Νίκος
Καραγιάννης

Αυλαία έριξε ο διαγωνισμός για το έργο-ΣΔΙΤ που αφορά το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα Αττικής. Η τελευταία πράξη παίχτηκε με την απόφαση ακύρωσης του διαγωνισμού από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ο διαγωνισμός για τον οποίο είχε φτάσει μέχρι την έναρξη της Β` φάσης ακυρώθηκε ύστερα από απόφαση του ΣτΕ σε σχετική προσφυγή συλλόγων της ΕΥΔΑΠ αλλά και ομάδας πολιτών που προσέφυγαν κατά της παράδοσης μέσω ΣΔΙΤ σε ιδιώτες του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της Αττικής.

Η προσφυγή συζητήθηκε στα τέλη της Άνοιξης και περίπου πριν από 2 εβδομάδες το ΣτΕ δημοσίευσε την απόφαση 1886/2022 της μείζονος σύνθεσης του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ, όπου σημειώνεται πως η παροχή ύδρευσης είναι ένα ενιαίο σύστημα από τις πηγές μέχρι τις βρύσες και ότι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΠ Παγίων «αποτελούν ενιαίο λειτουργικό σύστημα».

Η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει τόσο τη διακήρυξη του διαγωνισμού του Υπουργείου ΥΠΟΜΕ, όσο και την πράξη της αρμόδιας Διϋπουργικής Επιτροπής που ενέκρινε τη διεξαγωγή του διαγωνισμού στις αρχές του 2021 με τη μέθοδο της ΣΔΙΤ.

Να θυμίσουμε πως με άλλη απόφαση (190/2022) κρίθηκε αντισυνταγματικός ο έλεγχος από το Υπερταμείο της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ καθώς θεωρήθηκε αντισυνταγματικό το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόισο δεν διατηρεί απευθείας τον έλεγχο και την πλειοψηφία στο Δ.Σ. των παραπάνω εταιρειών.

Ο ακυρωθείς διαγωνισμός είχε ξεκινήσει το 2021 και συμμετείχαν τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΗΛΕΚΤΩΡ -ΑΚΤΩΡ. Το κόστος του έργου με ΦΠΑ ανερχόταν σε 291 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 235 εκατ. ευρώ). Η διάρκεια της σύμπραξης είχε διάρκεια είκοσι έτη. 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV