Connect with us

Ολυμπία Οδός

Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος: Θέμα ημερών η δημοπρατήση της 5ης εργολαβίας Βάρδα-Σαγέϊκα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αργό βηματισμό συνεχίζεται η εκτέλεση των δημοπρατήσεων για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος συνολικού μήκους 75χλμ. Από το καλοκαίρι του 2016 έχουν ολοκληρωθεί οι 3 πρώτες εργολαβίες, από τον Πύργο μέχρι την Κυλλήνη με ανάδοχο τον Όμιλο Καλογρίτσα και έκτοτε μεσολάβησε ένα μεγάλο διάστημα χωρίς δημοπρατήσεις.

Στις 7 Φεβρουαρίου αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη θα δημοπρατηθεί η 4η εργολαβία που αφορά το τμήμα Κυλλήνη-Βάρδα. Το κόστος του έργου είναι 74.010.000 (ποσό με ΦΠΑ, χωρίς ΦΠΑ είναι 59.685.483,87 ευρώ)και αφορά έργα από τη Χ.Θ 37,5 μέχρι τη Χ.Θ. 46,5. Μέχρι σήμερα είναι η μεγαλύτερη σε κόστος εργολαβία από τις 4 που έχουν βγει στον αέρα.

Για την 5η εργολαβία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com είμαστε στο τελικό στάδιο για την προκήρυξη του έργου. Το απαραίτητο ποσό του έργου 67.822.000 ευρώ(ποσό με ΦΠΑ) δεσμεύτηκε από το Υπουργείο Υποδομών, αναμένεται η έγκριση από τη Διαχειριστική Αρχή και κατά πάσα πιθανότητα μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου θα βγει στον αέρα η προκήρυξη με επικρατέστερη χρονική τοποθέτηση το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου.

Πρόκειται για το τμήμα Βάρδα-Σαγέϊκα που μας φέρνει στα όρια του Νομού Αχαϊας, ξεκινά από την Χ.Θ.37,5 (με κατεύθυνση προς Πάτρα) και φτάνει μέχρι την Χ.Θ.23,06. Εκτός από το παραπάνω ποσό περιλαμβάνονται και 3 προαιρέσεις που ανεβάζουν ακόμα περισσότερο την αξία του έργου καθώς είναι οι:

1.Εκτέλεση εργασιών στον Α/Κ Αράξου μέσω κάτω διάβασης κόστους 2.935.000 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ)
2.Διαπλάτυνση της οδού ΝΕΟ Κόμβου Αράξου-ΝΕΟ Πατρών-Πύργου σε μήκος 2,75χλμ, κόστους 860.000 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ)
3.Ανακατασκευή οδοστρώματος της υφιστάμενης εθνικής οδού από Λάππα-Άραξο κόστους 2.760.000 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ).

Με τις 3 προαιρέσεις (δηλαδή έργα που ενδέχεται να γίνουν μέσω της 5ης εργολαβίας και δεν είναι fixed) το συνολικό ποσό του έργου ανεβαίνει στα 74.377.000 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ).

Αυτή την εποχή δουλεύεται και η 6η εργολαβία που αφορά το τμήμα Σαγεϊκα-Κάτω Αχαγιά και αφορά το τμήμα από τη Χ.Θ. 23,06 μέχρι την Χ.Θ. 12,9. Η δημοπράτηση αυτή προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το Πάσχα.

Τέλος, απομένουν οι 2 τελευταίες εργολαβίες που αφορούν τα δύσκολα τμήματα Κάτω Αχαγιά-ΒΙΠΕ και ΒΙΠΕ-Μιντιλόγλι. Εδώ υπάρχει το αίτημα για διαφοροποίηση της χάραξης αλλά σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή να αλλάξει το φυσικό αντικείμενο του έργου (δηλαδή η χάραξη) καθώς έτσι θα κινδυνεύσει συνολικά η χρηματοδότηση του Πάτρα-Πύργος.

Αυτό, γιατί με μία αλλαγή χάραξης θα πρέπει να γίνουν μελέτες από την αρχή για αυτά τα τμήματα, να γίνουν εκ νέου απαλλοτριώσεις (εκτοξεύοντας ακόμα περισσότερο το συνολικό κόστος του έργου), πιθανόν αρχαιολογικές ανασκαφές, επιφέροντας και μεγάλη χρονική μετατόπιση στην συνολική λειτουργία του αυτοκινητόδρομου.

Οι 2 τελευταίες εργολαβίες αναμένεται να δημοπρατηθούν μέσα στην Άνοιξη, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των δημοπρατήσεων. Οι συμβάσεις των 8 εργολαβιών αποτελούν ερώτημα πότε θα υπογραφούν μιας και προς το παρόν εκκρεμεί η έγκριση του Φακέλου Μεγάλου Έργου από τις Βρυξέλλες. Το συνολικό ποσό είναι της τάξεως των 475εκ.ευρώ και έχει ενταχθεί χρηματοδοτικά στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

Σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος ακόμα και με ιδανικές συνθήκες δεν προβλέπεται πριν από το 2021, με το ευτύχημα να μην έχουμε προβλήματα με απαλλοτριώσεις ή αρχαιολογικά καθώς αυτά λύθηκαν την περίοδο που ο αυτοκινητόδρομος αποτελούσε τμήμα της Ολυμπίας Οδού ενώ οι εργασίες είχαν φτάσει σε πρόοδο της τάξεως του 16%.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

image_pdfimage_print
Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps