Connect with us

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Άκτιο-Αμβρακία: Στην κυκλοφορία η Παράκαμψη Αμφιλοχίας – Κατά 20 λεπτά πιο σύντομη η διαδρομή

Δημοσιεύθηκε

στις

Άκτιο-Αμβρακία
Άκτιο-Αμβρακία. Πηγή: Θανάσης Καββαδάς

Στην κυκλοφορία είναι και επίσημα, 12 χρόνια μετά την έναρξη των πρώτων έργων στον αυτοκινητόδρομο Άκτιο-Αμβρακία το 2010 η Παράκαμψη Αμφιλοχίας, μήκους 17 χιλιομέτρων. Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, του υφυπουργού Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη, του Διευθύνοντος Συμβούλου της Μυτιληναίος, Ευάγγελου Μυτιληναίου και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη.

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως, “Σήμερα γίνεται ένα σημαντικό πρώτο βήμα και μέσα στο επόμενο έτος θα έχουμε τη χαρά να παραδώσουμε ολόκληρο το έργο. Η σημερινή ημέρα είναι ένα ακόμα ορόσημο στην ανοδική πορεία του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της MYTILINEOS, που αποδεικνύει σταθερά την προσήλωσή του στην παράδοση άρτιων και ποιοτικών έργων, με πρώτο μέλημα την ασφάλεια Ελλήνων και επισκεπτών. Παρά τις αντιξοότητες, παραδίδουμε σήμερα ένα σύγχρονο έργο, νωρίτερα από τις συμβατικές μας υποχρεώσεις, ώστε να συνδράμει άμεσα στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ.Μυτιληναίος μίλησε για τις δυσκολίες του έργου και όπως χαρακτηριστικά είπε “Αναλάβαμε το Άκτιο – Αμβρακία υπό ιδιαίτερες συνθήκες. Το έργο αντιμετώπιζε ήδη σημαντικές δυσκολίες και πλέον είχαμε να αντιμετωπίσουμε και εξωγενείς κρίσεις που θα μας δυσκόλευαν. Το αποτέλεσμα μας δικαιώνει όλους. Παρά τις δυσκολίες που επέφερε η υγειονομική κρίση, αλλά και παρά τις μεγάλες αυξήσεις που ήρθαν και ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, παραδίδουμε σήμερα ένα έργο που καταδεικνύει για ακόμα μία φορά το υψηλό επίπεδο της MYTILINEOS και τη συνεισφορά της εταιρείας στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου”.

Ο επικεφαλής της Μυτιληναίος μίλησε για την καινοτομία στο έργο και όπως ανέφερε “στα έργα που παραδίδουμε φροντίζουμε πάντα να ενσωματώνουμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, αλλά και όλες τις συνθήκες που θα επιτρέψουν υψηλή ενεργειακή εξοικονόμηση. Έτσι και στο εν λόγω έργο, έχουν εφαρμοστεί οι πλέον πρόσφατες τεχνικές προδιαγραφές για όλες τις εργασίες όπως σήμανση-ασφάλιση των αυτοκινητοδρόμων και ηλεκτροφωτισμός των κόμβων με λαμπτήρες led”.

Το τμήμα της Παράκαμψης Αμφιλοχίας μήκους 17 χλμ, μειώνει τον χρόνο οδήγησης κατά περίπου 20 λεπτά. Να θυμίσουμε ότι το πρώτο τμήμα που δόθηκε στην κυκλοφορία ήταν το 2019, ήταν το Άκτιο-Βόνιτσα μήκους 14χλμ. Όπως αναφέρθηκε το τμήμα δόθηκε 5 μήνες νωρίτερα από τη συμβατική υποχρέωση της αναδόχου εταιρείας Μυτιληναίος.

Άκτιο-Αμβρακία

Άκτιο-Αμβρακία. Πηγή: Θανάσης Καββαδάς

Η παράδοση από την Μυτιληναίος

Η σύμβαση με το υπουργείο ΥΠΟΜΕ υπεγράφη στα τέλη του 2020 και τα πρώτα εργοτάξια έπιασαν δουλειά στις αρχές της Άνοιξης του 2021. Να θυμίσουμε πως το έργο έχει αρχικό κόστος 150 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ενεργοποιήθηκε και η προαίρεση για το μικρό τμήμα των 400 μέτρων που ενώνει την Ιόνια Οδό με το Άκτιο-Αμβρακία, έργο που επίσης έχει ολοκληρωθεί. Το κόστος της είναι 6,35 εκατ. ευρώ.

Η παράδοση της παράκαμψης Αμφιλοχίας αποτελεί το πιο κρίσιμο τμήμα του άξονα καθώς περνά από δύσβατα ορεινά σημεία. Με την λειτουργία του νέου τμήματος επιτυγχάνονται δύο πράγματα. Από τη μια η απόσταση Αμβρακία-Άκτιο μειώνεται και παράλληλα θα αποσυμφορηθεί η πόλη της Αμφιλοχίας. Οι οδηγοί θα κερδίζουν περίπου 15 χιλιόμετρα οδήγησης σε σχέση με την υφιστάμενη διαδρομή Αμβρακία-Αμφιλοχία-Δρυμός.

Η περιοχή το καλοκαίρι γίνεται οδικός κόμβος από την Ιόνια Οδό προς τις ακτές του Ιονίου, τη Βόνιτσα, την Πρέβεζα, το Άκτιο και τη Λευκάδα με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις και να εμποδίζεται η εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Δείτε παρακάτω βίντεο με τα έργα στον αυτοκινητόδρομο Άκτιο-Αμβρακία από το κανάλι youtube του βουλευτή Λευκάδας, Θανάση Καββαδά.

Πως θα ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος

Τα πρώτα έργα στην περιοχή ξεκίνησαν το 2010 με τριπλή εργολαβία. Στην πορεία του το έργο συνάντησε πολλά προβλήματα που συνδέονταν με την οικονομική κρίση της χώρας και οικονομικά προβλήματα των εργοληπτών. Η εργολαβία του 2020 ήταν η λεγόμενη “εργολαβία σκούπα” που ολοκληρώνει προσπάθειες 12 έτων και ένα όραμα που ξεπερνά τα 20 χρόνια για ένα σύχρονο κάθετο άξονα της Ιόνιας Οδού μέ τα παράλια του.

Με αυτή την παράδοση από τα 48,5 χιλιόμετρα του αυτοκινητόδρομου Άκτιο-Αμβρακία, θα λειτουργούν συνολικά 31 καθώς 14χλμ από το Άκτιο μέχρι τη Βόνιτσα λειτουργούν από το 2019. Τελευταίο τμήμα που συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής είναι το τμήμα Βόνιτσα-Δρυμός και ένα μικρό τμήμα στην περιοχή του Ακτίου.

Στόχος είναι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι να έχει παραδοθεί και αυτό το τμήμα και έτσι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία όλος ο αυτοκινητόδρομος. Να θυμίσουμε πως η περίοδος κατασκευής είναι συνολικά 30 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής.

Ο σημερινός άξονας Άκτιο-Αμβρακία είναι ένας δύσκολος δρόμος στον οποίο ο φόρος αίματος από τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα είναι σημαντικός. Θα μεταβληθεί σε έναν αυτοκινητόδρομο ασφαλή με υψηλά επίπεδα οδικής ασφάλεια και σύγχρονο, με ανισόπεδους κόμβους που θα συνδεθεί με το υπόλοιπο δίκτυο που διαθέτει η χώρα.

Ο αυτοκινητόδρομος Άκτιο-Αμβρακία, μήκους 48,5 χλμ έχει χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου με 2+2 λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας και ανισόπεδους κόμβους. Το έργο υλοποιείται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Είναι έργο γέφυρα, καθώς ξεκίνησε με πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα