Newsroom

Και επίσημα στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται πλέον το σημαντικό έργο τηλεθέρμανσης με γεωθερμία στην Αλεξανδρούπολη καθώς την Παρασκευή, 10 Απριλίου, υπεγράφη από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη και την ανάδοχο κοινοπραξία, η σύμβαση του έργου με επίσημο τίτλο: «Κατασκευή Θερμικού Σταθμού και δικτύων Τηλεθέρμανσης αγροτικών θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και κτιρίων» στην περιοχή της Τραϊανούπολης του Δήμου Αλεξανδρούπολης, παρουσία της Αντιδημάρχου Ενέργειας, Φυσικών Πόρων και Τραϊανούπολης Ελένης Ιντζεπελίδου και του πρώην Aντιδημάρχου που διαχειριζόταν το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, Γιάννη Φαλέκα.

Οι εκκρεμότητες για το έργο κλείνουν έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις και διαδικασίες, που τελικά προσέγγισαν τα 2 χρόνια,  λόγω ενστάσεων μεταξύ των εργολάβων που έμελλε να εκδικαστούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο το ΣτΕ είχε αποφανθεί σχετικά με τον οριστικό ανάδοχο του έργου, τον δεύτερο -κατά σειρά- μειοδότη, με έδρα την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, η Ένωση Οικονομικών Φορέων: Τ.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης ΑΕ-Μιχαήλ Κούγκουλος & ΣΙΑ ΕΕ-Μητρόπουλος Μιχαήλ του Γεωργίου.

Σε ό,τι αφορά την προώθηση και ωρίμανση του ενεργειακού έργου, ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στις προσπάθειες, συνολικής διάρκειας 8 ετών, από την απελθούσα Δημοτικής Αρχή, με επικεφαλής τον πρώην Αντιδήμαρχο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γιάννη Φαλέκα, που έθεσαν την τηλεθέρμανση σε τροχιά υλοποίησης, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την παροχή φθηνής θέρμανσης και ζεστού νερού για τους κατοίκους της περιοχής.

Ένας «πολύπαθος» διαγωνισμός

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός είχε ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού 2018 καταφέρνοντας να προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον των εργοληπτικών εταιρειών, καθότι αρχικά είχαν συμμετάσχει 15 σχήματα. Επίσης, από τα μέσα του Απριλίου 2019 είχαν ξεκινήσει οι πρώτες δοκιμαστικές αντλήσεις γεωθερμικού ρευστού με στόχο τη χωροθέτηση των κινητήρων, με θερμοκρασίες που έφτασαν τους 90 βαθμούς Κελσίου.

Αν και το θέμα του αναδόχου, που προέκυψε σε πρώτη φάση, διευθετήθηκε κατακυρώνοντας το έργο στον δεύτερο, κατά σειρά, μειοδότη, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, δίδεται η δυνατότητα στον τρίτο συμμετέχοντα να προσβάλει την απόφαση -το οποίο και συνέβη- παρασύροντας το έργο σε νέες καθυστερήσεις.

Το έργο των 6,2 εκατ. ευρώ συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (Ε.Π. Ανατολική Μακεδονία-Θράκη) ενώ το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του έχει οριστεί σε έως 18 μήνες από την ημερομηνία εκκίνησης των σχετικών εργασιών.

Το γεωθερμικό πεδίο

Το προς αξιοποίηση γεωθερμικό πεδίο Αρίστηνου, είναι χαμηλής ενθαλπίας (δηλαδή χαμηλής θερμοκρασίας) με μέγιστη θερμική ισχύ περίπου 10 MW εκ των οποίων τα 9 MW θα χρησιμοποιούνται για την τηλεθέρμανση θερμοκηπίων σε 3 αγροτικές περιοχές και το υπόλοιπο 1 MW για την τηλεθέρμανση δημοτικών κτιρίων καθώς και του Χωριού SOS για το οποίο ο Δήμος έχει αναλάβει την παροχή θέρμανσης.

Στο αντικείμενο του έργου που αναπτύσσει ο Δήμος, περιλαμβάνεται επίσης ένας θερμικός σταθμός επιφάνειας 222,5 τ.μ. στην περιοχή της Άνθειας ενώ το συνολικό μήκος του δικτύου τηλεθέρμανσης θα είναι 18 χλμ. Για τη θέρμανση μέσω του γεωθερμικού ρευστού θα πραγματοποιηθούν δύο γεωτρήσεις βάθους 550 μέτρων, μέσω των οποίων το ρευστό θα επανεισάγεται στο γεωθερμικό πεδίο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV