Νίκος
Καραγιάννης

Όσο περνά ο καιρός και η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας του Πάτρα-Πύργος καθυστερεί η αγωνία για την υλοποίηση του έργου μεγαλώνει. Από εχθές στην τοπική κοινωνία επικρατεί ανησυχία από μία απόφαση του Υπουργείου προκειμένου να εξασφαλίσει την πολυπόθητη χρηματοδότηση του έργου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση “η ομάδα Jaspers κατά τη διάρκεια του ελέγχου της ΑΚΟ ενημέρωσε τη Διαχειριστική Αρχή και τη Δ.Ο.Υ (Διεύθυνση Οδικών Υποδομών) ότι απαιτείται, σύμφωνα με την πρακτική που εφαρμόζουν πρόσφατα οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλες τις χώρες για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, να αξιολογηθεί και συμπληρωματικό σενάριο νέου οδικού άξονα με μειωμένα γεωμετρικά χαρακτηριστικά. Σε διαφορετική περίπτωση, η Έκθεση που θα συνταχθεί θα έχει παρατηρήσεις.

Όπως σημειώνεται, δεδομένου ότι η σύμφωνη γνώμη της ομάδας Jaspers θα είναι πολύ σημαντική για την ομαλή εξέλιξη της έγκρισης της χρηματοδότησης του έργου και για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις είναι απολύτως αναγκαίο να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες της πολυκριτηριακής αξιολόγησης του κόστους οφέλους του υποθετικού συμπληρωματικού σεναρίου, μειωμένων γεωμετρικών χαρακτηριστικών και της περιγραφής και κοστολογικής εκτίμησης του εναλλακτικού σεναρίου της μερικής αναβάθμισης του υπάρχοντα άξονα”.

Προσπαθώντας κανείς να αποκωδικοποιήσει το τι τελικά λέει η απόφαση αυτό που επιβεβαιώνεται είναι πως έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας μέχρι να φτάσουμε στην υπογραφή των συμβάσεων.

Όσον αφορά την ίδια την απόφαση με μία προσεκτική ανάγνωση μπορεί να δει κανείς ότι πρόκειται για μία τεχνοκρατική διαδικασία η οποία φαίνεται ότι γίνεται πιο πολύ για να διασφαλιστεί η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και όχι να δημιουργήσει ερωτηματικά. Άλλωστε στην τελευταία παράγραφο αναφέρει σαφώς ότι η έλλειψη μίας τέτοιας έκθεσης θα μπλοκαριζόταν λόγω παρατηρήσεων.

Αυτό που είναι σε αυτή τη φάση το μείζον ερώτημα δεν είναι τόσο πολύ αν ένα εναλλακτικό σενάριο καταφέρει να υπερβεί το υπάρχον σχέδιο αλλά για το αν η καθυστέρηση που έχει υπάρξει συνεχιστεί για πολύ.

Με το ενδεχόμενο ο Φάκελος Μεγάλου Έργου να κατατεθεί αρχές Σεπτεμβρίου και έχοντας την γνώση ότι οι υπηρεσίες των Βρυξελλών κινούνται με ρυθμούς αργής κίνησης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το 2017 θα φύγει χωρίς ολοκλήρωση της διαγωνιστικής περιόδου.

Όπως φαίνεται το έργο είναι γενικά σε μία αναταραχή καθώς από τη μία υπάρχουν ερωτηματικά με τις αναδόχους σε σχέση με την ικανότητα τους να φέρουν εις πέρας ένα τέτοιο εγχείρημα, από την άλλη με τα έργα στην καλύτερη περίπτωση να ξεκινούν το 2018 αρχίζουν να χτυπάνε τα χρονικά καμπανάκια καθώς οι 42 μήνες που έχουν προθεσμία όλα τα τμήματα φτάνουν τα έργα χωρίς καμία καθυστέρηση στα τέλη του 2021.

Ο αγώνας δρόμου δεν τελειώνει λοιπόν με τις δημοπρατήσεις αλλά παραδίδει σκυτάλη στην γραφειοκρατία, Ελληνική και Ευρωπαϊκή.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV