Connect with us

Τρένο

Άγονος ο διαγωνισμός για το Θριάσιο ΙΙ – Ετοιμάζεται η επαναδημοπράτηση του

Δημοσιεύθηκε

στις

Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο
Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο

Χωρίς αποτέλεσμα έγινε τελικά ο διαγωνισμός για το εμπορευματικό κέντρο Θριάσιο ΙΙ.  Όπως έγινε γνωστό ο διαγωνισμός της 28ης Ιουνίου κηρύχθηκε άγονος λόγω μη έγκαιρης συμμετοχής των ενδιαφερόμενων.  Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην επαναδημοπράτηση του έργου για την λειτουργία και εκμετάλλευση του ακινήτου του ΟΣΕ το αμέσως επόμενο διάστημα.

Θα είναι η τρίτη φορά που θα επιχειρηθεί να προχωρήσει το μεγάλο αυτό έργο που εκτιμάται πως θα απογειώσει τον χώρο των logistics στην περιοχή της Αττικής. Να θυμίσουμε πως ο πρώτος διαγωνισμός επιχειρήθηκε το 2019 και ο δεύτερος ξεκίνησε το 2021. Αμφότεροι κατέληξαν άγονοι παρά την φημολογία για ενδιαφέρον σημαντικών εταιρειών κυρίως του ναυτιλιακού αλλά και του σιδηροδρομικού κλάδου.

Προσπάθειες από την δεκαετία του 1970

Επί του Ε.Σ.Σ.Σ.Δ.Ι έχουν μέχρι σήμερα κατασκευασθεί έργα και εκτελεσθεί εργασίες, με στόχο τη δημιουργία του πρώτου ολοκληρωμένου συγκροτήματος εγκαταστάσεων εμπορευματικού σταθμού συνδυασμένων μεταφορών στην Ελλάδα και τη συγκέντρωση σε αυτό διάσπαρτων σιδηροδρομικών δραστηριοτήτων της Αττικής.

Οι σχετικές ενέργειες των αρμοδίων φορέων για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου εκκίνησαν ήδη κατά τη δεκαετία του 1970, ενώ κατά τη δεκαετία του 1980 εκπονήθηκε η πρώτη μελέτη γενικής διάταξης.

Οι μέχρι σήμερα εκτελεσθείσες εργασίες ανάπτυξης του ως άνω Συγκροτήματος υλοποιήθηκαν σε δύο φάσεις και συγχρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) κατά τις περιόδους 1994-1999, 2000-2006 (α΄ φάση ανάπτυξης) και 2007- 2013 (β΄ φάση ανάπτυξης).

Τα στοιχεία του έργου

Ο νέος διαγωνισμός, όπως και οι προηγούμενοι, θα αφορά στη λειτουργία, συντήρηση, εκμετάλλευση, ολοκλήρωση των μελετών, κατασκευής έργων και προμήθεια εξοπλισμού για τον Εμπορευματικό Σιδηροδρομικό Σταθμό και Σταθμό Διαλογής Θριασίου Πεδίου (ΕΣΣΣΔΙ).

Το ακίνητο είναι κυριότητας του ΟΣΕ Α.Ε. και στο παρελθόν έχουν κατασκευαστεί ως δημόσια έργα και υφίστανται σιδηροδρομικές υποδομές, οδοί πρόσβασης, σιδηροδρομικός σταθμός διαλογής, χώροι εναπόθεσης φορτίων, χώροι τελωνείου και γραφείων και άλλα κτήρια υποστηρικτικών υπηρεσιών και είναι χωροθετημένος σε περιοχή εκτός σχεδίου πόλεως του Θριασίου Πεδίου του Δήμου Ασπροπύργου Αττικής. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ακίνητα στην Αττική, το δεύτερο μεγαλύτερο πίσω από το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος.

Η σύμβαση παραχώρησης στον προηγούμενο διαγωνισμό είχε διάρκεια 360 μήνες (30 χρόνια) από την ημερομηνία υπογραφής της. Σε αυτή περιλαμβάνεται και ένα διάστημα (που θα καθοριστεί) για τις απαιτούμενες εργασίες.

Σε σχέση ειδικότερα με το Θριάσιο ΙΙ, οι εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τούδε επιτρέπουν τη βασική λειτουργία του. Πιο συγκεκριμένα, κατά την α΄ φάση ανάπτυξης πραγματοποιήθηκαν βασικές εργασίες σιδηροδρομικής και οδικής υποδομής, δικτύων και Η/Μ εξοπλισμού, ενώ κατά τη β΄ φάση ανάπτυξης πραγματοποιήθηκαν περαιτέρω εργασίες σιδηροδρομικής και οδικής υποδομής, δικτύων και Η/Μ εξοπλισμού, ενώ επιπλέον υλοποιήθηκαν και κτιριακά έργα σιδηροδρομικής υποδομής, εργασίες σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης.

Για την ολοκλήρωση του συνόλου του Θριασίου ΙΙ εκκρεμούν εργασίες κατασκευής κτιρίων και προμήθειας και εγκατάστασης ειδικού εξοπλισμού τις οποίες θα αναλάβει να εκτελέσει ο Παραχωρησιούχος στο πλαίσιο εκτέλεσης του Τεχνικού Έργου σύμφωνα με τα ειδικότερα αναφερόμενα στην παρούσα.

Στόχος ο ανάδοχος εντός του 2022

Στον διαγωνισμό θα επιχειρηθεί να προσελκυστούν περισσότερες εταιρείες. Ενδιαφέρον θα έχει η κάθοδος κάποιας ευρωπαϊκής εταιρείας η οποία ενδεχομένως να δει μια ευκαιρία επέκτασης στην Βαλκανική αγορά. Αναφορικά με το Θριάσιο Ι, είμαστε στην τελική φάση για να μπορέσει το μεγάλο αυτό έργο να ξεκινήσει το 2022.

Να θυμίσουμε πως ο τελευταίος διαγωνισμός αφορούσε τις ακόλουθες λειτουργικές ενότητες/περιοχές λειτουργίας:

(α) Σιδηροδρομικό Σύστημα

(β) Χώρος Μεταφόρτωσης Συνδυασμένων Μεταφορών (ΧΜΣΜ)

(γ) Χώρος Εξυπηρέτησης Ε/Κ (ΧΕΕΚ)

(δ) Χώρος Μεταφόρτωσης Φορτίου Βαγονιών (ΧΜΦΒ)

(ε) Χώροι Μεταφόρτωσης Γενικού Φορτίου (ΧΜΓΦ)

(στ) Χώρος Μεταφόρτωσης Οχημάτων (ΧΜΟ)

(ζ) Οδικό Σύστημα

(η) Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου (ΚΔΕ)

(θ) Χώρος Μεταφόρτωσης Υγρών Φορτίων (ΧΜΥΦ)

Επισημαίνεται, ότι εντός του Ε.Σ.Σ.Σ.Δ.Ι., έχουν κατασκευαστεί και υφίστανται τα κτίρια Κ1, Κ2 και Κ3, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην Παραχώρηση.

Advertisement

Facebook

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα