Νίκος
Καραγιάννης

Αλλάζει προς το καλύτερο το τοπίο διαχείρισης απορριμμάτων στην Στερεά Ελλάδα. Με την Περιφέρεια να διαθέτει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που εξειδικεύει τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου, υλοποιείται και έχει δρομολογηθεί μία σειρά έργων που αναμένεται να φέρουν νέα δεδομένα, ικανοποιώντας τους απαιτητικούς στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρώπη, με χρονιά ορόσημο το 2020. Τι συμβαίνει όμως στα μέτωπα των έργων;

Μετά την ολοκλήρωση του ΧΥΤΥ, μέχρι το τέλος του χρόνου, αναμένεται να παραδοθεί σε λειτουργία και η νέα μονάδα κομποστοποίησης στη Φωκίδα, η οποία θα εξυπηρετεί ολόκληρη την ομώνυμη Περιφερειακή Ενότητα ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Θήβας που θα εξυπηρετεί τη Βοιωτία.

Παράλληλα έχουν ενταχθεί και δημοπρατηθεί 3 μελέτες με 1,85 εκατ. ευρώ από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και αφορούν τα επόμενα 2 μεγάλα περιβαλλοντικά έργα στην Περιφέρεια: την κατασκευή ΜΕΑ και ΧΥΤΥ σε Χαλκίδα (θα εξυπηρετεί την Κεντρική και τη Νότια Εύβοια) και Λαμία (θα εξυπηρετεί τη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία) με κόστος 30 εκατ. ευρώ έκαστη. Η τελευταία εκ των τριών μελετών, αφορά την αναβάθμιση της μονάδας στη Φωκίδα με την προσθήκη μηχανικής διαλογής.

Οι 4 ΜΕΑ έχουν χωροθετηθεί με αποκεντρωμένο τρόπο, έτσι ώστε να καλύπτουν τους όμορους Δήμους και να μειωθεί στο ελάχιστο η μεταφορά των προς διαλογή απορριμμάτων και η εναπόθεση των υπολειμμάτων.

Στα σχέδια του ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται επίσης και α) η κατασκευή μίας μικρής μονάδας διαλογής και κομποστοποίησης στη Βόρεια Εύβοια, εφόσον υπάρχει ήδη ΧΥΤΑ, η οποία θα εξυπηρετεί τους 2 δυσπρόσιτους, λόγω οδικού δικτύου, Δήμους της, με κόστος 3,5 εκατ. ευρώ, β) η κατασκευή 2 νέων Σταθμών Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Δήμο Καρύστου (Στύρα) και στον Δήμο Δωρίδας (Λιδωρίκι) αλλά και γ) 2 μετεγκαταστάσεις υφιστάμενων ΣΜΑ, έργα με συνολικό κόστος 3 εκατ. ευρώ.

Υπό επεξεργασία βρίσκεται όμως και η ενίσχυση του στόλου των οχημάτων καθαριότητας με 10 φορτηγά και ισάριθμους ρυμουλκούμενους κλαδοθρυμματιστές, μία επένδυση που αναμένεται να λύσει τον πονοκέφαλο των Δήμων όσον αφορά την διαχείριση και την απομάκρυνση των κλαδεμάτων, που εκπροσωπούν το διόλου ευκαταφρόνητο 7% του συνόλου των απορριμμάτων στην Περιφέρεια που ισοδυναμεί -ούτε λίγο, ούτε πολύ- με 15 χιλ. τόνους.

Το Εθνικό Σχέδιο

Υπενθυμίζεται ότι ο εθνικός στόχος προβλέπει, μέχρι το 2020, να μην οδηγείται πλέον προς ταφή το 40% των οργανικών αποβλήτων (σήμερα το ποσοστό αυτό κυμαίνεται -σε πανελλαδικό επίπεδο- περίπου στο 1%) και το 65% των ανακυκλώσιμων υλικών κατά βάρος.

Σε αυτή τη βάση, είναι πολύ σημαντική τόσο η ανάπτυξη ενός δικτύου «Πράσινων Σημείων» και κάδων για τα διακριτά ρεύματα αποβλήτων (γυαλί, οργανικά, υπολείμματα και λοιπά ανακυκλώσιμα) όσο και η κατασκευή υποδομών για την υποδοχή και επεξεργασία των παραπάνω ρευμάτων, προκειμένου να επιτυγχάνεται η μέγιστη αξιοποίησή τους.

Τα «Πράσινα Σημεία»

Τα «Πράσινα Σημεία» είναι ένας θεσμός που υπάρχει ήδη στο εξωτερικό και αφορά αδειοδοτημένους χώρους όπου οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αποθέτουν ογκώδη απορρίμματα όπως στρώματα, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και λοιπά ανακυκλώσιμα υλικά.

Σε επέκταση αυτής της ιδέας, η Περιφέρεια Στερεάς προωθεί και τα «Κινητά Πράσινα Σημεία», ειδικά διαμορφωμένα φορτηγά τα οποία θα μπορούν να δέχονται λάδια, στρώματα, ανακυκλώσιμα κ.λπ. σε πιο απομακρυσμένες και αραιοκατοικημένες περιοχές όπου ίσως κρίνεται άσκοπη η ύπαρξη μόνιμης εγκατάστασης, εξασφαλίζοντας ευελιξία και εξοικονομώντας πολύτιμους επενδυτικούς και λειτουργικούς πόρους.

 

ypodomes.com

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV