Newsroom

Το τριήμερο αυτό, ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου του «Όχι» θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για «έξοδο» από τα αστικά κέντρα, αυξάνοντας παράλληλα την κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο.

Σε μια περίοδο όπου παρατηρείται αύξηση των τροχαίων συμβάντων, θα πρέπει να εντείνουμε την προσοχή μας κατά τις μετακινήσεις μας είτε ως οδηγοί ή συνεπιβάτες είτε και ως πεζοί ή ποδηλάτες.

Επιπλέον, το τριήμερο αυτό συμπίπτει με την αλλαγή της ώρας σε χειμερινή, την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022, γεγονός που αποτελεί μια ιδιαίτερη αφορμή να λάβουμε υπόψη το ζήτημα της ασφαλούς οδήγησης σε σχέση και με τις αλλαγές στο ωράριο και την ποιότητα του ύπνου.

Πέρα από τις συμβουλές για την ασφάλεια στις μετακινήσεις σας κατά το τριήμερο που μπορείτε να βρείτε εδώ, κρίνουμε σκόπιμη την ενημέρωση για τα ακόλουθα:

Η αλλαγή τόσο στο θερινό όσο και στο χειμερινό ωράριο έχουν κατά καιρούς συσχετιστεί με μια πληθώρα από συνέπειες, σημαντικές εκ των οποίων είναι οι δυσχέρειες στον ύπνο καθώς και οι τροχαίες συγκρούσεις.

Οι αλλαγές στον κιρκάδιο ρυθμό επιφέρουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία καθώς επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου ενώ είναι δυνατόν να εμφανιστούν κόπωση, πονοκέφαλος, απώλεια προσοχής και συγκέντρωσης. Ακόμη και ανεπαίσθητες αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα εντείνουν το σωματικό στρες (Harrison, 2012).

Παρότι η αλλαγή κατά μια ώρα ενδέχεται να φαίνεται μια μικρή «διατάραξη» του κιρκάδιου ρυθμού, αποδεικνύεται ότι οι αλλαγές που επιφέρει στον ύπνο επιμένουν έως και πέντε ημέρες έπειτα από την ημέρα αλλαγής της ώρας (Monk & Folkard, 1976).

Συχνά, επίσης, η αλλαγή σε χειμερινή ώρα συνδέεται με «κέρδος» μιας ώρας ύπνου. Ωστόσο, η αθροιστική επίδραση των επόμενων της αλλαγής ημερών κατά τις οποίες ξυπνάμε νωρίτερα συνιστά μια καθαρή απώλεια ύπνου κατά μήκος της εβδομάδας.

Επιπλέον, έρευνες που έχουν χρησιμοποιήσει φυσιολογικές μετρήσεις όπως η θερμοκρασία του σώματος, αναδεικνύουν τις δυσκολίες της σωματικής προσαρμογής στην αλλαγή της ώρας (Monk & Folkard, 1976). Οι δυσχέρειες είναι ακόμη πιο έντονες για άτομα που αντιμετωπίζουν ήδη διαταραχές ύπνου (Meyer, 2004) ή κάποια συναισθηματική διαταραχή (Nysten, Haukka, Sulander & Partonen, 2010).

Η αλλαγή της ώρας έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές είναι:

 • αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου (κατά 5 έως 15%),
 • αυξημένος κίνδυνος για επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων,
 • αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση κατάθλιψης και αυτό-τραυματισμών καθώς και
 • αυξημένες τροχαίες συγκρούσεις

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η επίδραση της αλλαγής της ώρας σε σχέση με το ωράριο εργασίας των επαγγελματιών οδηγών που εκτελούν δρομολόγια.

Συστήνεται οι εν λόγω επαγγελματίες να προσαρμόσουν το ωράριό τους κατάλληλα καθώς η προσθήκη μιας ώρας λόγω της αλλαγής ενδέχεται να επιφέρει κόπωση.

Τα σημάδια της κόπωσης

 • δυσκολία εστίασης,
 • συχνό άνοιγμα-κλείσιμο των ματιών,
 • προσωρινή απώλεια μνήμης,
 • επαναλαμβανόμενο χασμουρητό,
 • το κεφάλι έχει την τάση να πέσει προς τα κάτω,
 • αλλαγή λωρίδας και διόρθωση την τελευταία στιγμή

Εάν αντιληφθείτε ότι κάτι από τα παραπάνω συμβαίνει την ώρα που οδηγείτε σταματήστε αμέσως σε ασφαλές σημείο.

Ο καφές, το μάσημα τσίχλας, το φαγητό ή το ανοιχτό παράθυρο δεν είναι αποτελεσματικά ή έχουν περιορισμένη διάρκεια δράσης.

Η καλύτερη λύση είναι ένας σύντομος ύπνος 15-20 λεπτών σε συνδυασμό με ένα δυνατό καφέ, αφού αυτός θα αρχίσει να επενεργεί μετά τα πρώτα 30 λεπτά από την κατανάλωσή του.

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες σε συνδυασμό με την κόπωση και την υπνηλία. Δεν οδηγούμε όταν καταναλώνουμε αλκοόλ.

Τέλος, οι άνθρωποι που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι δεν δημιουργεί παρενέργειες κατά την οδήγηση.

Πηγή: Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς”

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

 • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
 • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn