Αναστάτωση έχει προκαλέσει η αλλαγή στον σχεδιασμό της ΔΕΔΑ η οποία αφορά στην εξαίρεση περιοχών από την ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου. Συνολικά 8 πόλεις που συμπεριλαμβάνονταν στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της εταιρείας απεντάχθηκαν: ολόκληρη η Περιφέρεια Πελοποννήσου (δηλ. Τρίπολη, Κόρινθος, Άργος, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Σπάρτη) και οι πόλεις Βέροια και Γιαννιτσά από τη βόρεια Ελλάδα.
Οι παραπάνω αλλαγές προκύπτουν μέσα από το νέο 5ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για την περίοδο 2020-2024 που έχει κατατεθεί προς έγκριση στη ΡΑΕ, με τη Ρυθμιστική Αρχή να προκρίνει την απένταξη των παραπάνω πόλεων.
Ως γνωστόν, βάσει του πρότερου σχεδιασμού, η ΔΕΔΑ με ορίζοντα το 2023, σχεδίαζε την ανάπτυξη δικτύων διανομής συνολικού μήκους περίπου 1.800 χλμ. σε 39 πόλεις, στις 7 Περιφέρειες της Ελλάδας, που υπάγονται στην αρμοδιότητα της, με τις επενδύσεις για την προσεχή τετραετία να αγγίζουν τα 250 εκατ. ευρώ.
Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε εν αναμονή των δημοπρατήσεων για το πρώτο «πακέτο» των πόλεων -σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα, οι οποίες θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα ενώ εξίσου σύντομα θα αναδειχθούν και οι ανάδοχοι για τα έργα.
Αντιδράσεις εκφράστηκαν χθες από τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δήλωσε ότι παραπάνω εξέλιξη είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και οι ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί κάνουν κακό στο σύνολο της κοινωνίας, στην επιχειρηματικότητα και στα νοικοκυριά, όπως και στην περίπτωση της απένταξης των 8 πόλεων.
Με επιστολή του προς το ΥΠΕΝ και το ΥΠΑΝΕΠ και ο Περιφερειάρχης Κεντ. Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι ενδεχόμενη απένταξη της ανάπτυξης υποδομών διανομής φυσικού αερίου από τη ΔΕΔΑ όχι δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτή και θα βρει απέναντί της όλους τους πολίτες και τους φορείς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι διευκρινήσεις του ΥΠΕΝ
Όπως διευκρινίζει το ΥΠΕΝ σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, προβλέπεται ότι στις άδειες διαχείρισης και διανομής φυσικού αερίου, που έχει χορηγήσει η ΡΑΕ στη ΔΕΔΑ, η τελευταία παύει να αποτελεί φορέα υλοποίησης στην περίπτωση που εντός 18 μηνών δεν υλοποιηθούν τα έργα σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.
Σε περίπτωση που παρατηρούνται καθυστερήσεις, ο Κανονισμός Αδειών της ΡΑΕ δίνει τη δυνατότητα σε άλλες ενδιαφερόμενες εταιρίες που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις καταθέσουν αίτηση στο Ρυθμιστή για να αναπτύξουν δίκτυα διανομής φυσικού αερίου, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε όλες της Περιφέρειες της χώρας –συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της Πελοποννήσου-, όπου το επιθυμούν οι τοπικές κοινωνίες.
Το ΥΠΕΝ στηρίζει τη ΔΕΔΑ στις όποιες ενέργειές της αναφορικά με την απόφαση της ΡΑΕ ενώ παράλληλα, καλεί τις Περιφέρειες να προωθήσουν άμεσα και αποτελεσματικά όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις στη δημοπράτηση των έργων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Δυτική Μακεδονία, ο σχεδιασμός έχει λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απολιγνιτοποίηση, ώστε και οι τηλεθερμάνσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν –με το φυσικό αέριο ως καύσιμο- αλλά και δίκτυο να αναπτυχθεί σε πόλεις όπως η Φλώρινα.
Σε αυτή τη βάση, το Υπουργείο στηρίζει την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου και στον λιγνιτικό δήμο της Μεγαλόπολης, ο οποίος δεν είχε ενταχθεί στον σχεδιασμό της ΔΕΔΑ. Όσον αφορά στην παροχή θερμότητας στο υφιστάμενο δίκτυο τηλεθέρμανσης κατά το μεταβατικό διάστημα (μέχρι την λειτουργία του δικτύου φυσικού αερίου), θα εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδοσία του δικτύου και η ομαλή μετάβαση στο φυσικό αέριο χωρίς καμία επιβάρυνση των καταναλωτών.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας