Newsroom

Μαζί με τα μεγάλα έργα του ΔΕΣΦΑ, ακόμα ένα σημαντικό έργο στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου, παίρνει το πράσινο φως ύστερα από την έγκριση το Δεκαετούς Πλάνου Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του Διαχειριστή από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Πιο συγκεκριμένα, το Διώρυγα GAS της Motor Oil, που είχε ενταχθεί ύστερα από διάλογο με το διαχειριστή και τη ΡΑΕ στο ΔΠΑ του ΔΕΣΦΑ, έχει τοποθετηθεί στη γραμμή εκκίνησης. Αυτό σημαίνει πως το έργο μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης ακολουθώντας μία σειρά βημάτων μέχρι τη λειτουργία του.

Άμεση Εκκίνηση-Λειτουργία το 2023

Συγκεκριμένα, θα έχουμε πλήθος δραστηριοτήτων με μερικές εξ αυτών να “τρέχουν” παράλληλα εντός του τρέχοντος έτους. Το πρώτο βήμα είναι η οριστικοποίηση των τεχνικών χαρακτηριστικών. Η διαδικασία αυτή γίνεται σε συνεργασία με εξειδικευμένους διεθνείς οίκους και θα αφορά τα χαρακτηριστικά του πλοίου, του προβλήτα, των λιμενικών και των συνοδών έργων.

Το επόμενο βήμα είναι η θέσπιση του ρυθμιστικού και εμπορικού πλαισίου του Διώρυγα Gas. To πρώτο σκέλος αφορά στο τρόπο λειτουργίας του έργου, ενώ το δεύτερο έχει ως στόχο της βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης πελατών. Εφόσον ολοκληρωθούν τα παραπάνω βήματα, τότε η Motor Oil, θα προχωρήσει στο market test, το οποίο αφορά στην εκδήλωση ενδιαφέροντος των εταιριών.

Για το κλείσιμο μένει η υποβολή των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και περιβαλλοντικών όρων, οι οποίες θα κατατεθούν στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και έκτοτε το έργο περνάει στο “γήπεδο” της πολιτείας και της γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στο θέμα, στόχος είναι το έργο να έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι τα τέλη του 2023. Το σενάριο αυτό κρίνεται ως πιθανό, ενώ η πρόσφατη επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης εκ μέρους του ΥΠΕΝ, ενισχύει την άποψη αυτή.

Τι είναι το Διώρυγα Gas

Το Διώρυγα Gas της Motor Oil αφορά την κατασκευή μίας πλωτής μονάδας αεριοποίησης και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στους Άγιους Θεοδώρους της Κορίνθου και περιλαμβάνει ειδικό πλοίο, κατασκευή προβλήτας, καθώς και εγκατάσταση ειδικών αγωγών για τη σύνδεση της μονάδας FSRU στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ).

Αναλυτικά το έργο περιλαμβάνει:

• Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (Floating Storage and Regasification Unit) [FSRU].

• Τέσσερις δεξαμενές αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) συνολικής δυναμικότητας αποθήκευσης 130.000-180.000 m3.

• Μονάδα αεριοποίησης δυναμικότητας 300-500 m3 ΥΦΑ /ώρα.
• Αγωγούς σύνδεσης Φυσικού Αερίου για τη διοχέτευση του καυσίμου στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) μέσω νέου μετρητικού σταθμού.

Η δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου στο σύστημα μέσω του έργου Διώρυγα Gas εκτιμάται σε 2,0-3,0 bcm/έτος.

Η αγκυροβόληση της μονάδας θα γίνει σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ. νοτιοδυτικά του Διυλιστηρίου της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους Κορίνθου και σε καθορισμένη περιοχή αγκυροβολίου. Η σύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου θα γίνει σε απόσταση περίπου 2 χλμ. οnshore/offshore.

Η επένδυση αυτή θα ενσωματώσει τις παγκόσμιες βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, ενισχύοντας την ελληνική τεχνογνωσία κατασκευής και λειτουργίας εγκαταστάσεων FSRU.

Τα οφέλη του Διώρυγα Gas

Το εν λόγω έργο θα προσφέρει ένα πλήθος οφελών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο σύνολο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα, το FSRU της Motor Oil:

θα αποτελέσει μια νέα πύλη εισόδου ΥΦΑ στο ΕΣΦΑ προσφέροντας ευελιξία στις εισαγωγές ανταγωνιστικού ΥΦΑ, μειώνοντας το βαθμό συμφόρησης της Ρεβυθούσας και καθιστώντας ανταγωνιστικότερη την τιμή φυσικού αερίου στην Ελληνική αγορά,

θα συντελέσει στην ασφάλεια εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου με επαύξηση της συνολικής δυναμικότητας αποθήκευσης ΥΦΑ κατά 80% (επιπλέον 130.000 – 180.000 m3 ΥΦΑ),

θα διαφοροποιήσει στρατηγικά τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, δεδομένου ότι αυτή την στιγμή ή στο εγγύς μέλλον ένα σημαντικό μέρος του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ελλάδα διοχετεύεται μέσω Τουρκίας (Turkstream, Κήποι, TAP). Συνεπώς, θα ενισχύσει την ύπαρξη εναλλακτικών πηγών προμήθειας με τη μορφή ΥΦΑ, που θα εισάγονται χωρίς γεωπολιτικά ρίσκα και γεωπολιτικούς περιορισμούς, αφού μπορεί να προέρχονται από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου,

θα δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής ποσοτήτων φυσικού αερίου στο κέντρο της κατανάλωσης του ΕΣΦΑ λόγω της χωροθέτησής του στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων, πλησίον των μεγαλύτερων σημείων κατανάλωσης φυσικού αερίου στο Νότο και των σχεδιαζόμενων μελλοντικών επεκτάσεων του ΕΣΦΑ στην Πελοπόννησο,

θα διευκολύνει την περαιτέρω διείσδυση φυσικού αερίου σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μέσω ανάπτυξης δραστηριοτήτων ΥΦΑ μικρής κλίμακας (small-scale LNG) ή/ και συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG),

θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό με προφανή οφέλη για τους τελικούς καταναλωτές λόγω του πλήθους των προσφορών αλλά και της άμεσης σύγκρισης των τιμών αγωγού και ΥΦΑ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV