Connect with us

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Αίτημα Κουντουρά για στήριξη νησιών και ευάλωτων περιφερειών στις υποδομές μεταφορών

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Έλενα Κουντουρά

Τη δέσμευση της Επιτρόπου Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν ζήτησε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά, ότι οι ιδιαίτερες ανάγκες των νησιών και των πιο ευάλωτων περιφερειών θα ενταχθούν ως προτεραιότητα στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις υποδομές μεταφορών.

Στην παρέμβασή της στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού ΤRΑΝ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κυρία Κουντουρά αναφέρθηκε στην κρισιμότητα να στηριχθούν τα νησιά και οι περιφέρειες που αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικές προκλήσεις στην μεταφορική συνδεσιμότητα, και δικαιούνται ίσες ευκαιρίες στην ανάπτυξη, με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά ιδιαίτερα χώρες όπως η Ελλάδα και αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη ορισμένων περιοχών, λόγω των σημαντικών υστερήσεων σε επαρκείς και σύγχρονες υποδομές, της ελλιπούς μεταφορικής πρόσβασης, και του υψηλού κόστους μετακινήσεων και μεταφορών.

Η κυρία Κουντουρά επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει δέσμευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι θα επωφεληθούν όλες οι περιοχές που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην πρόσβαση και συνδεσιμότητα, μέσω όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 για τον πράσινο μετασχηματισμό των μεταφορών, με επίκεντρο την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

«Το χρωστάμε στις τοπικές κοινωνίες να ωφεληθούν από το σχεδιασμό και τις πολιτικές μας για την πράσινη μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, διότι εάν δεν τις προστατεύσουμε, θα είναι οι πρώτες που θα υποστούν τις επιπτώσεις της κλιματικής της κλιματικής αλλαγής», τόνισε εμφατικά.

Στην απάντησή της η Επίτροπος ανέφερε ότι υπάρχει συνεργασία με τα κράτη-μέλη για τις προτεραιότητες στην πολιτική για τις υποδομές μεταφορών. Δήλωσε ότι η Επιτροπή τους ενθαρρύνει να χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Ανάκαμψης, για να προχωρήσουν στην υλοποίηση σημαντικών προγραμματισμένων έργων, χωρίς να αποκλίνουν εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας από τον αρχικό τους σχεδιασμό με βάση τους στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Τόνισε τέλος ότι οι ανάγκες των απόκεντρων περιοχών θα ληφθούν υπόψη κατά την αναθεώρηση του κανονισμού ΤΕΝ-Τ που αφορά στην ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών υποδομών στις μεταφορές.

image_pdfimage_print

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Διεκόπη η συγκοινωνία από Λαμία προς Καρπενήσι λόγω Ιανού

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρόγνωση καιρού

Μπροστά σε αξεπέραστα προβλήματα βρίσκεται η πυροσβεστική υπηρεσία¨, η αστυνομία αλλά και η πολιτική προστασία στη Φθιώτιδα αφού η έντονη βροχόπτωση που κρατά περισσότερο από 2 ώρες έχει δημιουργήσει πληθώρα από προβλήματα σε πολλά χωριά 10 και 12 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας. Τα ακόμα και ξεχασμένα ρέματα έχουν κουβαλήσει φερτά υλικά και νερά μέσα σε κατοικημένες περιοχές σε αρκετά χωριά, ενώ χωματουργικά μηχανήματα των δήμων αλλά και της Περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να εκτρέψουν τα νερά έξω από κατοικημένες περιοχές.

Σε πολλά χωριά έχουν δημιουργηθεί ποτάμια τα οποία διασχίζουν κάθετα τους δρόμους με συνέπεια να διακόπτεται η συγκοινωνία κυρίως στο επαρχιακό δίκτυο σε αρκετά σημεία.

Πριν από λίγο διεκόπη η συγκοινωνία από Λαμία προς Καρπενήσι 15 χιλιόμετρα μετά τη Λαμία λίγο πριν το χωριό Ζηλευτό ενώ δυσκολία υπάρχει και πριν στο χωριό Λιανοκλάδι αφού διάφορα ρέματα φούσκωσαν μέσα στο χωριό βγήκαν στο δρόμο τον οποίο διασχίζουν κάθετα με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Μάλιστα ένας χείμαρρος στο Ζηλευτό έχει παρασύρει και αυτοκίνητα που ήταν εντός του χωριού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αεροδρόμια-Αεροπορικές

Η Ryanair μειώνει το πρόγραμμα Οκτωβρίου κατά 40%

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Αεροσκάφος της Ryanair

H Ryanair ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι αναγκασμένη να περιορίσει κατά 40% τη δυναμικότητά της για τον Οκτώβριο και ότι πιθανόν θα χρειαστεί να κάνει το ίδιο για όλο τον χειμώνα, αν οι χώρες της ΕΕ δεν χαλαρώσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχουν επιβάλει λόγω της COVID-19.

Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας Μάικλ Ο’ Λίρι χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα «ξεγραμμένο» τον χειμώνα, ανέφερε ότι θα πετά με περίπου το 40% της δυναμικότητας που πετούσε πέρυσι τον Οκτώβριο έναντι προηγούμενου στόχου 50%.

«Αν συνεχισθούν οι σημερινές τάσεις και η κακή διαχείριση της επαναφοράς της αεροπορικής ταξιδιωτικής κίνησης και της κανονικής οικονομικής δραστηριότητας από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, θα χρειαστούν πιθανόν αντίστοιχες περικοπές της δυναμικότητας σε όλη τη χειμερινή περίοδο», δήλωσε εκπρόσωπος της Ryanair σε ανακοίνωση. Η μετοχή της εταιρείας υποχωρούσε 4,5% στα 12.40 (ώρα Ελλάδας).

Όπως σημείωσε η Ryanair, οι περικοπές της δυναμικότητας ήταν αναγκαίες λόγω «της ζημιάς που προκλήθηκε στις μελλοντικές κρατήσεις από τις συνεχείς αλλαγές στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και πολιτικές των χωρών της ΕΕ, πολλές από τις οποίες επιβάλλονται με μικρή προειδοποίηση». Η εταιρεία ζητεί να εφαρμοστεί άμεσα ένα συντονισμένο σύστημα περιορισμών από την ΕΕ. Πριν από τις τελευταίες περικοπές, ο Ο’Λίρι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ανέμενε να πετάξουν περίπου 50 εκατομμύρια επιβάτες στη διάρκεια του οικονομικού έτους που λήγει τον Μάρτιο, που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο της περυσινής κίνησης.

Η μείωση που ανακοίνωσε η Ryanair σημαίνει ότι η δυναμικότητά της θα ανέλθει σε περίπου 27 εκατομμύρια θέσεις για τους επόμενους έξι μήνες έως τις 31 Μαρτίου. Με την εταιρεία πέταξαν περίπου 12 εκατομμύρια επιβάτες στους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος οικονομικού έτους. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ryanair αναμένει λιγότερες από 30% κενές θέσεις στις πτήσεις του Οκτωβρίου έναντι κατά μέσο όρο 6% κενών θέσεων κατά τις πτήσεις τον περασμένο χειμώνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οδικές - Logistics

Έως τέλη Οκτωβρίου θα παραμένει ανοικτός ο δακτύλιος

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Πιθανό είναι να παραταθεί έως και τα τέλη Οκτωβρίου η ελεύθερη είσοδος των οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας, καθώς προς τούτο συνεργάζεται το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο Δήμος Αθηναίων.

Με το μέτρο αυτό το Υπουργείο προσπαθεί να κερδίσει χρόνο παροτρύνοντας το επιβατικό κοινό να χρησιμοποιεί τα Ι.Χ. για τις μετακινήσεις του στο κέντρο. Επίσης, εξετάζεται και η παράταση του μέτρου και έπειτα από την από την ένταξη των πρώτων ΚΤΕΛ στο δίκτυο του ΟΑΣΑ, καθώς τα πρώρα θα εξυπηρετούν περιφερειακά δρομολόγια.

Στόχος των μέτρων αυτών είναι να αυξηθεί το συγκοινωνιακό έργο με μεγάλη ζήτηση, έτσι ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο συνωστισμός στα λεωφορεία. Το ίδιο ίσχυε και όταν ελήφθη αρχικά το μέτρο στις αρχές του καλοκαιριού του τρέχοντος έτους.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα