Άλλος ένας αιολικός σταθμός ολοκληρώνει τις απαραίτητες διαδικασίες ούτως ώστε να τεθεί σε τροχιά κατασκευής το συντομότερο δυνατό. Ο λόγος για τον αιολικό σταθμό της εταιρείας «ΑΝΕΜΟΣ ΜΑΝΗΣ Α.Ε.», που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου . Η εταιρεία εξασφάλισε από του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οριστική άδεια εγκατάστασης και τίθεται σε ράγες υλοποίησης. Αξίζει να σημειώσουμε πως το πρότζεκτ βρίσκεται σε διαδικασία σχεδιασμού αρκετά χρόνια, ενώ φαίνεται πλέον πως ήρθε η στιγμή να “μπουν μπουλντόζες”.
Ο σταθμός θα εγκατασταθεί στη θέση «Σαγγιάς» στο Δήμο Ανατολικής Μάνης, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι εγκατεστημένης ισχύος 32,2 ΜW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 31,8 MW.
Το έργο
Ο σταθμός θα αποτελείται από δεκατέσσερις ανεμογεννήτριες της εταιρείας Enercon, ονομαστικής ισχύος 2,3 MW έκαστη.
Για τις ανάγκες πρόσβασης στις ανεμογεννήτριες και τις υπόλοιπες εσωτερικές υποδομές θα πραγματοποιηθεί διάνοιξη νέων εσωτερικών δρόμων, με μήκος κοντά στα 6 μέτρα. Τα έργα οδοποιίας θα ακολουθήσουν τις προδιαγραφές των δασικών δρόμων Γ’ κατηγορίας. Ενώ προβλέπεται πως για την πρόσβαση στον αιολικό σταθμό θα χρησιμοποιηθούν οι υφιστάμενοι εξωτερικοί δρόμοι.
Ακόμα θα περιλαμβάνει:
-ισάριθμους με τις ανεμογεννήτριες μετασχηματιστές ανύψωσης τάσεως, και
-οικίσκο ελέγχου που θα φιλοξενεί την εγκατάσταση του κεντρικού ηλεκτρολογικού εξοπλισμού σύνδεσης του αιολικού πάρκου με το Σύστημα καθώς και του συστήματος τηλε-επίβλεψης, ελέγχου και ασφάλειας.
Η νέα υποδομή θα μοιράζεται το νέο υποσταθμό με τους εν λειτουργία αιολικούς σταθμούς α) της εταιρείας «Αιολικό Πάρκο Μακρυλάκκωμα Α.Ε.», ισχύος 18,4 MW, στη θέση «Μακρυλάκκωμα» του Δήμου Ανατολικής Μάνης και β) της εταιρείας «Αιολικό Πάρκο Σαγιάς Α.Ε.», ισχύος 16,1 MW, στη θέση «Προφήτης Ηλίας» του Δήμου Ανατολικής Μάνης.
Βάσει της ανακοίνωσης του υπουργείου την εποπτεία για την εγκατάσταση του σταθμού θα την έχει το αρμόδιο Δασαρχείο.
Σύνδεση με το δίκτυο
Το έργο βρίσκεται στα σχέδια εδώ και αρκετά χρόνια. Ήδη από το 2012 έχει λάβει το “πράσινο φως” για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του. Ενώ από τα μέσα του 2020 έχει λάβει από τον ΑΔΜΗΕ οριστική προσφορά σύνδεσης, την οποία η εταιρεία έχει αποδεχθεί.
Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου ο αιολικός σταθμός θα συνδεθεί με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο θα διασυνδεθεί στον υποσταθμό «ΟΙΤΥΛΟΣ» 30/150 kV με υπόγειο δίκτυο μέσης τάσης.
Ο Διαχειριστής του Συστήματος θα τοποθετήσει με δαπάνη του κατόχου της άδειας και κατ επέκταση του αιολικού σταθμού, κατάλληλες μετρητικές διατάξεις καθώς και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό για τις ανάγκες παρακολούθησης και ελέγχου του έργου από το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV