Connect with us

Αστικές

Αισιοδοξία Κεφαλογιάννη για θετική απόφαση του Ελεγκτικού στη συνεργασία ΟΑΣΘ-ΚΤΕΛ

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Αστικό Λεωφορείο του ΟΑΣΘ μπροστά από το Λευκό Πύργο

Την εκτίμηση ότι τις επόμενες μέρες θα βγει από το Ελεγκτικό Συνέδριο θετική απόφαση για το θέμα της συνεργασίας του ΟΑΣΘ και των ΚΤΕΛ, ώστε εκατό λεωφορεία να τεθούν σε κυκλοφορία στη Θεσσαλονίκη εντός του Μαρτίου, εξέφρασε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, μετά από συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

“Πιστεύουμε τις επόμενες μέρες θα βγει απόφαση. Πιστεύουμε ότι θα είναι θετική με αποτέλεσμα περίπου 100 λεωφορεία, μέσα από τη συνεργασία που έχουν κάνει ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ, να έρθουν στην κυκλοφορία στη Θεσσαλονίκη. Εφόσον είναι θετική η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το χρονοδιάγραμμα είναι εντός του Μαρτίου να έχουμε τα καινούρια λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος θα συναντηθεί στη συνέχεια με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, επισήμανε ότι “θα έχει ενημέρωση για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα και τη λειτουργία της εταιρείας και θα δώσει σαφείς οδηγίες προς τη διοίκηση να τρέξει πολύ γρήγορα τη διαδικασία της αποκατάστασης βλαβών στα λεωφορεία, μέχρι τους διαγωνισμούς για τα νέα λεωφορεία και τις διαδικασίες για τα ΚΤΕΛ”.

Παράλληλα, γνωστοποίησε, ότι θα δοθεί, όπου χρειάζεται, η απαραίτητη χρηματοδότηση. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα για το πόσα λεωφορεία θα μπορούν να αποκαθίστανται θα προσδιοριστεί από τους τεχνικούς συμβούλους της εταιρείας.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στον μεγάλο διαγωνισμό, ο οποίος, όπως είπε, “θα τρέξει θα βγει στον αέρα μέχρι τον Ιούνιο για να μπορούμε να πάμε σε προμήθεια καινούριων λεωφορείων” και πρόσθεσε:

“Μέσα στο 2021 πιστεύω ότι η εικόνα της πόλης θα βελτιωθεί αισθητά”. Διευκρίνισε, πάντως, ότι “προφανώς η κατάσταση η οποία επικρατεί αυτή τη στιγμή, όσον αφορά κυρίως τον ΟΑΣΘ, δεν είναι η κατάσταση που θα θέλαμε κι εμείς ως υπουργείο γι΄ αυτό και συζητήσαμε τα επόμενα βήματα για τη βελτίωση του συγκοινωνιακού έργου της Θεσσαλονίκης”.

Σχετικά με το Μετρό, σχολίασε ότι “το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί και από το υπουργείο ισχύει” και δήλωσε αισιόδοξος ότι “οι εργασίες θα προχωρήσουν κανονικά από τη στιγμή που υπάρχει η τελευταία απόφαση του ΚΑΣ”.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας επισήμανε ότι “ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ένας ουσιαστικός εταίρος σε όλα αυτά τα θέματα”, τόνισε, ότι “δεν είναι διακοσμητικός πλέον στα θέματα που αφορούν την πόλη” και γνωστοποίησε ότι συζήτησε με τον κ. Κεφαλογιάννη τα ζητήματα των μεταφορών και των συγκοινωνιών της πόλης. Σε αυτά συγκαταλέγονται ο διαγωνισμός για τα ΚΤΕΛ, το μέλλον του ΟΑΣΘ, οι λεωφορειολωρίδες, το θέμα των ταξί, το Μετρό, η εξέλιξη του έργου, θέματα που αφορούν απαλλοτριώσεις, στο σταθμό της Νέας Ελβετίας και η διάνοιξη της οδού Ψελλού.

“Χαρήκαμε ιδιαίτερα που τα έργα της σύνδεσης του λιμένα με το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο προχωρούν και σε επίπεδο δημοπράτησης, αλλά και σε επίπεδο ολοκλήρωσης, όπως επίσης και όλα τα άλλα θέματα που αφορούν την κινητικότητα στην πόλη μας” είπε ο κ. Ζέρβας.

Χαιρέτισε, άλλωστε, την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει, όπως είπε, “πολύ γρήγορα ένα κανονιστικό πλαίσιο για το θέμα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων από τα σκούτερ, τα πατίνια μέχρι τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα”, αλλά και τη βούληση να προχωρήσει το έργο της υπερυψωμένης περιφερειακής (flyover).

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print

Αστικές

Πρωτοβουλίες του ΥΠΟΜΕ σε σχέση με την ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μια νέα μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία για την ενσωμάτωση της μικροκινητικότητας στον χάρτη των οδικών μεταφορών και την προώθηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) από τους Ο.Τ.Α., καλωσορίζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

Το σχέδιο νόμου για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα και τη Μικροκινητικότητα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας για την έγκρισή του και περιλαμβάνει ένα πλέγμα ρυθμίσεων που αναπτύσσεται σε δύο πυλώνες:

ΣΒΑΚ: Θεσπίζονται απλοί και ενιαίοι κανόνες ώστε οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να υλοποιούν χωρίς γραφειοκρατικές εμπλοκές έργα ΣΒΑΚ για αστικές και περιαστικές παρεμβάσεις.

– Μικροκινητικότητα: Ενσωματώνονται στους κανόνες οδικής ασφάλειας τα νέου τύπου οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα ανεξέλεγκτα στους δρόμους (Πατίνια (e-scooters), Τροχοπέδιλα (rollers) και τροχοσανίδες (skate boards), Αυτοεξισορροπούμενα οχήματα (όπως Segway).

Συνοπτικά, το σχέδιο νόμου για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα αποτελεί ένα σύγχρονο και ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο στο πνεύμα της προώθησης μεταφορών χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών ρύπων και στην επίτευξη της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Επιπλέον, με κεντρικό σύνθημα “Μετακινήσου υπεύθυνα!”, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συμμετέχει με πλήθος δράσεων στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (ΕΕΚ) που φέτος έχει θέμα: Η «Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους» (‘Zero-emission mobility for all’).

Σε αυτό το πνεύμα, έχει υλοποιήσει αλλά και σχεδιάζει σειρά μέτρων και νομοθετικών παρεμβάσεων ώστε να διασφαλίζει για τους πεζούς και ποδηλάτες συνθήκες ασφαλούς μετακίνησης. Μεταξύ άλλων, έχουν αναπτυχθεί οι εξής δράσεις:

– Διημερίδα για τα ΣΒΑΚ.
– Δράσεις ζωγραφικής για τα παιδιά κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου – 3 Ιουνίου 2020 με θέμα «Μια διαδρομή με το ποδήλατό μου!»).
– Χρήση από τους εκπαιδευτικούς της διαδικτυακή πλατφόρμας «e-Drive Academy» στο πλαίσιο της Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
– Κοινές υπουργικές αποφάσεις και συμμετοχή στα ευρωπαϊκά προγράμματα CEF (Connecting Europe Facility), με σκοπό την προώθηση των υποδομών εναλλακτικών καυσίμων στις μεταφορές και την οικονομική μετακίνηση για τη μείωση των εκλυόμενων ρύπων.
– Συμμετοχή στην ομάδα «Ομάδα Εργασίας» του έργου EMOBICITY 1, που συντονίζεται από το ΚΑΠΕ, για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Τέλος, οι εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΕΘ, προβαίνουν σε ενέργειες που συνδέονται με την ΕΕΚ 2020, όπως η ανάρτηση μηνυμάτων σε στάσεις και οθόνες τηλεματικής, καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αστικές

Καραμανλής: Επενδύουμε 500 εκατ. ευρώ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Κώστας Καραμανλής

Για την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα μίλησε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, στον τηλεοπτικό σταθμό Action24.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, ο κ. Καραμανλής στάθηκε στη χρήση της μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σύμφωνα με τις συμβουλές των ειδικών. Αποκάλυψε μάλιστα ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να επανέλθει ο θεσμός των βοηθών επιβατών, σημειώνοντας όμως ότι μόνο η Αστυνομία έχει την αρμοδιότητα για πρόστιμα.

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοινώθηκαν τρία άμεσα και τρία μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

«Σπάμε ένα δεκαετή κύκλο υποεπένδυσης και επενδύει αυτή η κυβέρνηση 500 και πλέον εκατομμύρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», δήλωσε ο κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι σύντομα η εικόνα θα αλλάξει. Ανέφερε ειδικότερα ότι 200 επιπλέον λεωφορεία μέσω της σύμπραξης με τα ΚΤΕΛ στην Αθήνα αναμένονται μέχρι τέλη Οκτωβρίου- αρχές Νοεμβρίου και μέχρι το τέλος του χρόνου με αρχές Ιανουαρίου θα προστεθούν άλλα 300 λεωφορεία στο στόλο της πρωτεύουσας μέσω leasing, δηλαδή θα υπάρξει αύξηση του στόλου σε ποσοστό 50%.

Μεγάλες επενδύσεις στους σιδηρόδρομους

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα. Δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του 2021 το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα διαρκεί πλέον μόλις τρεισήμισι ώρες. Ανέφερε ότι έχει συμφωνήσει με το δήμαρχο Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη για τη μερική υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής στην Πάτρα, ώστε το τρένο να φτάνει στο λιμάνι και να σταματήσει να χωρίζει την πόλη στα δύο. Αναφέρθηκε επίσης στη σύνδεση των λιμένων της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, τη λεγόμενη πεδινή χάραξη της σιδηροδρομικής Εγνατίας, που θα δώσει πολύ μεγάλη ώθηση στη βιομηχανία των Logistics.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αστικές

Αλλάζουν όνομα δύο ιστορικές στάσεις του ΟΑΣΘ

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Αστικό Λεωφορείο του ΟΑΣΘ μπροστά από το Λευκό Πύργο

Αλλάζουν όνομα, ύστερα από περίπου μισό αιώνα, δύο από τις ιστορικότερες και παλαιότερες λεωφορειακές γραμμές του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), ενώ παράλληλα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποκτά τις δικές της στάσεις.

Αναλυτικότερα, οι γραμμές που μετονομάζονται άμεσα, κατόπιν απόφασης του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Εργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) είναι οι νούμερο 9 και 52. Η μεν πρώτη μετονομάζεται από «Ν.Σ.Σ. – ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ» σε «Ν.Σ.Σ. – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ», η δε δεύτερη από «Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – Α.Τ.Ε.Ι.- ΣΙΝΔΟΣ» σε «Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ – ΔΙ.ΠΑ.Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ – ΣΙΝΔΟΣ». Επιπλέον, μετoνομάζονται: οι συζυγείς στάσεις «Α.Τ.Ε.Ι.» σε «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ», η στάση «ΠΥΛΗ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑΣ» σε «ΠΥΛΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ» και οι συζυγείς στάσεις «ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ» των λεωφορειακών γραμμών Νο 31 και 40 σε «ΚΤΙΡΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα