Newsroom

Μέχρι το τέλος του 2023 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έχει αξιολογήσει όλα τα στοιχεία και δεδομένα ώστε να προχωρήσει σε καταληκτική ημερομηνία για επέκταση του μέτρου μηδενικών ρύπων ταξί και ενοικιαζόμενων οχημάτων τα οποία θα αρχίσουν να κυκλοφορούν στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και Θεσσαλονίκης από το 2025.

Η επέκταση του μέτρου θα επηρεαστεί και από την ύπαρξη αρκετών σημείων επαναφόρτισης των οχημάτων καθώς το 2023 υπολογίζεται ότι το 1/4 των εταιρικών οχημάτων θα είναι είτε υβριδικά οχήματα χαμηλών ρύπων είτε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Σημαντικό μέτρο που θεσπίζεται στο πλαίσιο του κλιματικού νόμου είναι η απαγόρευση πωλήσεων οχημάτων από το το 2030 και μετά τα οποία δεν είναι μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Ο Κλιματικός νόμος συμπεριλαμβάνει σωρεία μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που αφορά ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων και τομέων με την θέρμανση των κτηρίων, τους εταιρικούς ρύπους και τη σύσταση επιτροπών να είναι μόνο μερικά από τα μέτρα.

Νησιά

Για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά ο στόχος είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% έως το 2030 σε σχέση με τα δεδομένα του 2019 με τα μέτρα που λαμβάνονται να είναι η διασύνδεση τους με ηλεκτρικά δίκτυα της ηπειρωτικής Ελλάδας, η προώθηση της ηλεκτροκίνησης στα νησιά αλλά και των θαλάσσιων μεταφορών. Η αντικατάσταση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σταδιακά θα αντικατασταθούν από αναενώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι στα νησιά.

Επιτροπές

Η σύσταση επιτροπών όπως η «Κυβερνητική Επιτροπή για την παρακολούθηση της Πορείας προς την Κλιματική Ουδετερότητα» είναι άλλο ένα μέτρο-εργαλείο του νόμου ώστε να παρακολουθείται στενά η πορεία προς τους στόχους της κλιματικής ουδετερότητας και των πενταετών τομεακών προυπολογισμών άνθρακα. Η επιτροπή για αποτελείται από ον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας ως Πρόεδρο, τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, τον Υπουργό Τουρισμού, τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Δήμοι

Όλοι οι δήμοι της χώρας καλούνται από το 2023 και μετά να καταρτίσουν τα δικά τους σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την μείωση των ρύπων με την ονομασία «Δημοτικό Σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή» ή αλλιώς ΔηΣΜΕΔΑ. Συγκεκριμένα θα προσδιορίζει συγκεκριμένα μέτρα για την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου του κάθε ΟΤΑ. Το κάθε ΔηΣΜΕΔΑ το οποίο θα ελέγχει και διερευνά τα απαραίτητα μέτρα θα αναθεωρείται ανά πενταετία, θα εγκρίνεται από Δημοτικό Συμβούλιο του κάθε Δήμου από τον οποίο θα εκπονείται μετά και από γνώμη της Περιφέρειας κάθε Δήμου.

Επιχειρήσεις

Βάρος δίνουν τα νέα μέτρα στο ανθρακικό αποτύπωμα που αφήνουν οι επιχειρήσεις καθώς πολλές από αυτές καλούνται να προσαρμοστούν στους στόχους για το κλίμα μέχρι το 2023 υποβάλλοντας έκθεση δεδομένων για το ανθρακικό τους αποτύπωμα το 2022 η οποία θα είναι σε ηλεκτρονική βάση δημόσιας πρόσβασης.

Στις επιχειρήσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, τα πιστωτικά ιδρύματα, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις επενδύσεων, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης, ταχυμεταφορών, οι επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, οι αλυσίδες καταστημάτων λιανεμπορίου άνω των 500 εργαζομένων και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας.

Πέρα από τις ενέργειες των επιχειρήσεων για τη μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, οι ετήσιες αυτές βάσεις θα συμπεριλαμβάνουν και εθελοντικούς στόχους.

Κτίρια

Από το 2023 θα ισχύσει απαγόρευση εγκατάστασης καυστήρα με πετρέλαιο θέρμανσης εάν στην περιοχή υπάρχει αρκετό διαθέσιμο φυσικό αέριο. Οι περιοχές αυτές θα καθοριστούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο τέλος του 2022.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι καυστήρες γίνεται να αντικατασταθούν ενώ από το 2025 θα απαγορευτεί η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης και σε άλλα 5 χρόνια από τότε θα απαγορευτεί και η χρήση τους.

Από το 2023 όλες οι οικοδομικές άδειες που υποβάλλονται άνω των 500τ.μ με εξαίρεση τους ναούς και τουριστικά καταλύματα, υπάρχει υποχρέωση να τοποθετούνται συστήματα παραγωγής ηλιακής ενέργειας είτε από φωτοβολταϊκά είτε από θερμικά ηλιακά συστήματα κάλυψης τουλάχιστον 30%.

Για τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί υψηλής τρωτότητας καθώς υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας ή υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, τα κτίρια θα πρέπει να ασφαλίζονται υποχρεωτικά με το ασφαλιστήριο να είναι προϋπόθεση για να ηλεκτροδοτηθεί το κτίριο.

Άλλες ενέργειες

Η σύσταση Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή η οποία θα συνεργάζεται με την Εθνική μετεωρολογική Υπηρεσία και άλλους φορείς, δημόσιους και ακαδημαϊκούς και θα διατηρεί μια εθνική βάση δεδομένων για το κλίμα επίσης προβλέπεται από τον νέο κλιματικό νόμο.

Έτσι θα δίδεται η ευκαιρία για κλιματικές προγνώσεις με αξιοπιστία ώστε να προμηθεύεται η Δημόσια διοίκηση αξιόπιστα στοιχεία για τη σωστή λήψη αποφάσεων. Η βάση δεδομένων θα είναι προσβάσιμη στο κοινό ηλεκτρονικά και σαφώς στους δημόσιους φορείς.

Η ευρύτερη μείωση της χρήσης ενέργειας και η καλύτερη ενεργειακή απόδοση σε όλη την οικονομία με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών, μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και η ίδια η αντικατάσταση του φυσικού αερίου από άλλα ανανεώσιμα αέρια όπως είναι το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο στους τομείς της βιομηχανίας είναι στόχοι που έχει θέσει ο νέος νόμος προς την κλιματική ουδετερότητα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV