Βαγγέλης
Θάνος

Ακόμα μια αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και αυτοδιοίκησης, για νέα έργα ΑΠΕ, βρήκε κλειστές πόρτες, και έλαβε αρνητική απάντηση από τη ΡΑΕ. Ο λόγος για τις αντιρρήσεις που προέβαλε ο Δήμος Ικαρίας σχετικά με το πρότζεκτ που αφορά αιολικά πάρκα. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος αιτήθηκε στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την ακύρωση του σχεδίου για την κατασκευή αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 330 ΜW.

Σύμφωνα με την άδεια που έχει χορηγήσει η ΡΑΕ, οι υποδομές προβλέπεται να κατασκευαστούν στο Δήμο Ικαρίας και πιο συγκεκριμένα, στη θέση Βίγλα – Καψάλη – ΠοδήλιαΥψώνας – Κασμιάνος – Προβατοκεφάλας – ΡούΚουνας – Σαραντάδων – ΕρίφηΚουτραλόπετρα – Βάρκα – Παπουλογάρι – Σελλάδια – Μεγάλοφος – Σαμάκι – ΚριράτιαΣτάσουσα – Παπουτσοκρύφτης – Αναβάθρες – Ράντι – Σταυρί – Πούντα – Προφήτης Ηλίας – Κακό Καταβασίδη – Αιθέρας όρος».

Αρχικά η άδεια χορηγήθηκε στην «ΙΚΑΡΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε.», αλλά μετά από αίτημα της εταιρείας άλλαξε η επωνυμια του κατόχου σε «ΙΚΑΡΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Μ.Α.Ε.» Επιπλέον, στα πρώτα στάδια της διαδικασίας, ως χρηματοδότρια του έργου εμφανίζονταν η ΜΟΒΑΛ Α.Β.Ε.Ε. Ωστόσο και σε αυτό το κομμάτι υπήρξε τροποποίηση με την νέα χρηματοδρότρια εταιρεία του έργου να εμφανίζεται η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.

Οι θέσεις του Δήμου

Το αίτημα, του Δήμου Ικαρίας πατάει σε δώδεκα συγκεκριμένα σημεία με τα οποία ζητάει την αναθεώρηση της άδειας.
Πιο αναλυτικά ο Δήμος υποστηρίζει πως:

1. Όλες οι θέσεις εγκατάστασης του έργου είναι δημοτικές.
2. Μόνο για τον πρώην Δήμο Αγίου Κηρύκου και για κανένα άλλο από τους υπόλοιπους πρώην Δήμους του νησιού (Ευδήλου, Ραχών) είχε πραγματοποιηθεί από τη ΡΑΕ έλεγχος του κριτηρίου της μέγιστης επιτρεπόμενης πυκνότητας αιολικών εγκαταστάσεων σε επίπεδο πρωτοβάθμιου ΟΤΑ.

3. Δεν διασφαλίζεται από μελέτες η διασύνδεση της Ικαρίας.
4. Παράβαση ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Ικαρίας, που προβλέπει ότι: «Εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική ενέργεια. Οι εγκαταστάσεις σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τοποθετούνται στην 5 κορυφογραμμή του Αθέρα και το υψηλότερο σημείο των πτερυγίων θα βρίσκεται χαμηλότερα από την κορυφογραμμή».

5. Επίκειται αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ.
6. Αντίθεση απόφασης στο συνταγματικό κανόνα της βιώσιμης ανάπτυξης των νησιωτικών περιοχών.
7. Ανυπαρξία επαρκούς ενεργειακού χώρου (κορεσμός του δικτύου διανομής).
8. Παράβαση του ΕΠΧΣ/ΑΠΕ και της ενωσιακής νομοθεσίας για την προστασία των περιοχών natura 200 και των άγριων πτηνών. Το ΕΠΧΣ προβλέπει απαγόρευση εγκατάστασης αιολικών σταθμών σε ορισμένες προστατευόμενες περιοχές.

9. Παραβίαση νομοθετημένων καθεστώτων προστασίας -μη τήρηση ελάχιστων αποστάσεων.
10. Παράβαση απαγόρευσης επικάλυψης με αδειοδοτηθέν έργο
11. Ενεργειακός Σχεδιασμός για καθαρή ενεργειακή μετάβαση στην Ικαρία.
12. Πλημμελής αιτιολογία. H αιτιολογία δεν είναι σαφής γιατί δεν στοιχειοθετεί την επιλογή της χωροθέτησης των αιολικών εγκαταστάσεων βασιζόμενη σε ακριβή δεδομένα για τα χαρακτηριστικά της επιλεγείσας περιοχής.

Η απάντηση της ΡΑΕ

Από την μεριά της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναφέρει πως όλοι οι προβαλλόμενοι λόγοι της αναθεώρησης  αφορούν κριτήρια που αξιολογήθηκαν και εξετάστηκαν κατά την χορήγηση της βεβαίωσης παραγωγού. Ακόμα συμπληρώνει πως η προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα οι επιπτώσεις των έργων ΑΠΕ στο περιβάλλον δεν εξετάζονται στο παρόν αδειοδοτικό στάδιο. Ως εκ τούτου η Αρχή αποφάσισε να απορρίψει την αίτηση αναθεώρησης του Δήμου Ικαρίας.

Σε πολλές περιπτώσεις που αφορούν υποδομές ΑΠΕ, υπάρχουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Η ελλιπής ενημέρωση, η παραπληροφόρηση, οι πολιτικές σκοπιμότητες και τα παιχνίδια συμφερόντων δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που παρουσιάζει τις υποδομές ΑΠΕ, ως παρεμβάσεις που καταστρέφουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον.

Ωστόσο η αλήθεια βρίσκεται εντελώς στην άλλη πλευρά. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν μονόδρομο για ένα βιώσιμο μέλλον και ένα περιβάλλον χωρίς προβλήματα. Προφανώς και η κατασκευή θα επιφέρει παρεμβάσεις στο περιβάλλον αλλά αυτές οι παρεμβάσεις γίνονται με συγκεκριμένα κριτήρια! Υπάρχουν κανόνες που ορίζουν πως θα υλοποιηθεί ένα έργο ΑΠΕ και σε πολλές περιπτώσεις όταν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν έχουν ακυρωθεί ολόκληρα πρότζεκτ.

Τέλος, οι υποδομές ΑΠΕ εκτός από το οτι δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, δημιουργούν μια σειρά από οφέλη όπως, φθηνή ενέργεια, θέσεις εργασίας στις τοπικές κοινωνίες και σταθερότητα στις διεθνείς σχέσεις.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV