Μέχρι τώρα τα πράγματα για τους ξένους κατασκευαστές στην Κίνα ήταν κάτι παραπάνω από καλά, μιας και οι πωλήσεις αυξάνονταν συνεχώς βασιζόμενες πολλές φορές σε μοντέλα παρωχημένης τεχνολογίας σε ότι αφορούσε τουλάχιστον τις εκπομπές ρύπων.
Από την 1η Ιανουαρίου όμως η κατάσταση άλλαξε και μάλιστα άρδην, καθώς η κυβέρνηση της χώρα αποφάσισε να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις μεγαλουπόλεις όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι το νούμερο 1 πρόβλημα. Έτσι λοιπόν το αντίστοιχο Υπουργείο Μεταφορών, όπως ανακοίνωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα με συνολικά 553 αυτοκίνητα που σταματά αναγκαστικά η παραγωγή τους, μιας και δεν πληρούν τις εγχώριες προδιαγραφές κατανάλωσης.
Μεταξύ αυτών, πέρα από πολυάριθμα ντόπια μοντέλα των Chery και Dongfeng και η επιμηκυμένη έκδοση του Audi A4, η Mercedes C-Class αλλά και το Chevrolet Cruz της General Motors, ενώ στο μέλλον θα ακολουθήσουν και άλλες λίστες με ακόμα περισσότερα μοντέλα.
Αυτό όμως είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου, καθώς το πραγματικό πρόβλημα για όλους τους κατασκευαστές είναι η ποσόστωση του 10% που θα ισχύει για τα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά από το 2019 και η οποία το 2020 θα ανέβει στο 12%. Αυτό θεωρητικά σημαίνει πως το 10% των καινούργιων αυτοκινήτων που θα πωλούνται θα πρέπει να έχουν κάποιον τύπο ηλεκτρικής πρόωσης, στην πράξη όλοι όσοι πωλούν στην Κίνα περισσότερα από 30.000 οχήματα ετησίως θα πρέπει να μαζεύουν βαθμούς προκειμένου να ικανοποιήσουν την ποσόστωση. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα φουλ ηλεκτρικά μοντέλα θα αξιολογούνται με περισσότερους βαθμούς από τα υβριδικά, ενώ θα υπάρχει και bonus βαθμών για την αυτονομία.
Οι κατασκευαστές που δεν θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν την ποσόστωση θα πρέπει είτε να αγοράσουν βαθμούς από άλλους είτε να πληρώσουν πρόστιμο, ενώ το 2020 η ζωή τους θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη όχι μόνο από την αύξηση της ποσόστωσης στο 12% που προαναφέραμε αλλά και από την ισχύ ενός άλλου νόμου που θα επιβάλλει μια μέση κατανάλωση της γκάμας του κάθε κατασκευαστή της τάξης των 5,0 λίτρων για κάθε 100 χιλιόμετρα.
Στην πιο δυσμενή θέση μετά από αυτές τις εξελίξεις βρίσκονται οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, η επιτυχία των οποίων στην Κίνα βασίζεται στα μοντέλα πολυτελείας τους με τους μεγάλου κυβισμού κινητήρες. Παράλληλα τα ηλεκτρικά ή υβριδικά τους μέχρι στιγμής όχι μόνο είναι ελάχιστα αλλά είναι και πολύ πιθανό η παραγωγή και η πώλησή τους να είναι ζημιογόνος.
Κατά τη διάρκεια του 2017 τόσο η Γερμανία από την πλευρά της πίεσε και μέσω της καγκαλερίου Μέρκελ, όσο μπορούσε την κινεζική κυβέρνηση για πιο ελαστικά μέτρα προκειμένου να μην επηρεαστούν τόσο πολύ οι κατασκευαστές της χώρας, αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν πέτυχαν κάτι.
Πηγή: cnn.gr
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας