Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Στο δρόμο της ενεργειακής αυτονομίας ο δήμος Φυλής – Κλείδωσε και άλλες άδειες για έργα ΑΠΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

φ/β φωτοβολταικο
Φωτογραφία Αρχείου- Πηγή: Unsplash

“Αυτό που επιδιώκουμε είναι σε μερικά χρόνια κανείς κάτοικος του δήμου Φυλής, να πληρώνει για ρεύμα και να καλύπτουμε τις ανάγκες μας από τις δικές μας υποδομές”.

Με αυτή τη φράση συνοψίζεται η στρατηγική και η γενικότερη φιλοσοφία του Δήμου Φυλής και του δημάρχου Χρήστου Παππού, σχετικά με εξοικονόμηση και παραγωγή “πράσινης” ενέργειας. Η δημοτική Αρχή, με μεθοδικές και συντονισμένες κινήσεις προσπαθεί να καταστήσει “πράσινο” το δήμο της Δυτικής Αττικής και παράλληλα ενεργειακά αυτόνομο.

Τα έργα πράσινης ενέργειας δεν αποτελούν πεδίο δράσης αποκλειστικά για ιδιώτες και μεγάλους επενδυτές. Τα οφέλη τους έχουν διαπιστώσει και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης για αυτό άλλωστε έχουν περάσει πλέον στην πράξη διεκδικώντας μέρος της πίτας

Ο δήμος Φυλής τα τελευταία χρόνια έχει συστήσει την ενεργειακή κοινότητα “Φαέθων”, στην οποία συμμετέχουν ο δήμος και 3 νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, του δήμου.

Με βραχίονα την ενεργειακή κοινότητα ο δήμος Φυλής ξεδιπλώνει τα σχέδια του για υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Απώτερος στόχος της δημοτικής Αρχής είναι να έρθει η μέρα που οι δημότες Φυλής να καταναλώνουν ενέργεια από τις υποδομές του Δήμου, με προτεραιότητα στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Φωτοβολταϊκές υποδομές

Πριν από λίγες ημέρες ο Δήμος εξασφάλισε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δύο βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, ισχύος 45 και 12,5 MW, στις θέσεις Κορορέμι και Ρέμα Φράγκου. Ο προϋπολογισμός κατασκευής για τα δύο πρότζεκτ αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος των ανθρώπων του Δήμου είναι να καταφέρουν να βρουν χρηματοδότηση για τα πρότζεκτ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εκτός από τις δύο πρόσφατες βεβαιώσεις , ο δήμος Φυλής έχει σε προχωρημένο στάδιο ακόμα ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 10 MW. H υποδομή θα κατασκευαστεί εντός της παλιάς χωματερής.

Το συγκεκριμένο έργο, με προϋπολογισμό περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο καθώς έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Την υλοποίηση έχει αναλάβει η κοινοπραξία των εταιρειών Δάμων-Λάκων. Η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η δημοτική Αρχή εκτιμά πως όταν ολοκληρωθούν τα τρία πρότζεκτ θα είναι σε θέση να καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των δημοτών.

Μονάδα βιομάζας

Εκτός από τις υποδομές των φωτοβολταϊκών ο δήμος Φυλής κινείται δραστήρια και στις υποδομές βιομάζας. Έχει υπογράψει συμφωνία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να συλλέγει τα κλαδέματα και τα ξερά κλαδιά από σημεία της Πάρνηθας που ανήκουν στα όρια του και να τα μετατρέπει σε βιομάζα με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Στόχος είναι να δημιουργήσει υποδομές τηλεθέρμανσης για νοικοκυριά του δήμου που έχουν ανάγκη. Παράλληλα, με αυτήν την πρακτική θα αυξηθεί και η πυροπροστασία της περιοχής καθώς θα μειωθεί αισθητά το επικίνδυνο υλικό.

Τη μελέτη του έργου για λογαριασμό τη Δήμου Φυλής έχει υλοποιήσει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο προϋπολογισμός της μονάδας βιομάζας ξεπερνάει τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Οι άνθρωποι του Δήμου βρίσκονται σε ζυμώσεις για την εξασφάλιση χρηματοδότησης.
Ο δήμος Φυλής προωθεί την πράσινη ενέργεια και την ενεργειακή αυτονομία σε κάθε πτυχή της κοινότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν τοποθετηθεί σε 3 δημοτικά κτίρια και 3 σχολεία, φωτοβολταϊκα συστήματα στη στέγη. Τα παραπάνω συστήματα λειτουργούν με το καθεστώς του net metering, καθώς παράγουν ενέργεια και τις δικές τους ανάγκες και ο,τι περισσεύει το παρέχουν στο σύστημα.

Όσον αφορά τις φωτοβολταϊκές υποδομές, ο δήμος τρέχει ακόμα ένα πρόγραμμα καθώς δρομολογεί την  τοποθέτηση συστημάτων, ισχύος 2 MW, σε κτήμα ιδιοκτησίας του. Αυτό το έργο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο καθώς έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα και έχει προκύψει και ο ανάδοχος (REDEX). Στόχο έχει να καλύψει της ενεργειακές ανάγκες σε σχολεία και σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως τα σχέδια που τρέχουν, καταρτίζονται από έμπειρα και καταρτισμένα στελέχη με τα οποία ο Δήμαρχος έχει στελεχώσει το επιτελείο του. Ο δήμος Φυλής έχει βάλει πλώρη για μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση και οι κινήσεις τους είναι στο κατάλληλο πλαίσιο.

Advertisement
Advertisement

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα