Connect with us

Κεντρική Οδός - Ε65

Αυτοκινητόδρομος Ε65: Υπουργείο και Παραχωρησιούχος συμφώνησαν για Λαμία-Ξυνιάδα και Τρίκαλα-Εγνατία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Ελληνικό Δημόσιο προτίθεται να προχωρήσει στην κατασκευή του νότιου και βόρειου τμήματος του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, γνωστότερου ως Ε65.

Αυτό έγινε γνωστό από έγγραφη απάντηση του Υπουργείου Υποδομών στην ερώτηση των βουλευτών της Ν.Δ. Όλγας Κεφαλογιάννη και Κωνσταντίνου Καραμανλή σχετικά με το έργο του αυτοκινητόδρομου αλλά και των “ορφανών” τμημάτων του.

Σύμφωνα με την απάντηση που έχει στη διάθεση του το ypodomes.com για το τμήμα ΠΑΘΕ (Λαμία)- Ξυνιάδα και Τρίκαλα-Γρεβενά-Εγνατία, η πρόθεση του Υπουργείου που φέρει την υπογραφή του Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη (α/6/00/01/01/4336 και 4341 17.8.2015)συνοδεύθηκε από όρους και προϋποθέσεις προς τον παραχωρησιούχο.

Από την πλευρά του ο παραχωρησιούψος 2 μήνες αργότερα αρχικά και στις αρχές του 2016 (8.10.15 και 12.1.2016) σε επιστολές προς το Υπουργείου αποδέχεται την ολοκλήρωη των αναβαλλομένων τμημάτων.

Ειδικότερα για το νότιο (και πιο κρίσιμο για την λειτουργία και εμπορικότητα του άξονα) τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα μήκους 32,27χλμ έχουν προβλεφθεί 310εκ.ερώ μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 (μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ) και έχουν ξεκινήσει οι απαιτούμενες διαδικασίες προς την Ε.Ε για την ένταξη του.

Για το βόρειο τμήμα (Τρίκαλα-Εγνατία) έχει υποβληθεί σχετική μελέτη εναλλακτικής χάραξης στο τμήμα Α/Κ Γρεβενών-Α/Κ Εγνατίας μήκους 30,61χλμ και εξετάζεται περιβαλλοντικά από την αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Η χάραξη παραμένει ίδια στο τμήμα Α/Κ Τρικάλων-Α/Κ Γρεβενών μήκους 32,45χλμ.

Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με την τροποποιημένη σύμβαση του Δεκεμβρίου του 2013, η κατασκευή του Λαμία-Ξυνιάδα πρέπει να ξεκινήσει εντός 3 ετών (μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016) ενώ η κατασκευή των τμημάτων Τρίκαλα-Α/Κ Γρεβενών και Α/Κ Γρεβενών-Εγνατίας εντός 5 ετών (μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018).

Αυτό που είναι εξαιρετικής σημασίας αυτή τη χρονική στιγμή είναι το γεγονός πως κλειδώνει η κατασκευή του νότιου τμήματος μέσω του ΕΣΠΑ και με διαδικασίες απευθείας ανάθεσης, όπως άλλωστε προβλέπει η τροποποιημένη σύμβαση. Αυτό είναι και το δύσκολο σημείο, δηλαδή η έγκριση από τις Υπηρεσίες της Ε.Ε ενός έργου που δεν θα δημοπρατηθεί αλλά θα ανατεθεί. Θεωρητικά αυτό μπορεί να ξεπεραστεί εφόσον η σύμβαση του 2013 που το προβλέπει αυτό έχει ήδη εγκριθεί από την Ε.Ε. και τη Βουλή των Ελλήνων.

Επίσης σπουδαίας σημασίας είναι και το γεγονός πως το βόρειο τμήμα δεν οδεύει στις καλένδες, αλλά συνεχίζεται η προσπάθεια τόσο της εύρεσης της κατάλληλης χάραξης όσο και η εύρεση χρηματοδότησης που αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς το κόστος του Τρίκαλα-Εγνατία προσεγγίζει τα 500εκ.ευρώ λόγω των γεωλογικών συνθηκών στην περιοχή που απαιτεί μεγάλα τεχνικά έργα.

Το επόμενο διάστημα και εφόσον εγκριθεί το ποσό των 310εκ.ευρώ από το ΕΣΠΑ, θα βοηθήσει στο να εκκινήσουν οι εργασίες στο Λαμία-Ξυνιάδα που θα καλύψει το ήμισυ του στόχου της πλήρης λειτουργίας.

Ο Αυτοκινητόδρομος Ε65 λειτουργώντας από τη Λαμία μέχρι την Εγνατία γίνεται αυτόματα η εναλλακτική διαδρομή προς τη Νότια Ελλάδα από Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, φέρνει κατά 2 τουλάχιστον ώρες όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της Δ.Μακεδονίας (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα) αλλά και τα Σκόπια.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι θα μπορέσει να ενεργοποιηθεί ένας εναλλακτικός οδικός άξονας που υπήρχε στα χαρτιά του Υπουργείου τη δεκαετία του 1990 και που ενώνει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με το λιμάνι του Βόλου με τη χρήση 4 αυτοκινητόδρομων (Ηγουμενίτσα-Γρεβενά με Εγνατία, Γρεβενά-Τρίκαλα με Ε65, Τρίκαλα-Λάρισα και Λάρισα-Βόλος με Αιγαίου) δημιουργώντας ένα νέο οδικό ρεύμα που θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για τη μεταφορά εμπορευμάτων από την Νότια και Κεντρική Τουρκία προς την Ευρώπη.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

image_pdfimage_print

Κεντρική Οδός - Ε65

Ε65: Στα μισά η κατασκευή του τμήματος Λαμία-Ξυνιάδα, πάμε για ξετρύπημα στη Σήραγγα Όθρυος

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήραγγα Όθρυος, Ε65

Αθόρυβα και χωρίς την ανυπομονησία της πρώτης περιόδου κατασκευής, το νότιο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65 από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα, αγγίζει το 50% της συνολικής προόδου ενώ λιγότερα από 500 μέτρα έμειναν για να “ξετρυπήσει” η σήραγγα Όθρυος. Βάσει χρονοδιαγράμματος είμαστε ακριβώς στα μέσα της κατασκευαστικής περιόδου και όπως βλέπουμε και στα στατιστικά υπάρχει μία συνέπεια χρόνου-προόδου.

e65_lamia-ksyniada_2020

Πιο συγκεκριμένα, η συνολική πρόοδος μέχρι και τον Ιούλιο 200, φτάνει το 48,8%. Αυτό μας δίνει και την αισιοδοξία ότι χωρίς τα βαρίδια της προηγούμενης περιόδου (απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικά) ότι σε 1,5 έτος από τώρα θα μπορεί να παραδοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα των 32,5χλμ που κουμπώνοντας στο ήδη σε λειτουργία μεσαίο τμήμα, θα δώσει έναν πλήρες αυτοκινητόδρομο 111χλμ από τη Λαμία μέχρι τα Τρίκαλα.

Αν πάμε λίγο βαθύτερα και αναλύσουμε ανά εργασία την πρόοδο θα δούμε ότι όλα τα στατιστικά παρουσιάζουν καλή εικόνα. Οι γέφυρες έχουν φτάσει το 61,7%, οι σήραγγες το 52,6%, τα χωματουργικά το 51,7% και τα ασφαλτικά το 38,7%. Οι κατασκευές εκτελούνται από την ΤΕΡΝΑ και είναι σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού, έχει εργαστεί στο παρελθόν στα προηγούμενα έργα αυτοκινητόδρομων της κορυφαίας τεχνικής εταιρείας. Εχθές δημοσιεύθηκε και σχετικό βίντεο με την πρόοδο κατασκευής του νότιου τμήματος του Ε65.

e65_lamia-ksyniada_2020

Ολοκληρώνεται η διάνοιξη της Σήραγγας Όθρυος

Εξαιρετικά θετική είναι και η πρόοδος στο μέτωπο της διάνοιξης της Σήραγγας Όθρυος. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ypodomes.com από τα συνολικά 2.983 μέτρα της σήραγγας έχουν διανοιχθεί 2.555 μέτρα που χωρίζονται σε: 1.205 μέτρα στο βόρειο μέτωπο και 1.350 μέτρα στο νότιο μέτωπο.

Αυτό που απομένει για το breakthrough είναι 428 μέτρα και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η διάνοιξη της μεγάλης αυτής σήραγγας. Η σήραγγα Όθρυος είναι το σημείο κλειδί των κατασκευών μιας και βρίσκεται στο τέλος του νότιου τμήματος και η ως εκ τούτου έχει δοθεί προτεραιότητα στην ολοκλήρωση της διάνοιξης. Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό το σημείο το έδαφος δεν βοηθά ιδιαίτερα και οι εργασίες γίνονται με πιο προσεκτικά βήματα.

Μετά την ολοκλήρωση του “ξετρυπήματος” θα ξεκινήσουν οι εργασίες ολοκλήρωσης της σήραγγας που θα διαρκέσουν περίπου ένα έτος. Παράλληλα, κατασκευάζονται επτά γέφυρες διπλού μήκους.

e65_lamia-ksyniada_2020_3

Χρήσιμα στοιχεία

Το πλάτος του νότιου τμήματος του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας γνωστότερου ως Ε6, είναι 23.30 μ. στα πρώτα 19χλμ με νησίδα και φύτευση στο μέσον και 22.00 μ. από το 190χλμ μέχρι και τη σύνδεση του με τον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο. Θα διαθέτει αμφίπλευρο στηθαίο ασφαλείας σκυροδέματος τύπου New Jersey στο μέσον.

Στο νότιο τμήμα περιλαμβάονται πέντε κόμβοι:
1.Η/Κ ΠΑΘΕ περί τη Χ.Θ. 0+000 (στην ένωση με τον ΠΑΘΕ λίγο νοτιότερα από την είσοδο της πόλης της Λαμίας),
2.Α/Κ Λαμίας περί τη Χ.Θ. 5+900,
3.Η/Κ Ανθήλης εντασσόμενος στον Α/Κ Λαμίας,
4.Α/Κ Καρπενησίου περί τη 14+150, Α/Κ Ξυνιάδας περί τη Χ.Θ.32+500.

Ένας μετωπικός Σταθμός Διοδίων θα λειτουργήσει στο Λιανοκλάδι περί τη Χ. Θ. 17+000. Στην ίδια περιοχή θα λειτουργήσει ένας αμφίπλευρος Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών και το Κέντρο Εκμετάλλευσης και Λειτουργίας.

e65_lamia-ksyniada_2020

Η λειτουργία και το βόρειο τμήμα

Με τη λειτουργία και ένωση του νότιου με το υφιστάμενο τμήμα η απόσταση Αθήνα-Τρίκαλα θα διανύεται σε περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά ενώ ο αυτοκινητόδρομος θα πάψει να είναι τυφλός και θα ενώνεται με τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης στον προαναφερθεν ύψος στον Μαλιακό Κόλπο. Τη λειτουργία και συντήρηση αναλαμβάνει η Κεντρική Οδός, εταιρεία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Τελευταίο στοίχημα είναι η υλοποίηση και του αναβαλλόμενου βόρειου τμήματος από τα Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία και πάλι από την ΤΕΡΝΑ. Οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο και στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους, το έργο που αποτελεί και προσωπική υπόσχεση τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή να περάσει από τη Βουλή. Αυτό θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα στις κατασκευές το 2021 στο τμήμα μήκους 64χλμ και κόστους 400εκατ.ευρώ.

e65_lamia-ksyniada_2020

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Κεντρική Οδός - Ε65

[VIDEO] Ε65: Δείτε νέες εικόνες από την πρόοδο των εργασιών στο τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Δείτε στο νέο βίντεο της Κεντρικής Οδού, την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών του Νότιου τμήματος (0-32ο χλμ.) του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος (Ε65).

Το βίντεο αποτελεί ουσιαστικά ένα ολοκληρωμένο ταξίδι στα 3 συνολικά εργοτάξια που έχουν αναπτυχθεί σε αυτό το υπό κατασκευή τμήμα.

Youtube Channel: Kentriki Odos S.A.

Υπενθυμίζουμε ότι το Νότιο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε65, αφορά στο τμήμα από την ένωση με τον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. (στο 203ο χλμ.) έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Ξυνιάδας, (32,5ο χλμ. Αυτοκινητοδρόμου Ε65). H συνολική πρόοδος κατασκευής ξεπερνά το 48,8%, ενώ από την αρχή του έργου έως και το 19 χλμ. έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εργασίες ασφαλτόστρωσης.

Στη δίδυμη σήραγγα Όθρυος έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη και η προσωρινή αντιστήριξη σε 2,5 χλμ. από το σύνολο των 3 χλμ. μήκους, ενώ προχωρώντας σε μια επιμέρους ανάλυση, οι γέφυρες και τα διάφορα τεχνικά παρουσιάζουν πρόοδο της τάξεως του 61,7%, τα ασφαλτικά οδοστρώματα 38,7% και οι χωματουργικές εργασίες 51,7%. Η συνολική διάρκεια κατασκευής του Νότιου Τμήματος είναι 36 μήνες και η παράδοση σε κυκλοφορία αναμένεται στα τέλη του 2021.

Στα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά συναντάμε τα παρακάτω:

– Συνολικό μήκος: 32,5 χλμ.

– 1 δίδυμη Σήραγγα συνολικού μήκους περίπου 3 χλμ. , ανά κλάδο

– 15 Γέφυρες

– 5 Άνω & 6 Κάτω Διαβάσεις

– 1 αμφίπλευρος Χώρος Στάθμευσης & Ανάπαυσης (Parking & WC)

– 62 Κιβωτοειδείς Οχετοί και Διαβάσεις Πανίδας

– 3 Ανισόπεδοι Κόμβοι (Λαμίας, Καρπενησίου, Ξυνιάδας) & 2 Ημικόμβοι (Ανθήλης και Α.Θ.Ε.)

– 1 αμφίπλευρος Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Λιανοκλάδι)

– 1 Μετωπικός Σταθμός Διοδίων (Καρπενήσι)

– 1 Κέντρο Ελέγχου & Συντήρησης (Λιανοκλάδι)

– 1 Κτήριο Τροχαίας (Λιανοκλάδι)

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Κεντρική Οδός - Ε65

Το 2021 η έναρξη των έργων στο βόρειο τμήμα του Ε65, Τρίκαλα-Εγνατία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

E65, Λαμία-Ξυνιάδα

Μέσα στο 2021 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες στο βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, του γνωστού Ε-65 το οποίο συνδέει την Θεσσαλία με την Εγνατία Οδό.

Το συγκεκριμένο τμήμα ήταν «ορφανό» καθώς δεν είχε εξασφαλιστεί χρηματοδότηση. Με την κατασκευή του αποκτά και η Ήπειρος εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στην Κεντρική Ελλάδα.

Οι ευχάριστες ειδήσεις προέκυψαν μετά την συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με τον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Γιώργο Καραγιάννη.

«Το βόρειο τμήμα του Ε65 αρχίζει να γίνεται πράξη. Ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες μελέτες και οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε λίγο καιρό, το τμήμα που ενώνει τα Τρίκαλα, την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα με την Εγνατία Οδό, θα αρχίσει να υλοποιείται. Είναι μια θετική εξέλιξη για τη Θεσσαλία, μια εξέλιξη που δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης σε όλη την περιοχή. Το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου θα δώσει την ευκαιρία διεξόδου προς τη Βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Και ενώνει δυο από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, του Βόλου και της Ηγουμενίτσας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της χώρας που αλλάζει το χάρτη στις μεταφορές, το εμπόριο, τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας μετά την συνάντηση στο Υπουργείο Υποδομών.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας είχε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών για το θέμα του Ε65, ενώ με παρέμβασή του στην αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής DG Regio σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη, αλλά και με επιστολή του προς την ευρωβουλευτή Κορίνα Κρέτσου ζητούσε την επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης ώστε να ολοκληρωθεί ο δρόμος, στο βόρειο τμήμα του, που είναι και το πιο δύσκολο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα