Connect with us

Ολυμπία Οδός

Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος: Βάρδα-Σαγέϊκα η 5η εργολαβία, καμπανάκι για να μην βαλτώσει το έργο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Άγνωστη παραμένει προς το παρόν η ημερομηνία διεξαγωγής της τέταρτης εργολαβίας του Αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος στο τμήμα Κυλλήνη-Βάρδα. Το έργο κόστους 70εκ.ευρώ αναμένεται να δημοπρατηθεί ίσως και μέσα στον Οκτώβριο χωρίς ωστόσο αυτό να έχει “κλειδώσει”.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υποδομών η πέμπτη εργολαβία θα αφορά (άνευ απροόπτου) το τμήμα Βάρδα-Σαγεϊκα και θα έχει μήκος σχεδόν 11,5χλμ καθώς εκτείνεται από την ΧΘ 23,060 (Βάρδα) και φτάνει μέχρι την ΧΘ 12,900 (Σαγεϊκα).

Οριστικά θα επιβεβαιωθεί αυτό τις επόμενες μέρες όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για το τμήμα που θα αποτελέσει την πέμπτη εργολαβία. Η διεξαγωγή της δεν αναμένεται πριν από τον Δεκέμβριο καθώς θα πρέπει να υπάρξει η προκαθορισμένη περίοδος των 50 ημερών από την προκήρυξη.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ
Αναφορικά με τις υπόλοιπες εργολαβίες, θα αφορούν το τμήμα Σαγέϊκα-Κάτω Αχαγιά-Μιντιλόγλι, όπου ο αυτοκινητόδρομος θα συναντά ως φυσική του συνέχεια την Ολυμπία Οδό (που τερματίζει εκεί).

Οι εργολαβίες αυτές θα πρέπει να δημοπρατηθούν ταχέως καθώς με τις σημερινές διαδικασίες το 2016 έχει de facto χαθεί και όπως ολα δείχνουν μπορεί να προκηρυχθούν εντός του έτους αλλά η διεξαγωγή τους θα οδεύσει για το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Τα προβλήματα της σαλαμοποίησης του έργου ουσιαστικά τώρα έρχονται στην επιφάνεια καθώς οι πολλές εργολαβίες έχουν η κάθε μία ξεχωριστά τη δική της διαδικασία. Μέχρι τώρα στους πρώτους 9 μήνες του 2016 μόλις τρεις κατάφεραν να διεξαχθούν. Τα προβλήματα επίσης έρχονται και από άλλες πλευρές:

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει δείξει την ανησυχία της μετά την αναβολή της 4ης εργολαβίας και ανακοίνωσε κινητοποιήσεις για να μην βαλτώσει το έργο πριν καν ξεκινήσει.

Ο Φάκελος Μεγάλου Έργου προς το παρόν δεν έχει σταλεί στις Βρυξέλλες για έγκριση με αποτέλεσμα (παρότι από πολλούς θεωρείται τυπική διαδικασία) και εδώ να έχουμε αναμονές. Θετικό μέσα στην αναμπουμπούλα είναι πως η καθυστέρηση των δημοπρατήσεων δίνει χρονική ανάσα σε αυτό το ζήτημα.

Από τις τρεις δημοπρατήσεις, έχουμε ένα κοινό ανάδοχο, την Κοινοπραξία Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών (όμιλος Καλογρίτσα). Στις υπόλοιπες εργολαβίες θα δούμε τελικά αν έχουμε άλλον μειοδότη. Σε περίπτωση που κάτι “στραβώσει” με την περίπτωση Καλογρίτσα, τουλάχιστον στις τρεις πρώτες εργολαβίες, θα βρούμε μπροστά τους επόμενους μειοδότες που είναι είτε η Κυπριακή Cyfield, σχετικά άγνωστη στην Ελλάδα, είτε είτε την Ιταλική εταιρεία GD Infrastrutturre,  (που λέγεται ότι υπάρχει δεσμός με τη Μηχανική) επίσης άγνωστη που λίαν προσφάτως ανεδείχθη μειοδότης στο μεγάλο σιδηροδρομικό έργο Ψαθόπυργος-Ρίο κόστους 215εκ.ευρώ.

Στα θέματα προς συζήτηση είναι επίσης και το αίτημα κατοίκων και φορέων για εναλλακτική χάραξη στο τμήμα Κάτω Αχαγιά-Μιντιλόγλι. Εδώ έχουμε μία σύνθετη περίπτωση προβλήματος καθώς κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρηεθί η αρχική χάραξη. Ο λόγος είναι απλός. σε αυτό το τμήμα έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις.

Σε περίπτωση αλλαγής χάραξης θα χρειαστούν εκ νέου απαλλοτριώσεις, γεγονός που σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υποδομών στο ypodomes.com θα επέφερε χρονική καθυστέρηση στο έργο 3-4 χρόνια ενώ θα κινδύνευε ακόμα και ο Φάκελος Μεγάλου Έργου καθώς θα έπρεπε να αλλάξει για το συγκεκριμένο σημείο πράγμα που θα δημιουργούσε και εκεί χρονικές καθυστερήσεις.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Εκ του αποτελέσματος το πείραμα των πολλών δημοπρατήσεων αναδεικνύει και τα δομικά προβλήματα που έχουν τα έργα στη χώρα και που δύσκολα μπορούν να συντονιστούν. Το ίδιο και χειρότερο αποτέλεσμα είχαμε και στον αυτοκινητόδρομο Άκτιο-Αμβρακία που 6,5 χρόνια μετά την έναρξη των έργων η πρόοδος είναι κολλημένη στο 50% ενώ για όσους δεν θυμούνται οι δημοπρατήσεις είχαν ξεκινήσει από το 2008.

Η συνέχεια θα είναι ιδιαίτερα “συναρπαστική” καθώς οι παραπάνω δυσκολίες θα απαιτήσουν συγχρονισμό και επιτάχυνση για να μην βαλτώσει το μεγαλύτερο δημόσιο οδικό έργο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και οπωσδήποτε θα φέρει σωρεία προβλημάτων.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

image_pdfimage_print

Ολυμπία Οδός

Η Ολυμπία Οδός συνιστά μέτρα πρόληψης εν όψει κακοκαιρίας

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται τις επόμενες μέρες στην Αττική και στην Πελοπόννησο, η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ έχει θέσει τον επιχειρησιακό μηχανισμό της σε αυξημένη ετοιμότητα. Παράλληλα, υπενθυμίζει στους οδηγούς που προτίθενται να ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα μερικά σημαντικά προληπτικά μέτρα ασφαλούς μετακίνησης.

Πριν από το ταξίδι

– Συμβουλευτείτε το δελτίο πρόγνωσης καιρού, ενημερωθείτε για τις συνθήκες στο οδικό δίκτυο και αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, μην ταξιδέψετε.
– Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί τρίγωνο ασφαλείας και ανακλαστικό γιλέκο.
– Γεμίστε το ντεπόζιτο με καύσιμα και το δοχείο αποθήκευσης νερού για τον καθαρισμό των τζαμιών με αντιπηκτικό υγρό.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού
– Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες της Τροχαίας και του αρμόδιου προσωπικού της λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου.
– Σε περίπτωση καταιγίδας/ έντονων καιρικών φαινομένων:

  •  Οδηγείτε με μικρή ταχύτητα και τηρείτε μεγάλες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα.
  • Εφόσον απαιτηθεί, ακινητοποιείτε το όχημά σας στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  •  Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  •  Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα. Μείνετε μακριά από πλημμυρισμένους δρόμους.
  • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καλέστε το 1025.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ολυμπία Οδός

Στις Βρυξέλλες Καραμανλής και Φαρμάκης για το Πάτρα – Πύργος

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Περιμετρική Πατρών

Το ζήτημα κατασκευής του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου κυριάρχησε στη συνάντηση εργασίας που είχαν την Τετάρτη 26 Αυγούστου, ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, στην έδρα του Υπουργείου στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Φαρμάκης επεσήμανε για άλλη μία φορά ότι απαίτηση των πολιτών της περιοχής – αλλά και κυβερνητική δέσμευση – αποτελεί η κατασκευή ενός σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητόδρομου, υπογραμμίζοντας ότι κάθε μέρα που περνάει χωρίς σύγχρονο δρόμο, αποτελεί και μία μέρα κινδύνου για την απώλεια περισσοτέρων ζωών αλλά και διαρκούς υποβάθμισης της περιοχής.

«Αρνούμαστε να παραμείνουμε θεατές στον Μινώταυρο της ασφάλτου και επουδενί η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία καθυστερεί την τελική απόφαση και έγκριση για την ένταξη του δρόμου στη σύμβαση παραχώρησης» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε, το αμέσως επόμενο διάστημα, οι δύο άνδρες να μεταβούν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επισημάνουν στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. την επιτακτική ανάγκη ολοκλήρωσης των διαδικασιών, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα και ο νέος αυτοκινητόδρομος να γίνει πραγματικότητα το συντομότερο δυνατό.

Επιπλέον, ο κ. Φαρμάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του στον κ. Καραμανλή για την αποδοχή του αιτήματος βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στον υφιστάμενο οδικό άξονα, θέτοντας ωστόσο την ανάγκη ύπαρξης ενός άμεσου και σύντομου χρονοδιαγράμματος, καθώς και την μέγιστη δυνατή διασφάλιση της οδικής ασφάλειας των διερχομένων, πιθανότατα μέσω της τοποθέτησης κορινών στον δρόμο προκειμένου να αποφεύγεται η ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων.

Επίσης, τη συνάντηση εργασίας απασχόλησε και το άλλο μείζων έργο του φράγματος Πείρου – Παραπείρου, για το οποίο ο Υπουργός ανακοίνωσε στον Περιφερειάρχη ότι εγκρίθηκε το ποσό των 8,7 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση του έργου για το οποίο έχει ήδη διατεθεί ποσό της τάξης των 16 εκατομμυρίων ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας. Το ποσό των 8,6 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για την ύδρευση των οικισμών της Δυτικής Αχαΐας και του Ερυμάνθου, καθώς και για τη λειτουργία του Φορέα του έργου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ολυμπία Οδός

Αμφιδρόμηση του ρεύματος προς Πύργο της Περιμετρικής Πατρών

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδρομος Ολυμπία Οδός

Στο πλαίσιο εργασιών επιθεώρησης, ελέγχου και δομικών επεμβάσεων σε υφιστάμενες υποδομές του αυτοκινητόδρομου, κατόπιν της ολοκλήρωσης των εργασιών στην κατεύθυνση προς Αθήνα στην Κάτω Διάβαση Κ627 (ΧΘ 215,990) της Περιμετρικής Πατρών, ξεκινούν οι αντίστοιχες εργασίες στην κατεύθυνση προς Πύργο για τις οποίες είναι απαραίτητη η υλοποίηση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο τμήμα μεταξύ των Χ.Θ. 217,470 και Χ.Θ. 215,480.

Συγκεκριμένα, θα γίνει αποκλεισμός του (δεξιού) κλάδου με κατεύθυνση προς Πύργο από τις 26 Αυγούστου έως τις 30 Νοεμβρίου 2020. Η κυκλοφορία και των δύο κατευθύνσεων θα εξυπηρετείται από τον (αριστερό) κλάδο στην κατεύθυνση προς Αθήνα, ο οποίος θα αμφιδρομηθεί.

Η Ολυμπία Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται προς τη σχετική εργοταξιακή σήμανση και τις υποδείξεις της Τροχαίας, καθώς και να επιδείξουν αυξημένη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από τις εν λόγω περιοχές.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα