Connect with us

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Aκτιο- Αμβρακία: Υπογράφηκαν οι συμβάσεις κατασκευής

Δημοσιεύθηκε

στις

Yπογράφηκαν και επίσημα όλες οι εργολαβίες για την κατασκευή του πρώτου κάθετου άξονα της Ιόνιας Οδού μήκους 48,5χλμ. Μετά από τις γνωστές παλινωδίες των Ελληνικών διαγωνισμών φτάσαμε στο σημείο της ανάθεσης των έργων.

Πριν λίγη ώρα (16 Μαρτίου 2010) υπογράφηκαν οι συμβάσεις ίσως στο πρώτο μεγάλο έργο που ανατίθεται μετά από πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κινητικότητα τόσο από το Υπουργείο όσο και από τις αναδόχους εταιρείες για τον άξονα είναι δεδομένη και το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε την εγκατάσταση των εργοταξίων κατά μήκος του Αυτοκινητόδρομου Ακτιο- Αμβρακία που δίνει αξία στην υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου-Πρέβεζας 8 χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ο διαγωνισμός ξεκίνησε πέρσι τέτοια εποχή και χρειάστηκαν συνολικά 3 φορές για να ολοκληρωθεί. Είχαμε τις γνωστές ενστάσεις οι οποίες εντέλει καμφθηκαν ενώ μεγάλοι υπέρμαχοι του έργου ήταν και οι τοπικοί φορείς που είδαν τον άξονα αυτό ως μεγάλο μέσο αναβάθμισης και ανάπτυξης του τόπου τους.
Πριν από ένα περίπου χρόνο είχε γίνει ευρεία σύσκεψη στη Νομαρχία Πρέβεζας, με πρωτοβουλία του κ. Ιωάννου, στην οποία συμμετείχαν οι Νομάρχες Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδας, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας για την προώθηση του έργου που παρουσίαζε τότε σημαντικά προβλήματα. Όλοι μαζί εργάστηκαν σκληρά προκειμένου να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Για τα Ελληνικά δεδομένα είναι σίγουρα πρωτοποριακό και λέμε μπράβο σε ενέργειες που προωθούν αναπτυξιακά έργα και δεν τα μπλοκάρουν για μικροκομματικούς και τοπικούς λόγους.
Ο οδικός άξονας μήκους 48,50 χιλιομέτρων και συνολικού προϋπολογισμού 338,2 εκατομμυρίων ευρώ θα κατασκευασθεί με σύγχρονες προδιαγραφές και θα έχει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και αμφίπλευρο διαχωριστικό στηθαίο New Jersey. Για το έργο υπάρχουν 4 ταυτόχρονες εργολαβίες και τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του είναι επτά ανισόπεδοι κόμβοι, είκοσι έξι κάτω διαβάσεις, τέσσερις άνω διαβάσεις, τρεις κοιλαδογέφυρες και επτά γέφυρες ρεμάτων. Ο συνολικός χρόνος κατασκευής είναι 36 μήνες (3 χρόνια) και τον Απρίλιο του 2013 ο νέος άξονας αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία συνολικά.

ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ
Οι 4 εργολαβίες του έργου δόθηκαν σε 4 τεχνικές εταιρείες. Συγκεκριμένα οι 3 εξ αυτών σε εταιρείες συμφερόντων της ΑΕΓΕΚ και η τέταρτη στην εταιρεία Μηχανική. Συγκεκριμένα, ο όμιλος Μαρούλη μειοδότησε στις εργολαβίες 1,2,4 ως εξής:
1η εργολαβία από ΧΘ 0-22,5 ΑΕΓΕΚ προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ με έκπτωση 50,4%.
2η εργολαβία από ΧΘ 22,5-26,9 Ιόνιος Τ.Ε συμφερόντων του κ. Μαρούλη προϋπολογισμού 33εκ? με έκπτωση 50,23%.
3η εργολαβία από ΧΘ 26,9-35 με προϋπολογισμό 39,4 εκατ. ευρώ, δόθηκε στη «Μηχανική» με έκπτωση 52,03%.
4η εργολαβία από ΧΘ 35-48,435 η Κ/Ξ Consortia Stabile – Intallipreze, συμφερόντων του κ. Μαρούλη, προϋπολογισμού 52,3 εκατ. ευρώ, με έκπτωση 51,85%.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη Δυτική Ελλάδα που για πρώτη φορά ίσως στα χρονικά του Ελληνικού Κράτους έχει να παρουσιάσει ισχυρό αναπτυξιακό έργο με την κατασκευή οδικών αξόνων και την αναβάθμιση των λιμένων και των αεροδρομίων της. Ο Αυτοκινητόδρομος Ακτιο- Αμβρακία θα μειώσει τις αποστάσεις από την Αθήνα για τις πόλεις της Λευκάδας, της Πρέβεζας, της Ηγουμενίτσας, της Βόνιτσας και σε συνδυασμό με την Ιόνια Οδό θα αποκτήσουν ένα σοβαρό και ασφαλές οδικό δίκτυο. Επίσης πέρα από την Υποθαλάσσια σήραγγα θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση και στο Αεροδρόμιο του Ακτιου που μέχρι σήμερα είναι σχετικά ανενεργό. Έμμεσα θα ωφεληθούν και τα νησιά της Κέρκυρας, Παξών και Κεφαλονιάς αφού ο χρόνος προσέγγισης στα Δυτικά Παράλια θα μειωθεί αισθητά.
Συγκεκριμένα η απόσταση Ακτιο- -Αμβρακία- Αντίρριο μήκους περίπου 155 χιλιομέτρων θα διανύεται σε μόλις 70-75 λεπτά από 120 λεπτά που είναι σήμερα (μείωση κατά 50 λεπτά της ώρας).

Θα αποσυμφορήσει την πόλη της Αμφιλοχίας που σήμερα είναι ο κεντρικός κόμβος για τις διελεύσεις προς Ήπειρο και Δυτικά Παράλια που ειδικά το καλοκαίρι παρατηρούνται εξωφρενικές καθυστερήσεις. Επίσης θα δώσει μεγάλη ώθηση τόσο στο εμπόριο, στον τουρισμό και στην απασχόληση φέρνοντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας τόσο κατά τη διάρκεια κατασκευής όσο κυρίως με την ολοκλήρωση των έργων και τη λειτουργία του Αυτοκινητόδρομου. Ο Νομάρχης Πρέβεζας κ. Βασίλης Ιωάννου εξέφρασε την ικανοποίηση του και τόνισε ότι «πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που ανάβει το “πράσινο” φως για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Το έργο αυτό θα συνδέσει τη Δυτική Ελλάδα με το αεροδρόμιο του Ακτίου, την πόλη της Πρέβεζας, τα Δυτικά Παράλια και τα νησιά του Ιονίου»

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα