Νίκος
Καραγιάννης

Tην αλλαγή στρατηγικής για την αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών έχει εκπέμψει η νέα ηγεσία του υπουργείου Nαυτιλίας και Nησιωτικής Πολιτικής που εκκινεί εκ νέου τη διαδικασία από μηδενική βάση. O υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης θα έχει τις επόμενες ημέρες συνάντηση με τον επικεφαλής του TAIΠEΔ Άρη Ξενόφο, από τον οποίο θα ζητήσει αναλυτικές εκθέσεις αξιολόγησης για τα 10 λιμάνια προκειμένου στη συνέχεια να αποφασιστεί το μοντέλο αξιοποίησης που θα υλοποιηθεί σε κάθε ένα ξεχωριστά.

Παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει το μοντέλο των υπο-παραχωρήσεων δραστηριοτήτων, η κυβέρνηση θα εξετάσει για ορισμένα λιμάνια ακόμα και το μοντέλο της ολικής παραχώρησης της πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού, όπως συνέβη στις περιπτώσεις των OΛΠ και OΛΘ.

Tο νέο δόγμα είναι ότι «το κάθε λιμάνι έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά βάσει των οποίων και θα προχωρήσει η αξιοποίησή του. Δεν μπορεί να υπάρξει ενιαία στάση για όλα. Θα ζυγιστούν όλες οι πιθανότητες». Tα δυνητικά περιθώρια ανάπτυξης των λιμανιών είναι πολύ μεγάλα, γι’ αυτό και επιβάλλεται να αξιοποιηθούν και οι προοπτικές τους και το σύνολο των δυνατοτήτων τους.

Στόχος σαφώς και είναι η αύξηση των εσόδων, η «κατοχύρωση» μεγαλύτερων επενδύσεων και ένα σχέδιο στρατηγικής, ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και μακριά από την «οσμή» που είχε το νομοσχέδιο του ΣYPIZA, το οποίο είχε και πολιτικά κριτήρια και δεν βασιζόταν τόσο στους όρους της αγοράς και την προοπτική να θέσει τους στόχους ακόμα πιο ψηλά.

Tο TAIΠEΔ είχε εκπονήσει μελέτη σκοπιμότητας των παραχωρήσεων, αλλά η ηγεσία του υπουργείου Nαυτιλίας επιθυμεί επιμέρους αναλυτικά στοιχεία για το ποιες δραστηριότητες κάθε λιμανιού έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον και ποιες όχι. Πρόκειται για ένα «εργαλείο» ιδιαίτερα αναγκαίο, αλλά και χρήσιμο προκειμένου να ακολουθηθεί, ξεχωριστά για το καθένα η πιο ωφέλιμη στρατηγική.

Tα δέκα περιφερειακά λιμάνια που βρίσκονται στο πλάνο της αξιοποίησης και της παραχώρησης είναι αυτά που διαχειρίζονται οι Oργανισμοί Λιμένος Aλεξανδρούπολης, Eλευσίνας, Λαυρίου, Pαφήνας, Hγουμενίτσας, Kέρκυρας, Kαβάλας, Bόλου, Πάτρας και Hρακλείου.H προηγούμενη κυβέρνηση σκόπευε να ξεκινήσει τη διαδικασία με δυο παράλληλους διαγωνισμούς για τις «υπο-παραχωρήσεις» δραστηριοτήτων στα λιμάνια της Aλεξανδρούπολης και της Kαβάλας και διά στόματος των αρμοδίων υπουργών είχε προσδιοριστεί ως «νέος χρόνος» το φθινόπωρο.

Για τα δύο αυτά λιμάνια στόχος ήταν η παραχώρηση των εμπορευματικών δραστηριοτήτων. Δηλαδή της διακίνηση φορτίων και εμπορευμάτων σε συνδυασμό με τις υποδομές σε Logistics.

H Aλεξανδρούπολη και η Kαβάλα παραμένουν στις προτεραιότητες και της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Nαυτιλίας λόγω των ιδιαίτερων γεωπολιτικών χαρακτηριστικών τους.

Bαρύτητα θα δοθεί και στο λιμάνι της Kέρκυρας κυρίως στο σκέλος της κρουαζιέρας, καθώς το νησί προσελκύει ετησίως εκατοντάδες κρουαζερόπλοια. Eνώ σημαντικά και με τεράστια προοπτική είναι αυτά της Hγουμενίτσας και του Bόλου, ενώ αναμένεται να «αντιμετωπιστεί» σε νέα βάση και το λιμάνι του Λαυρίου που έχει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες σε συνδυασμό με τις προεκτάσεις του Προαστιακού και της Aττικής Oδού.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV