Μαρίνα
Ξυπνητού

Τέλος στους διαγωνισμούς αποθήκευσης ενέργειας με λειτουργική ενίσχυση, πρόκειται να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλάζοντας την μέχρι τώρα… αρχιτεκτονική που ίσχυε. Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης στο ypodomes.com, το υπουργείο επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο στο οποίο «δεν θα υπάρχει λειτουργική ενίσχυση αλλά μόνο ενίσχυση στο CAPEX».

Επί της ουσίας, πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις έργων αποθήκευσης, να γίνεται ταχύτερα η σύνδεση τους και να περιοριστούν οι περικοπές «πράσινης» ενέργειας. Η ενίσχυση της αποθήκευσης θα επιτρέψει να περιοριστούν οι περικοπές, καθώς με τις μπαταρίες θα μπορεί να αποθηκευτεί μία σημαντική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας – η οποία σε αντίθετη περίπτωση απλώς θα απορριπτόταν καθώς δεν υπάρχει ζήτηση για να καλύψουν – ώστε να εγχυθεί στο σύστημα κάποια μεταγενέστερη ώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων θα προβλέπει οι μπαταρίες να συμμετέχουν απευθείας στην αγορά, δηλαδή να μην εξασφαλίζουν μέσω διαγωνισμών εγγυημένο έσοδο με «ταρίφα», δηλαδή λειτουργική ενίσχυση.

Έτσι, στην περίπτωση μίας μονάδας ΑΠΕ που θα αποκτήσει μπαταρία «πίσω από τον μετρητή», για παράδειγμα η αποθηκευμένη ηλεκτρική ενέργεια θα πωλείται με την εκάστοτε τρέχουσα τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς. Επίσης, μία standalone μονάδα δεν θα έχει εγγυημένη «ταρίφα» αλλά θα αντλεί έσοδα αποκλειστικά με τη φόρτισή της όταν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλές και την εκφόρτιση της σε περιόδους αιχμής ζήτησης με υψηλότερες τιμές.

Τι θα γίνει με τους διαγωνισμούς

Σε σχέση με τους διαγωνισμούς που έχουν ήδη εξαγγελθεί και αναμένονται να διεξαχθούν το επόμενο διάστημα – δηλαδή ο τελευταίος από τους τρεις διαγωνισμούς της ΡΑΑΕΥ και εκείνος του REPpowerEu – θα υλοποιηθούν μεν αλλά εξασφαλίζοντας μόνο επενδυτική ενίσχυση.

Πιο συγκεκριμένα, οι μεμονωμένοι σταθμοί αποθήκευσης (standalone) που θα συμμετέχουν στον τρίτο διαγωνισμό του Ταμείου Ανάκαμψης για περίπου 300 MW μπαταριών δεν θα εξασφαλίσουν λειτουργική ενίσχυση αλλά μόνο ενίσχυση στο CAPEX και αυτή περιορισμένη. Δηλαδή υπολογίζεται ότι θα καλύπτει περίπου το 30% με 40% της επένδυσης.

Υπενθυμίζεται ότι στους δύο πρώτους διαγωνισμούς που έτρεξε η ΡΑΑΕΥ με δημοπρατούμενη ισχύ 400 MW και 300 MW αντίστοιχα, οι μονάδες αποθήκευσης που είχαν προκριθεί εξασφάλισαν, εκτός από «ταρίφα», και επενδυτική ενίσχυση στον μεν πρώτο 200.000 ευρώ ανά μεγαβάτ και στον δεύτερο 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ.

Αντίστοιχα, με επιδότηση μόνο του CAPEX θα προχωρήσει και ο διαγωνισμός για μπαταρίες συνολικής ισχύος 175 MW, ο οποίος είχε προγραμματιστεί να υλοποιηθεί με κονδύλια περίπου 85 εκατ. ευρώ του REPowerEU. Στους δύο διαγωνισμούς τα έργα που θα προκρίνονται θα είναι εκείνα που θα δηλώνουν μικρότερες επενδυτικές δαπάνες ή συντομότερους χρόνους ηλέκτρισης.

Το ύψος της ενίσχυσης του CAPEX εκτιμάται ότι και στους δύο διαγωνισμούς θα περιοριστεί περίπου στα 50.000 ευρώ ανά μεγαβάτ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV