Καθησυχαστική εμφανίζεται η διοίκηση της Ελλάκτωρ μετά την χθεσινή εξέλιξη για την γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας. Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στην εταιρεία, πρόκειται για μία μάχη που χάθηκε και τίποτα περισσότερο και πως από σήμερα ισχύει το business as usual. Σημειώνουν δε πως “από την έναρξη της διαδικασίας, η ΑΚΤΩΡ προσέγγισε τον διαγωνισμό με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, έχοντας πλήρη γνώση των απαιτήσεων του έργου.
Η οικονομική προσφορά της ΑΚΤΩΡ υποβλήθηκε το 2019, ένα έτος κατά το οποίο δεν υπήρχαν προοπτικές μεγάλων έργων στην Ελλάδα, κι ενώ η εταιρεία αποσκοπούσε στην ενίσχυση του ανεκτέλεστού της. Τη στιγμή εκείνη, το να αναλάβει κανείς το συγκεκριμένο έργο ήταν εξαιρετικά κρίσιμο.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΚΤΩΡ κατέθεσε ανταγωνιστική προσφορά, έχοντας πραγματοποιήσει ενδελεχή τεχνική μελέτη, βάσει της οποίας το οικονομικό σκέλος διαμορφώθηκε στα όρια του κόστους, διασφαλίζοντας οριακή κερδοφορία.
Πέραν των συγκεκριμένων οικονομικών προκλήσεων, η απουσία δυνατότητας αναθεώρησης του προϋπολογισμού του έργου καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης (τουλάχιστον 8 έτη), σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της έναρξης των πρόδρομων εργασιών που παραπέμπει σε μεγαλύτερη διάρκεια υλοποίησής του έργου, καθιστούν οικονομικές προσφορές χαμηλότερες από αυτήν της ΑΚΤΩΡ πιθανότατα προβληματικές.
Ως αποτέλεσμα, η ανάληψη του έργου με οικονομικούς όρους δυσμενέστερους της προσφοράς της ΑΚΤΩΡ, δε θα συνιστούσε ικανοποιητικό αποτέλεσμα για την εταιρεία”.
Αναφορικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην περαιτέρω πορεία της ΑΚΤΩΡ, οι ίδιες πηγές μιλούν για μία προετοιμασία απαγκίστρωσης από το έργο της γραμμής 4 ήδη από καιρό και υποδεικνύουν πως από το 2019 μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει αναλάβει έργα ύψους 1,2 δισ.ευρώ στη Ρουμανία, ένα “υγιές” ανεκτέλεστο που ξεπερνά την προσφορά με την οποία αναλήφθηκε η γραμμή 4 στην Αθήνα. Έτσι, όπως σημειώνουν η εταιρεία δεν επηρεάζεται από τη μη ανάληψη του έργου.
Επίσης υποστηρίζουν πως δεδομένου του γεγονότος πως τα περίπου 750 εκατ.ευρώ που θα αντιστοιχούσαν στη συμμετοχή της ΑΚΤΩΡ στο έργο της γραμμής 4, αυτά διαιρούνται σε περίπου 80εκατ.ευρώ ανά έτος (αν υποθέσουμε ότι το έργο θα διαρκέσει 8 έτη), ποσό όχι σημαντικό σε σχέση με το συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών της ΑΚΤΩΡ.
Επισημαίνουν δε πως λόγω της πιθανολογούμενης καθυστέρησης στην έναρξη του έργου, οποιαδήποτε ενίσχυση σε επίπεδο ρευστότητας, δε θα ήταν εφικτή σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους.
Πλέον όπως γίνεται αντιληπτό, η ΑΚΤΩΡ θα κινηθεί επιθετικά το επόμενο διάστημα για την ανάληψη έργων υποδομής που θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τη διεκδίκηση έργων με μεγάλη κερδοφορία.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας