Connect with us

Συνεντεύξεις

Αλέξανδρος Εξάρχου: Μονόδρομος η κερδοφόρος δραστηριότητα στο εξωτερικό

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Ηχηρή παρέμβαση πραγματοποίησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, στην Τράπεζα των Κατασκευών, κατά τη διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας του 3ου Συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών, που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από τις ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr.

Ο κος Εξάρχου άνοιξε την ομιλία του διαπιστώνοντας τις καίριες παθογένειες της ελληνικής κατασκευαστικής αγοράς όπως η διαρκής συρρίκνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, η απουσία στήριξης των ελληνικών εταιρειών από την Πολιτεία σε ό,τι αφορά τη δραστηριοποίησή τους στο εξωτερικό, η αδυναμία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να στηρίξει αποτελεσματικά την εξωστρέφεια και ο κίνδυνος αφελληνισμού του κλάδου.

Αναφερόμενος μάλιστα στη μετοχική σύνθεση των ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων, είπε πως αυτοί δεν είναι πλέον «ελληνικές οικογενειακές και προσωποπαγείς εταιρειούλες» αλλά «διεθνοποιημένες επιχειρήσεις, με ξένους μετόχους, εισηγμένες σε οργανωμένες χρηματιστηριακές αγορές, και στο τέλος της ημέρας η απόδοση της μετοχής τους προσδιορίζει την αξία τους».

Σχολίασε πως η ελληνική Πολιτεία δεν αντιλαμβάνεται πόσο άμεσα είναι συνδεδεμένη η ανάπτυξη με την κατασκευαστική δραστηριότητα, εφόσον, όπως είπε, κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, οι κυβερνήσεις περικόπτουν διαρκώς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στον αντίποδα αυτής της λογικής, έφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, οι οποίες όταν βρέθηκαν αντιμέτωπες με την οικονομική ύφεση στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, μία από τις πρώτες κινήσεις στις οποίες προχώρησε ο τότε νεοεκλεγείς Πρόεδρος Ομπάμα, ήταν να ανακοινώσει ένα πακέτο έργων υποδομής ύψους 50 δισ. δολαρίων για την τόνωση της οικονομίας.

Υπογράμμισε τη σημασία του ελληνικού κατασκευαστικού κλάδου στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μιλώντας με αριθμούς: για κάθε ευρώ που δαπανάται για κατασκευαστικά έργα, αυξάνει το ΑΕΠ της χώρας κατά 1,8 ευρώ, για κάθε 1 εκατ. ευρώ δαπάνης για κατασκευαστικά έργα δημιουργεί ή διατηρεί 44,5 θέσεις εργασίας ενώ κάθε θέση εργασίας στις Κατασκευές συνδέεται με επιπλέον 1,5 θέσεις εργασίας σε άλλους κλάδους.

Όπως είπε, παρόλη την αρνητική συγκυρία στις ελληνικές Κατασκευές, στο κλάδο απασχολούνται άμεσα πάνω από 10.000 εργαζόμενοι, εκ των οποίων μάλιστα οι 3.000 στην ΑΚΤΩΡ, πραγματοποιώντας τζίρο πάνω από 3 δισ. ευρώ, από τον οποίο, ο μισός προέρχεται και πάλι από την ΑΚΤΩΡ.

«Αυτός λοιπόν ο κατασκευαστικός κλάδος, με αυτή τη συνεισφορά, έχει πλέον να περιμένει 2-3 μεγάλα δημόσια έργα, εκ των οποίων πραγματικά ώριμο είναι μόνο η Γραμμή 4.
Το πότε θα ολοκληρωθεί αυτός ο διαγωνισμός κι άρα το έργο αυτό θα περάσει στην υλοποίηση, ας μας πει το Υπουργός», σχολίασε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του ο Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας.

Μίλησε επίσης για απουσία πολιτικής βούλησης στην υλοποίηση νέων έργων, δεδομένου ότι παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση του ελληνικού Δημοσίου, «υποκρύπτονται τεχνηέντως» λύσεις για χρηματοδότηση από ιδιωτικά κεφάλαια και διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς, που θα μπορούσαν να άρουν τα αδιέξοδα που έχουν προκύψει.

Στάθηκε στην έλλειψη στήριξης, από μέρους της ελληνικής Πολιτείας, σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών κατασκευαστικών εκτός συνόρων σημειώνοντας πως «όταν Γάλλοι, Γερμανοί και Ιταλοί έχουν τους εμπορικούς ακολούθους των πρεσβειών τους να ανοίγουν το δρόμο για δραστηριοποίηση των κατασκευαστικών τους εκτός συνόρων, εμείς πασχίζουμε, η κάθε εταιρεία χωριστά, να συστηθούμε σε ένα άγνωστο και πολλές φορές αφιλόξενο τοπίο».

Έθιξε επίσης το γεγονός ότι εκτός συνόρων οι εγγυητικές των ελληνικών τραπεζών δεν γίνονται συνήθως δεκτές, εξωθώντας τελικά τις εταιρείες να καταβάλουν διπλό κόστος, προκειμένου αλλοδαπή τράπεζα να εκδώσει εγγυητική με αντεγγύηση της ελληνικής, με σαφείς επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα.

Παρόλα αυτά, όπως εξήγησε το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΑΚΤΩΡ, η ιστορία έχει δείξει πως οι ελληνικές κατασκευαστικές έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν μεγάλα έργα στο εξωτερικό και να τα εκτελέσουν άρτια, χάρη στους εξαιρετικούς Έλληνες μηχανικούς, χωρίς ωστόσο την επιθυμητή κερδοφορία.

Θέλοντας να φέρει στην επιφάνεια περισσότερες πτυχές του «ανταγωνιστικού μειονεκτήματος», αναφέρθηκε στην έλλειψη επαρκούς προσαρμοστικότητας στις συνθήκες του εξωτερικού λέγοντας χαρακτηριστικά πως «προσπαθούμε να μεταφέρουμε την Ελλάδα στο εξωτερικό. Οι ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι βγήκαν στο εξωτερικό νομίζοντας ότι τα στοιχεία που τους είχαν καταστήσει εθνικούς πρωταθλητές θα επαρκούσαν για να τους κάνουν και διεθνείς πρωταθλητές. Μεγάλη και πολύ ακριβή πλάνη. Αν θες να προκόψεις στο εξωτερικό, χρειάζεται να προσαρμοστείς στις δομές της διεθνούς κατασκευαστικής δραστηριότητας, δηλαδή σε πράγματα που δεν έχεις συνηθίσει στη χώρα σου όπως η ύπαρξη ανεξάρτητου μηχανικού, η διαφορετική κατανομή ρίσκου, άλλες διαδικασίες επίλυσης διαφορών».

Ο Δ/νων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ ανέδειξε την ευθύνη του κλάδου για αλλαγή και στροφή σε κερδοφόρα έργα σε οποιαδήποτε χώρα δραστηριοποίησης, συνοψίζοντας τις απαραίτητες δράσεις στην αναγκαιότητα στήριξης των κατασκευαστικών από το ελληνικό Δημόσιο, τη σημαντική ενίσχυση του ΠΔΕ και την πρόσβαση σε φθηνότερη χρηματοδότηση.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κος Εξάρχου επιχείρησε μία αυτοκριτική, στα πλαίσια της οποίας τόνισε πως πρέπει να σταματήσει η επίρριψη ευθυνών για την απόδοση των εταιρειών αποκλειστικά σε εξωγενείς παράγοντες. «Αν μαζί με αυτό έρθουν και δημόσιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις και καλύτερες προοπτικές, καλοδεχούμενες. Αλλά δεν μπορούμε στο μεταξύ να παραμένουμε αδρανείς, και με γκρίνια και μιζέρια να προσδοκούμε η ελληνική πολιτεία να μας σώσει, γιατί είναι αμφίβολο αν μπορεί να το κάνει. Οι επιχειρήσεις είτε εξελίσσονται είτε συρρικνώνονται και τελικά πεθαίνουν», πρόσθεσε με νόημα περνώντας το μήνυμα ότι απαιτούνται εκατέρωθεν προσπάθειες για την αναστροφή του παρόντος κλίματος επί τα βελτίω.

image_printΕκτύπωση

Συνεντεύξεις

Γεωργιάδης: Μέσα στο έτος θα ξεκινήσει η επένδυση του Ελληνικού

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ελλάδα θα γίνει η πιο ελκυστική επενδυτικά χώρα στην Ευρώπη, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στο euronews.

«Φιλοδοξία μας είναι να μεταμορφώσουμε την χώρα στην πιο φιλική για τις επιχειρήσεις χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο υπουργός στην ίδια συνέντευξη, προσθέτοντας ότι «αμέσως θα μειώσουμε την φορολογία και θα εξαφανίσουμε την γραφειοκρατία».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, θα υπάρχει τον Αύγουστο ένας νέος νόμος που θα «θα αλλάζει σχεδόν ολόκληρο το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να είναι πολύ εύκολη η επιχειρηματικότητα στην χώρα. Θέλουμε να πούμε σε όλους ότι «αν θέλετε να κερδίσετε χρήματα και να κάνετε δουλειές, τώρα είναι ώρα να έρθετε στην Ελλάδα»».

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων «πάρα πολύ κρίσιμο», σημειώνοντας πως «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε έναν χρόνο από σήμερα θα τρέχουμε με ρυθμούς άνω του 3,5%-4%». Στην ίδια συνέντευξη αποκαλύπτει πως η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει φέτος, αλλά και πως η κυβέρνηση είναι «εξαιρετικά υπέρ» της επένδυσης στη Χαλκιδική (Eldorado Gold).

Η συνέντευξη του υπουργού Ανάπτυξης στο euronews

Δημοσιογράφος: Κύριε Γεωργιάδη, καλωσήρθατε στο Εuronews. Έχετε ξεκλέψει λίγο χρόνο για να μας μιλήσετε, μιας και έχετε αναλάβει, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, το πιο δύσκολο υπουργείο αυτής της κυβέρνησης. Πιο απαιτητικό, ίσως και από αυτό του υπουργείου Οικονομικών. Έχετε την ίδια αίσθηση;

Ά. Γεωργιάδης: «Ξέκλεψα λίγο χρόνο, πράγματι. Ήθελα η πρώτη μου συνέντευξη, ως Υπουργός, να είναι στο Euronews για να ενημερώνουμε σωστά όλους τους Ευρωπαίους πολίτες για το τι πρόκειται να κάνουμε αυτή την τετραετία, μετά την εντολή του ελληνικού λαού. Ναι, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι πάρα πολύ κρίσιμο, υπό την έννοια ότι ο εθνικός στόχος, όχι ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο στόχος της Ελλάδας είναι η ανάπτυξη να ανέβει. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε έναν χρόνο από σήμερα θα τρέχουμε με ρυθμούς άνω του 3,5%-4%. Αυτό είναι το μέτρο με το οποίο θέλουμε να μετρηθούμε και θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να το πετύχουμε».

Δημοσιογράφος: Τι πιστεύετε ότι έκανε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εμπιστευτεί σε εσάς αυτή τη δύσκολη αποστολή;

Ά. Γεωργιάδης: «Είχαμε μια πολύ στενή συνεργασία στην κυβέρνηση Σαμαρά, εγώ τότε ως υπουργός Υγείας, εκείνος ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως. Είχε διαπιστώσει ότι αυτό το οποίο έλεγα, το έκανα και το έκανα γρήγορα. Ξέρετε στην οικονομία δεν μετράει μόνο το τι θα κάνεις, μετράει και το πόσο γρήγορα θα το κάνεις. Ο χρόνος είναι χρήμα. Πιστεύω λοιπόν ότι το γεγονός ότι προσπαθώ να κάνω τα πράγματα γρήγορα ήταν το κριτήριο της επιλογής».

Δημοσιογράφος: Το πρώτο μεγάλο τεστ θα είναι προφανώς το Ελληνικό. Είναι μια επένδυση σύμβολο της δυστοκίας ολοκλήρωσης των επενδύσεων στη χώρα μας. Πέρα από τα γνωστά προβλήματα ακούγεται ότι υπάρχουν και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα που αντιτίθενται στην επένδυση. Αν σας προβληματίζουν και πότε θα περιμένουμε τις πρώτες πραγματικές εξελίξεις;

Ά. Γεωργιάδης: «Μία τόσο μεγάλη επένδυση, συνολικής αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα αλλάξει όχι μόνο την Αττική, αλλά την Ελλάδα, προφανώς έχει διαφόρων ειδών συμφέροντα από πίσω. Όμως αυτά εμάς δεν μας πτοούν. Η εντολή που λάβαμε από τον ελληνικό λαό είναι να ξεκινήσει το Ελληνικό. Και το Ελληνικό θα ξεκινήσει φέτος. Πιστεύω ότι οι ΚΥΑ, που είναι και το πρώτο κρίσιμο βήμα, θα έχουν εκδοθεί μέσα στον Αύγουστο. Μαχόμαστε για να γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, αλλά υπάρχει η γνωστή ελληνική γραφειοκρατία, μέσα στον Αύγουστο θα έχουν εκδοθεί. Από εκεί και πέρα θα γίνει ο διαγωνισμός για το καζίνο, η διανομή και στη συνέχεια θα γίνει η μεταβίβαση για να ξεκινήσουν τα έργα.

Δημοσιογράφος: Όλα αυτά εντός του έτους;

Ά. Γεωργιάδης: «100% ».

Δημοσιογράφος: Έχετε ορίσει τον επικεφαλής του ΤΤΕ, κ Στασινό ως τεχνικό σύμβουλο του έργου. Όμως παράλληλα, στο υπ. Οικονομικών υπάρχει ένα αυτοτελές γραφείο για το Ελληνικό. Μήπως πολεμάμε την γραφειοκρατία με περισσότερη γραφειοκρατία;

Ά. Γεωργιάδης: «Δεν υπάρχει καμία γραφειοκρατία. Η εμπλοκή του κ. Στασινού και του ΤΕΕ δεν προσθέτει γραφειοκρατία, αφαιρεί γραφειοκρατία. Κυρίως γιατί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που είναι και επίσημος θεσμικός σύμβουλος του Υπουργού ούτως ή άλλως, έχει όλη εκείνη την τεχνογνωσία για να προχωρά τις αδειοδοτήσεις πάρα πολύ γρήγορα. Σήμερα όταν κάποιος θέλει να βγάλει άδεια και ασχολείται με τις κατασκευές, αυτό που του τη δίνει γρήγορα είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Στασινός έχει προσωπικά επιμεληθεί σειρά προτάσεων προς την πολιτεία, που τις έκανε και στην προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά που δεν είχαν γίνει αποδεκτές. Πιστεύω από τη δική μας κυβέρνηση θα γίνουν πολύ γρηγορότερα για την απλοποίηση όλων των διαδικασιών. Στα πλαίσια λοιπόν αυτά τον συμβουλεύομαι για να μην κάνω λάθος και να πάω όσο μπορώ πιο γρήγορα»

Δημοσιογράφος: Η δεύτερη μεγάλη επένδυση που χρονίζει είναι της Eldorado Gold στην Χαλκιδική. Θα έχουμε κάποια εξέλιξη;

Ά. Γεωργιάδης: «Είμαστε εξαιρετικά υπέρ αυτής της επενδύσεως. Η αρμοδιότητά της ανήκει στον κ. Κωστή Χατζηδάκη. Δε θα ήθελα εγώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις του συναδέλφου μου Υπουργού. Ξέρω όμως ότι η κυβέρνηση την υποστηρίζει. Σε ό,τι αφορά στο υπουργείο Ανάπτυξης, ό,τι μου ζητηθεί θα το κάνω αμέσως.»

Δημοσιογράφος: Τι περιλαμβάνει ο φάκελος από το Μαξίμου με τους κεντρικούς στόχους και τα χρονοδιαγράμματα για το επόμενο εξάμηνο;

Ά. Γεωργιάδης: «Όλο το χρονοδιάγραμμα που έχω εγώ είναι, βεβαίως, η απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Αυτό θα το κάνω πάρα πολύ γρήγορα. Είμαστε ήδη σε διαβούλευση. Έχω ήδη δει το ΕΒΕΑ, το Εμπορικό Επιμελητήριο, το Οικονομικό Επιμελητήριο, θα δω σήμερα την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Άρα, κινούμαστε πάρα πολύ γρήγορα. Θα χρησιμοποιήσουμε και τα προσχέδια του νόμου που είχε ετοιμάσει ο κ. Δραγασάκης στο κομμάτι που εμάς μας εξυπηρετεί και στο οποίο συμφωνούμε. Δε θέλω να ακυρώσω το έργο των προηγουμένων. Πιστεύω στην πολιτική συναίνεση όταν έχει να κάνει με το κοινό καλό. Πιστεύω ότι μέσα στον Αύγουστο το τρίτο νομοσχέδιο της κυβερνήσεως Μητσοτάκη θα είναι του υπουργείου Ανάπτυξης και θα έχει όλες εκείνες τις ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ο δεύτερος στόχος είναι, φυσικά, να λύσουμε το θέμα των ΒΙΠΕ, που χρονίζουν και αποτελούν κρίκους σημαντικούς για την ανάπτυξη της χώρας και βεβαίως, οι μεγάλες επενδύσεις».

Δημοσιογράφος: Είπατε ότι κάποια πράγματα από τη θητεία του κ. Δραγασάκη θα τα κρατήσετε; Βρίσκεστε σε επικοινωνία με κάποιον από το επιτελείο του;

Ά. Γεωργιάδης: Ο κ. Δραγασάκης μου άφησε όλα τα σχετικά του σχέδια την ημέρα της παράδοσης- παραλαβής, έχουμε κάνει την επαφή για να μπορούμε να συνεννοούμαστε τα δύο γραφεία και όταν είμαι έτοιμος θα τον καλέσω και στο υπουργείο».

Δημοσιογράφος: Μιλήσατε για ανάπτυξη 3,5 – 4% την επόμενη χρονιά. Είστε ένας πραγματιστής πολιτικός. Το θεωρείται εφικτό;

Ά. Γεωργιάδης: «Αν γίνουν όλες οι κινήσεις που πρέπει. Δεν αφορούν μόνο στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ξέρετε το υπουργείο Ανάπτυξης παλιά είχε τον όρο «υπουργείο Συντονισμού». Συντόνιζε ευρύτερα τα υπουργεία. Η ανάπτυξη δεν εξαρτάται μόνο από τις στρατηγικές επενδύσεις ή μόνο από το ΕΣΠΑ. Η ανάπτυξη εξαρτάται από τη φορολογία, από τις περιβαλλοντικές άδειες, από το πόσο γρήγορα «τρέχει» το ΚΑΣ τις διάφορες αδειοδοτήσεις, κοκ. Είναι πιο συνολικό θέμα η ανάπτυξη. Όμως επειδή ο Πρωθυπουργός της χώρας είναι αποφασισμένος να το πετύχει, πιστεύω ότι ναι, γίνεται».

Δημοσιογράφος: Πιο νούμερο κάτω από αυτό θα θεωρούσατε αποτυχία;

Ά. Γεωργιάδης: «Οτιδήποτε δεν μας ξεκολλάει από το σημείο που είμαστε σήμερα είναι αποτυχία. Πρέπει να πάμε παραπάνω από ότι είμαστε σήμερα».

Δημοσιογράφος: Το 2% δηλαδή θα ήταν αρκετό;

Ά. Γεωργιάδης: «Όχι, το 2% είναι αυτό που τρέχουμε σήμερα. 2,1% είναι η πρόβλεψη της Κομισιόν για το 2019. Πρέπει να ξεκολλήσουμε από αυτό το νούμερο. Δεν επαρκεί. Ξέρετε αν δείτε όλη τη συζήτηση μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν για το θέμα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους, εκεί όπου τελικά υπήρχε διαφωνία, ήταν η πρόβλεψη του ΔΝΤ για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη της Ελλάδας. Την κατέβαζαν πάρα πολύ χαμηλά, στο 1% σε επίπεδο των επόμενων 50-60 ετών. Αν αυτό δεν σπάσει, δεν έχουμε επιτύχει. Άρα πρέπει να πάμε πολύ παραπάνω. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

Δημοσιογράφος: Η διαφορά μεταξύ 2% και 4% είναι πολύ μεγάλη…

Ά. Γεωργιάδης: «Θα το καταφέρουμε».

Δημοσιογράφος: Πως σχολιάζετε την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση λόγω της περιορισμένης συμμετοχής γυναικών;

Ά. Γεωργιάδης: «Δόκιμη κριτική υπό την έννοια ότι εγώ θα ήθελα να έχουμε περισσότερες γυναίκες. Όμως το κριτήριο για μία κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι τελικά αυτό. Το κριτήριο πρέπει να είναι η αποτελεσματικότητα. Ο Πρωθυπουργός έκανε τις επιλογές του».

Δημοσιογράφος: Δεν υπάρχουν δηλαδή αποτελεσματικές γυναίκες;

Ά. Γεωργιάδης: «Εγώ δεν είπα αυτό. Είπα ότι ο Πρωθυπουργός έκανε τις επιλογές του για να φτιάξει ένα κυβερνητικό σχήμα το οποίο πιστεύει ότι θα λειτουργεί. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ρατσισμού προς τις γυναίκες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το αντίθετο, σχεδόν όλο το επιτελείο του είναι γυναίκες, όπως και το δικό μου άλλωστε».

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

Συνεντεύξεις

Πέτρος Σουρέτης: Πολλές οι παθογένειες, όνειρο η «Άνοιξη» του κατασκευαστικού κλάδου

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τοποθέτηση που έκανε αίσθηση και αναφερόμενος στις παθογένειες του κατασκευαστικού κλάδου, ο Πέτρος Σουρέτης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, συμμετείχε στη φετινή Τράπεζα των Κατασκευών του 3ου Συνεδρίου Υποδομών-Μεταφορών που διεξήχθη στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.  Ξεκινώντας τόνισε ότι είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι μετατίθεται κάθε χρόνο για τον επόμενο, την περίφημη «Άνοιξη» του κατασκευαστικού κλάδου αναπτύσσοντας τα προβλήματα που παρότι λέγονται κάθε χρόνο δεν επιλύονται και παραμένουν ζητούμενα.

Χαρακτήρισε αυτονόητο το γεγονός πως ο κατασκευαστικός κλάδος ήταν και πρέπει να γίνει ξανά, βασικός πυλώνας ανάπτυξης της Οικονομίας, λέγοντας πως μετά την κρίση η Ευρώπη ανέκαμψε και συνεχίζει μιας και στις αρχές του 2019 στην ευρωζώνη, οι οικοδομικές κατασκευές αυξήθηκαν κατά 11,9% και τα δημόσια έργα κατά 3,3% σε σχέση με πέρσι την ώρα που στη χώρα μας ο τομέας αυτό που προ κρίσης συνέβαλε κατά 8,3% στο ΑΕΠ της χώρας, σήμερα έχει χάσει συνολικά 190.000 θέσεις εργασίας, βιώνοντας την απαξίωση, το brain drain και τον αφελληνισμό των ελληνικών επιχειρήσεων στον κλάδο.

Σημείωσε ότι λείπει η στήριξη ενώ περισσεύουν τα εμπόδια από την πλευρά του κράτους «λόγω της ανύπαρκτης οικονομικής διπλωματίας (που έχουν αναπτύξει οι άλλες χώρες στηρίζοντας τις εταιρείες τους) ως τις συμβασιοποιήσεις δημοσίων έργων που σέρνονται χρόνια και από την αναίτια επίθεση των κυβερνήσεων μέσω της Επιτροπής Ανταγωνισμού που αντί να προβούν σε διάγνωση παθογενειών, ρύθμιση αγοράς, ορισμό καθαρού νομικού πλαισίου λειτουργίας της κατασκευαστικής αγοράς, επέβαλαν μόνο τεράστια πρόστιμα μέσα στην μεγαλύτερη χρηματοοικονομική κρίση της χώρας μας, ως την σημερινή εποχή με τους φιλόδοξους στόχους και την μικρή ανταπόκριση, ο ΒΟΑΚ χαμένος στο χρονοδιάγραμμα- το Μετρό σε νομικό τέλμα – ο Πάτρα Πύργος σαλαμοποιήθηκε στα 8 καθυστέρησε μια κρίσιμη τετραετία και περιμένει».

Στη συνέχεια ο κ. Σουρέτης υποστήριξε ότι πρέπει να προτάσσεται η ποιότητα, οι σωστές επιλογές και η σωστή στόχευση των έργων λέγοντας «Το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει: Κοινωνική ανταποδοτικότητα/ Προστασία Περιβάλλοντος/ Βελτίωση Ποιότητας και Προστασίας της ζωής των ανθρώπων. Ο κατασκευαστικός κλάδος έχει ανθρωποκεντρική στόχευση μην το ξεχνάμε». Τόνισε δε πως το συνεχώς συρρικνούμενο ΠΔΕ για τα Δημόσια έργα έχει τεράστια αρνητική επίπτωση στον κλάδο φέρνοντας ως παράδειγμα το θλιβερό τριτοκοσμικό «προνόμιο» να είμαστε τελευταίοι στην Ε.Ε σε θέματα διαχείρισης του νερού και των σκουπιδιών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, αναφέρθηκε στο πέρασμα του κλάδου στην 4η βιομηχανική επανάσταση υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να σκεφτόμαστε smart, να σχεδιάζουμε smart και να λειτουργούμε smart με ότι αυτό σημαίνει στον δικό μας κλάδο. Είναι ανάγκη να εκσυγχρονιζόμαστε συνεχώς με καινοτόμες πρακτικές», ενώ δεν έλειψε και η αναφορά της μη ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος στη χώρα.

Ολοκληρώνοντας, έθεσε μία σειρά από ζητήματα από την Πολιτεία όπως τη βελτίωση του νομικού πλαισίου 4412/2016 Αναμόρφωση μετά από ουσιαστική διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς, ΤΕΕ και φυσικά τις εταιρείες, την προσφυγή στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και μηχανισμούς προκειμένου να υπάρξει στήριξη του Τραπεζικού συστήματος, την θεσμοθέτηση νέων πραγματικών κινήτρων για την ιδιωτική κατασκευαστική δραστηριότητα, την οικονομική διπλωματία με σύμπραξη του ΥΠΕΞ για τις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, την δίκαιη επίλυση του ασφαλιστικού των μηχανικών και εργαζομένων στον κλάδο και την άντληση  γνώσεων από τις καλές πρακτικές άλλων προοδευτικών κρατών

Απαντώντας στην ερώτηση για το τι μπορεί να γίνει στο πεδίο των έργων διαχείρισης νερού και απορριμμάτων, ουσιαστικά ανακοίνωσε την είσοδο της ΙΝΤΡΑΚΑΤ στα έργα περιβάλλοντος Διαχείρισης Στερεών και Υγρών Αστικών Απορριμμάτων, ενώ χαρακτήρισε τη διαχείριση του νερού των υδάτινων πόρων στην Ελλάδα «σπάταλη» λόγω απουσίας κεντρικής στρατηγικής σωστής διαχείρισης με χρήση των νέων τεχνολογιών.

Πιο συγκεκριμένα είπε «ξέρουμε, έστω και κατά προσέγγιση, ποια είναι η ποσότητα του νερού που χάνεται από τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού; Από διαρροές, ελλιπή συντήρηση ή παράνομες συνδέσεις; Και όμως σήμερα οι δυνατότητες εντοπισμού της όποιας διαρροής στο δίκτυο ακόμη και σε ένα δίκτυο ενός μικρού δήμου είναι εφικτή με χαμηλό κόστος, με τη χρήση big data analytics. Στην Ψυττάλεια δεν χρησιμοποιούμε ούτε ένα κυβικό μέτρο νερού και όλα καταλήγουν στη θάλασσα του Σαρωνικού. Ενδεικτικά, στην Ισπανία επαναχρησιμοποιείται το 28% και αν πάμε στο Ισραήλ το 86%.

Όσο για τα σκουπίδια, εκατομμύρια τόνοι θάβονται! Συζητάμε για τη χωματερή της Φυλής στον 21ο αιώνα. Ανακυκλώνουμε και κομποστοποιούμε το 17% των αστικών απορριμμάτων και θάβουμε το 82%! Αυτό το 82% στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία είναι 1% ! Στην Ουγγαρία και την Τσεχία έχει ήδη πέσει στο 50%. Η Κοινοτική ντιρεκτίβα μας υποχρεώνει μέχρι το 2020 να έχουμε ανέβει από το 17% ανακύκλωσης στο 50% και μέχρι το 2025 στο 55%».

Καυτηρίασε δε την κατάσταση στην Αττική λέγοντας πως στην Αττική παράγονται 1,75 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων ετησίως, εκ των οποίων 1,42 εκατομμύρια τόνοι (3.900 τόνοι ημερησίως) διατίθενται στον χυτά Φυλής, ενώ οι υπόλοιποι καταλήγουν στο ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων. Ο Χυτά εκτιμάται πως έχει λίγο χρόνο ζωής ενώ αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη ενώ το σύνολο των απορριμμάτων καταλήγει σε ΧΥΤΑ, αναμένεται η δημοπράτηση δυο μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων. Οι μονάδες αυτές μπορούν να δημοπρατηθούν εντός του έτους υπό την μορφή ΣΔΙΤ».

Για τα υγρά απόβλητα σύμφωνα με τον κ. Σουρέτη απαιτείται η άμεση αναβάθμιση της λειτουργίας της Ψυττάλειας με έμφαση στην βελτίωση του ενεργειακού της αποτυπώματος μέσω σύγχρονων Τεχνικών λύσεων. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επαναχρησιμοποίηση του παραγόμενου νερού, καθαρότητας άνω του 90-95%.

Τέλος, χαρακτήρισε ως μόνη λύση είναι η άμεση και χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, δημοπράτηση των έργων με την μορφή Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικών Φορέων ΣΔΙΤ.

Κλείνοντας την απάντηση του ενημέρωσε πως σύμφωνα με τον Δείκτη Περιβαλλοντικής Απόδοσης, ο οποίος παράγεται από κοινού με το Πανεπιστήμιο Γέιλ και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Ελλάδα κατατάσσεται για το 2018 στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 180 χώρες, όσον αφορά την ποιότητα του πόσιμου νερού.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

Συνεντεύξεις

Γιώργος Περδικάρης: Άμεσα πρωτοβουλίες, χρηματοδοτικά εργαλεία, επενδυτικό σοκ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην ανάγκη πρωτοβουλιών, τον «επενδυτικό πατριωτισμό» αλλά και στα θέματα που απασχολούν τον κλάδο των κατασκευών, αναφέρθηκε ο Γιώργος Περδικάρης, ιστορικό, κορυφαίο στέλεχος του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, στην Τράπεζα Κατασκευών του 3ου Συνεδρίου Υποδομών-Μεταφορών που διεξήχθη στο Μέγαρο Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, έκανε γνωστό πως η Ελλάδα προ κρίσης επένδυε ετησίως 3% του ΑΕΠ στις υποδομές, ενώ κατά την περίοδο της κρίσης (2009-2018) επένδυε ετησίως 1,4% του ΑΕΠ στις υποδομές και παράλληλα την ίδια περίοδο (2009 ÷ 2018) ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 2,1%. Συμπεραίνοντας ο κ. Περδικάρης είπε πως για κάθε χρόνο κρίσης δημιουργούνταν ένα χρηματοδοτικό κενό της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ. Αθροιστικά αυτό δημιούργησε σε όλη την δεκαετία 2009 – 2019 ένα χρηματοδοτικό έλλειμμα 12,6 δισ. ευρώ για τη χώρα μας σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα των έργων υποδομών στην Ελλάδα που όπως είπε, υποφέρουν από συστηματική χρονική διολίσθηση (υστέρηση) τόσο κατά την φάση που προηγείται της κατασκευής (σχεδιασμός-μελέτη-δημοπρασία) όσο και κατά την φάση της κατασκευής. Μιλώντας πιο συγκεκριμένα είπε πως η πρώτη χρονική διολίσθηση (φάση προετοιμασίας) είναι της τάξης των 23 μηνών και η δεύτερη (κατά την κατασκευή) της τάξης των 28 μηνών.

Αίσθηση έκανε η αναφορά του πως για να μηδενιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις αυτής της υστέρησης, οι οποίες επιπτώσεις υπολογίζονται στο 0,8% του ΑΕΠ ετησίως, θα πρέπει το πρόγραμμα της χρηματοδότησης των υποδομών μέχρι το 2025 να είναι εμπροσθοβαρές, για να καλύψει το πρόσθετο έλλειμμα που δημιουργείται από την αιτία αυτή και υπολογίζεται στα 4,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2024.

Περιέγραψε με μελανά χρώματα την έλλειψη αυτή, λέγοντας πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί (12,6 δισ. ευρώ + 4,1 δισ. ευρώ) δεν μπορούν να καλυφθούν από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων ούτε σε κανονική περίοδο, πόσο μάλλον τώρα που προερχόμαστε από περίοδο κρίσης το οποίο όπως είπαμε ανέρχεται σε 1,4% του ΑΕΠ ετησίως και με εμφατικό τρόπο είπε πως «χρειάζεται όπως λέμε εδώ και χρόνια ένα ισχυρό επενδυτικό σοκ».

Κάνοντας τις δικές του προτάσεις για να αντιστραφεί η σημερινή κατάσταση πρότεινε την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος υποδομών στο 2,4% του ΑΕΠ και την αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και χρηματοδότησης έργων όπως το EFSI (Πακέτο Γιούνκερ), PCI (Projects of Common Interest), Τα έργα ΣΔΙΤ/παραχωρήσεων, τα ομόλογα έργων, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τα έσοδα από την υπεραξία που δημιουργούν τα έργα υποδομής στις περιοχές που υλοποιούνται. «Να μην ξεχνάμε ότι οι επενδύσεις στις υποδομές έχουν τον ισχυρότερο πολλαπλασιαστή (x1,8) δηλαδή για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται, συνεισφέρεται στο ΑΕΠ άλλο 0,8 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Περδικάρης αναφέρθηκε και στον όρο «επενδυτικός πατριωτισμός», όπου υπογράμμισε ότι ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ όλα αυτά τα χρόνια αναδεικνύει την σημασία του. Τόνισε δε πως «αποτελεί βαθιά πεποίθησή μας ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δώσουν το επενδυτικό «σήμα», για να ακολουθήσουν και οι ξένες. Την τελευταία 10ετία της κρίσης επενδύσαμε 2,5 δισ. ευρώ και εξακολουθούμε να επενδύουμε».

Συνοψίζοντας, είπε πως οι ελληνικές επιχειρήσεις άντεξα την ποιο βίαιη και βαθιά ύφεση στη Δυτική Οικονομία , τα capital controls, την απίστευτη φορολογία και τα πανάκριβα επιτόκια και τόνισε πως ο κατασκευαστικός κλάδος περιμένει από την Πολιτεία λιγότερη γραφειοκρατία μιας η προσπάθεια και ο χρόνος που απαιτείται για μια επένδυση στη Ελλάδα είναι πολλαπλάσιος από τον αντίστοιχο σε άλλες χώρες που δραστηριοποιούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις, ισότιμη μεταχείριση με τους ξένους, σύνταξη του ρυθμιστικού πλαισίου για την υλοποίηση μεγάλων ενεργειακών επενδύσεων κυρίως στα ΑΠΕ, αλλά και απολύτως απαραίτητων και συνδεδεμένων με αυτές, όπως είναι οι επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, και τις διασυνδέσεις , που δυστυχώς καθυστέρησαν αρκετά και προχωρούν μεμονωμένα (π.χ. δεν περιλαμβάνουν όλα τα μεγάλα νησιά όπως π.χ. τα Δωδεκάνησα).

Ο κ. Περδικάρης κλείνοντας υποστήριξε πως «αυτές οι τρεις κατηγορίες υποδομών, ΑΠΕ – Αποθήκευση – Διασυνδέσεις, μπορούν να φέρουν επενδύσεις τουλάχιστον 8,5 δισ. ευρώ στην Ελληνική Οικονομία τα επόμενα πέντε χρόνια κι αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% κατά το ίδιο διάστημα».

image_printΕκτύπωση
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα