Newsroom

Συνεχώς βελτιούμενες βαίνουν οι επιδόσεις της Ελλάδας τόσο όσον αφορά το μερίδιο της αιολικής ενέργειας (και συνεπώς των ΑΠΕ) στο καθημερινό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής όσο και σε απόλυτους αριθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή στις GWh που παράγονται ημερησίως για να καλυφθεί η ενεργειακή ζήτηση στη χώρα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της WindEurope, η Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο κατάφερε να «σκαρφαλώσει» στη λίστα των 10 πλέον δραστήριων χωρών, όσον αφορά την αιολική ενέργεια, 16 από τις συνολικά 31 ημέρες του μήνα.

Η αύξηση της αιολικής ισχύος στην Ελλάδα, η οποία ξεπέρασε πρόσφατα το «ψυχολογικό» όριο των 3 GW εγκατεστημένης ισχύος σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, είναι ένα πολύ θετικό επίτευγμα ειδικά αν συνυπολογιστεί το απαιτητικό αδειοδοτικό περιβάλλον που ανακόπτει τη δυναμική του ανέμου σε μία χώρα που διαθέτει εν αφθονία τον πολύτιμο αυτό φυσικό πόρο.

Τα σκήπτρα στην εγκατεστημένη ισχύ αιολικών κρατάει σταθερά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (έχοντας σπάσει ήδη το φράγμα του 1 GW) -με διαφορά από τη δεύτερη που προσεγγίζει τα 500 MW και αναμένεται να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο με την παράδοση σε λειτουργία νέων αιολικών στην Εύβοια το προσεχές διάστημα- με την Πελοπόννησο και την Ανατ. Μακεδονία και Θράκη να ακολουθούν.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κρατά τα ηνία στην εγχώρια εγκατεστημένη ισχύ με 554,1 MW (18,3%) ενώ ακολουθούν οι ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ με 292,0 MW (9,7%), η Iberdrola Rokas με 250,7 MW (8,3%), η EREN με 242,7 MW (8,0%) και η EDF ΕΝ Hellas με 238,2 MW (7,9%).

Αναφορικά με τους κατασκευαστές ανεμογεννητριών, η Vestas διαχρονικά αναδεικνύεται πρώτη έχοντας προμηθεύσει το 49,6% της συνολικής αποδιδόμενης αιολικής ισχύος. Ακολουθούν οι:  Enercon με 23,2%, η Siemens Gamesa με 19,7% και η Nordex με 5,0%.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV