Connect with us

Επικαιρότητα

Πακέτο Γιουνκέρ: Υπάρχει τελικά η περίφημη λίστα Μεγάλων Έργων;

Δημοσιεύθηκε

στις

Υφίσταται διυπουργική ομάδα έργου μετά τις εκλογές; η κυβέρνηση πότε προτίθεται να ορίσει την Εθνική Επενδυτική Τράπεζα; ποιες είναι οι στρατηγικές προτεραιότητες και το ακριβές σχέδιο της κυβέρνησης; ποιο είναι το ύψος των κονδυλίων που θα διεκδικήσει η κυβέρνηση από τα 315 δισ. ευρώ;  Έχει υποβάλλει το σχετικό κατάλογο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Αν όχι πότε θα τον καταθέσει; Ποια συγκεκριμένα από τα έργα που περιλαμβάνονται;

Αυτά ρωτά ο συντονιστής ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τους υπουργούς Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, για την αξιοποίηση πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και του «Σχεδίου Γιούνκερ», καθώς οι προθεσμίες «τρέχουν» χωρίς να διαφαίνεται κάποια ενέργεια από ελληνικής πλευράς.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΟΥΝΚΕΡ;
Στο πλαίσιο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναχαίτηση της πτώσης των επενδύσεων που σημειώθηκε μετά το 2009 σε όλη την Ευρώπη, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης, και της μείωσης της ανεργίας, με σκοπό την τόνωση του επενδυτικού κλίματος και της ανταγωνιστικότητας των κρατών μελών της,  ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαντ Κλοντ Γιούνκερ ανέλαβε την πρωτοβουλία προώθησης ενός Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, γνωστού ως σχέδιο Γιούνκερ, με απώτερο στόχο την κινητοποίηση ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων ύψους 315 δις. ευρώ στην τριετία 2015-2017.

Το εν λόγω σχέδιο θα υλοποιηθεί μέσω τριών πυλώνων :
1.Ίδρυση και Λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) με σκοπό την χρηματοδοτική στήριξη επενδύσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, η έρευνα-τεχνολογία, το περιβάλλον, οι υποδομές, κ.λ.π.
2.Δημιουργία καταλόγου επενδυτικών έργων στην ΕΕ μέσω υλοποίησης μίας ευρωπαϊκής πλατφόρμας επενδυτικών έργων
3.Ενέργειες και δράσεις για τη βελτίωση του Επενδυτικού Περιβάλλοντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χρηματοδότηση του ΕΤΣΕ θα προέρχεται, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ – 5 δισ. ευρώ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ-16 δις. ευρώ) μέσω εγγυήσεων,  από εισφορές των κρατών μελών, καθώς και από φορείς του Δημοσίου, Τράπεζες και τον Ιδιωτικό Τομέα, όπου με τις απαραίτητες μοχλεύσεις το σύνολο των πόρων που θα διατεθούν  θα ανέλθει σε 315 δισ. ευρώ.

Στις 28 Μαϊου 2015, εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη –μέλη της ΕΕ ο κανονισμός λειτουργίας του Ταμείου, ενώ στις 24 Ιουνίου 2015 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε και αυτό θετικά τον κανονισμό λειτουργίας του Ταμείου δίνοντας τη δυνατότητα λειτουργίας του το Φθινόπωρο του 2015.

Παράλληλα, στις 22/7/2015 σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται η λήψη των οριστικών αποφάσεων με την ΕΤΕπ για τη λειτουργία τη λειτουργία του  Ταμείου. Επίσης στην ανακοίνωση αυτή επισημαίνεται ότι:

1)    Αρκετά κράτη –μέλη της ΕΕ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συνεισφέρουν  στο Ταμείο.
2)     Η ανάγκη δημιουργίας των Εθνικών Τραπεζών Προώθησης (ΕΤΠ) για την υποστήριξη του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη (Η ανακοίνωση παρέχει διευκρινίσεις και πρακτικές οδηγίες σχετικά με το πώς μπορεί να συσταθεί μια νέα ΕΤΠ και πρακτικές οδηγίες για τη λειτουργία του μηχανισμού υποστήριξης των επενδύσεων).

Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή, πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο συζήτησης για την έκθεση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτού της ΝΔ κας Μαρίας Σπυράκη υπερψήφισε τροπολογία με την οποία καλεί τα κράτη –μέλη να ορίσουν άμεσα Εθνική Επενδυτική Τράπεζα προκειμένου να διευκολύνουν την συνεργασία των επενδυτών με την ΕΤΕπ, στο πλαίσιο αξιοποίησης του επενδυτικού σχεδίου Γιουνκέρ. Ήδη χώρες όπως η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν προχωρήσει στον ορισμό Εθνικών Επενδυτικών Τραπεζών, ενώ η Ελλάδα όχι.

Σημαντικό στοιχείο για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ είναι ότι δεν υπάρχει κατανομή ανά χώρα, καθώς η διαδικασία επιλογής θα είναι απολύτως ανταγωνιστική. Για το συγκεκριμένο θέμα ο τέως Υφυπουργός Οικονομικών και νυν Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Μάρδας, ανακοίνωσε την σχεδιασμό για την επανυποβολής νέου καταλόγου με έργα συνολικού ύψους 12-14 δις. ευρώ με βάση τις νέες στρατηγικές της προτεραιότητες της κυβέρνησης, χωρίς η κυβέρνηση να προβεί σε σχετική διάψευση.
 
Για το θέμα, ο κ. Καλαφάτης, δήλωσε μεταξύ άλλων: “Άλλες χώρες, όπως η γειτονική Βουλγαρία, έχουν ορίσει την επενδυτική τράπεζα που θα αξιοποιήσει το «Σχέδιο Γιούνκερ», ενώ η χώρα μας δεν έχει κάνει το παραμικρό. Οι υπουργοί πρέπει να απαντήσουν αν η πολλάκις εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση Αναπτυξιακή Τράπεζα δύναται να διαδραματίσει το συγκεκριμένο ρόλο και με ποιο ποσό η Ελλάδα θα συνεισφέρει στο ΕΤΣΕ όπως ήδη έχουν κάνει αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υφίστανται γεωγραφικά κριτήρια για την επιλογή τους; Η Νέα Δημοκρατία, το Δεκέμβριο του 2014 είχε υποβάλει κατάλογο έργων. Αυτά θα ενσωματωθούν σε έναν νέο κατάλογο; Είναι προφανές ότι και σ’ αυτόν τον τομέα, η κυβέρνηση δείχνει να ψαρεύει σε θολά νερά».

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα