ Citadis X05 συμπληρώνουν τον υπάρχοντα στόλο ελαφρών σιδηροδρομικών οχημάτων, για χρήση στο δίκτυο της Αθήνας και του Πειραιά. Τα τραμ πέντε βαγονιών έχουν μήκος 33,42 μέτρα και πλάτος 2,40 μέτρα, με μέγιστη χωρητικότητα 294 επιβατών. Οι διπλές πόρτες σε όλο το μήκος του τραμ εξασφαλίζουν αυξημένη προσβασιμότητα. Αυτή η τελευταία γενιά της σειράς Citadis προσφέρει αναβαθμισμένη εμπειρία στους επιβάτες, με 20% περισσότερες γυάλινες επιφάνειες, τεχνολογία LED για ήπιο, ομοιογενή φωτισμό, βελτιστοποιημένο σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού, καθώς και πληροφορίες διαδρομής σε μεγάλες οθόνες μέσω συστήματος τηλεματικής.

Citadis X05 tram for Athens / Πηγή Alstom

Παγκόσμια, έχουν πωληθεί από την Alstom 3.000 οχήματα της σειράς Citadis, σε 60 πόλεις. Τα τραμ Citadis έχουν διανύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο χιλιόμετρα και έχουν μεταφέρει 10 δισεκατομμύρια επιβάτες από την στιγμή που το πρώτο τραμ τέθηκε σε λειτουργία, το 2000. Εκτός από την Αθήνα, η εξελιγμένη έκδοση της σειράς Citadis – Citadis X05 – έχει παραγγελθεί για χρήση σε πόλεις όπως το Σίδνεϊ, το Παρίσι, η Νίκαια, η Αβινιόν, η Καέν, η Λουσάιλ και η Φρανκφούρτη.

DEPOT washing station / Πηγή Alstom

Στην Ελλάδα, η Alstom παρείχε, επίσης, 28 συρμούς μετρό για το πρώτο έργο του μετρό της Αθήνας, στις αρχές του 2000. Επιπλέον, η εταιρεία θα παράσχει 20 συρμούς μετρό χωρίς οδηγό για τη γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, στο πλαίσιο του μεγάλου αυτού έργου, που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2021.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV