Connect with us

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: Αυξήθηκαν οι διελεύσεις το 2018, έρχονται έργα συντήρησης 30εκατ.ευρώ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αυξημένες διελεύσεις κατά 7% έκλεισε το 2018 για την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, την εταιρεία που διαχειρίζεται το τμήμα Μαλιακός-Κλειδί Ημαθίας του αυτοκινητόδρομου Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι. Μάλιστα η αύξηση ήρθε σε μία χρονική συγκυρία που έχοντας ολοκληρώσει το τελευταίο τμήμα του αυτοκινητόδρομου ΑΘΕ, του κύριου οδικού δικτύου της χώρας, μειώθηκαν σημαντικά οι χρόνοι μετακίνησης και οι χρονοαποστάσεις.

Σχολιάζοντας στο ypodomes.com αυτή την αύξηση ο Γενικός Διευθυντής, Δημήτριος Γκατσώνης, αναφέρει πως «οι αιτίες για την αύξηση της κυκλοφορίας, είναι ποικίλες, κατά κύριο λόγο όμως έχουν να κάνουν με την αισθητή μείωση του χρόνου μετακίνησης και την αύξηση της οδικής ασφάλειας και άνεσης, μετά την ολοκλήρωση των νέων τμημάτων με τις τρεις νέες σήραγγες. Η ανταπόκριση ειδικά στις περιοχές που διανύει ο νεος αυτοκινητόδρομος και οι τρεις σήραγγες ήταν ιδιαίτερα θετική».

Ο κ. Γκατσώνης αναμένει ότι η άνοδος της κυκλοφορίας θα συνεχιστεί και το 2019 αλλα σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Hellastron, η μέση ημερήσια κυκλοφορία του αυτοκινητοδρόμου ανήλθε, το 2018, στις 10.704 διελεύσεις, με το 21% των συναλλαγών να πραγματοποιείται με ηλεκτρονικούς πομποδέκτες, μέσω των οποίων υλοποιούνται προγράμματα κινητοποίησης παρέχοντας σημαντικές εκπτώσεις.

ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Παρα την αύξηση της κυκλοφορίας το 2018, μειώθηκαν περαιτέρω τα τροχαία ατυχήματα και οι θάνατοι εξ’ αυτών σε σχέση με το 2017. Όπως σημειώνει ο Γενικός Διευθυντής της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, “η Οδική Ασφάλεια αποτελεί πρωταρχικό σκοπό της εταιρίας μας, και κατά τη διάρκεια του 2018 το τμήμα οδικής ασφάλειας συνέταξε Οδηγία εργασίας με αντικείμενο τη Διαχείριση Κινδύνων Οδικής Ασφάλειας στον αυτοκινητόδρομο, με βάση την εξαετία 2012 – 2017. Η Οδηγία αυτή έχει ως σκοπό την συστηματική αναγνώριση των σημαντικότερων κινδύνων που σχετίζονται με την Οδική Ασφάλεια, την αξιολόγησή τους, την επέμβαση όπου κρίνεται απαραίτητο, και τη λήψη μέτρων πρόληψης. Η συγκεκριμένη μεθοδολογία αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο λήψης αποφάσεων και προτεραιοποίησης επεμβάσεων, με στόχο τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στον αυτοκινητόδρομο”.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στις αρχές του 2018 ξεκίνησε επίσης η λειτουργία ενός πιλοτικού προγράμματος ανίχνευσης των αντίθετα κινούμενων οχημάτων μέσω ανάλυσης εικόνας (Automatic Video Incident Detection – AVID) στον αυτοκινητόδρομο και συγκεκριμένα στον κόμβο Λεπτοκαρυάς.

Μπορεί όμως οι υποδομές των αυτοκινητόδρομων να έχουν βελτιωθεί σημαντικά, η κύρια όμως αιτία των ατυχημάτων συνεχίζει να είναι η οδηγική συμπεριφορά των οδηγών και οι υψηλές ταχύτητες, κυρίως στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο. Εδώ η χώρα μας δυστυχώς έχει να διανύσει ακόμα πολύ δρόμο, κατέχοντας μια από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε θανατηφόρα ατυχήματα με 739 νεκρούς το 2017, όπως αναφέρει ο κ. Γκατσώνης, ο οποίος τελεί και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς.

ΔΙΑΡΚΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΣΦΑΛΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ
Μετά την ολοκλήρωση των νέων τμημάτων η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου συνεχίζει με την ουσιαστική συντήρηση των υφιστάμενων τμημάτων περιλαμβάνοντας τεχνικούς έλεγχους και παρεμβάσεις εντός και περί του οδικού άξονα για να διατηρείται ο αυτοκινητόδρομος σε υψηλό επίπεδο ασφάλειας, άνεσης και αξιοπιστίας.

Οι εργασίες συντήρησης εκτελούνται προγραμματισμένα και διαρκώς κάθε χρόνο.

Oπως αναφέρει ο Τεχνικός Διευθυντής, κ. Κώστας Καλογήρου, το 2018 δόθηκε έμφαση στις εξής εργασίες:

1. Εγκατάσταση φωτιστικών LED κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου.
Η αντικατάσταση όλων των συμβατικών φωτιστικών του αυτοκινητόδρομου με φωτιστικά LED πραγματοποιήθηκε σε ποσοστό άνω του 80% εντός του 2018 και θα ολοκληρωθεί εντός του 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τη βελτίωση της ορατότητας των οδηγών η εγκατάσταση των LED έχει επιφέρει μεγάλη ενεργειακή μείωση άνω του 60%.

2. Εργασίες Ασφαλτικών.
Εντός του 2018 πραγματοποιήθηκαν εργασίες ασφαλτικών σε όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου. Με γνώμονα την πρόληψη και κατά συνέπεια τη διατήρηση των επιφανειακών και δομικών χαρακτηριστικών του οδοστρώματος πάντα σε υψηλά επίπεδα διαστρώθηκαν εντός του 2018 συνολικά:
α) 750.000μ2 αντιολισθηρής στρώσης, και
β) 125.000μ2 ασφαλτοσκυροδέματος τύπου AC-20 στις βαθύτερες στρώσεις.

3. Εργασίες Διαγράμμισης.
Πραγματοποιήθηκε νέα οικολογική διαγράμμιση σε όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου με υλικό που φέρει πιστοποίηση “NF Environment” και συμβάλλει στην οικολογικά βιώσιμη ανάπτυξη.

Συνολικά εκτελέσθηκαν:
α) 300.000μ2 οριζόντιας διαγράμμισης
β) 9.500μ2 ζέβρες
γ) 1.900τεμ. βέλη

4. Αναβάθμιση δικτύου Αποστράγγισης σήραγγας C&C Κατερίνης.
Στο τεχνικό υπογειοποίησης της Κατερίνης πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες εργασίες αναβάθμισης:
a) Αναβαθμίστηκε το σύστημα αποστράγγισης με την εγκατάσταση φλογοπαγίδων και την κατασκευή νέου συστήματος απορροής με ρείθρα σχισμής από σκυρόδεμα.
b) Πραγματοποιήθηκε εγκατάσταση συλλεκτήριων υδρορροών στην οροφή της σήραγγας, κάτω από κάθε αρμό διαστολής.
c) Κατασκευάστηκε σύστημα συλλογής & απομάκρυνσης υπόγειων νερών στον υπόγειο διάδρομο εγκαταστάσεων.

5. Έλεγχος των επιφανειακών και δομικών χαρακτηριστικών του οδοστρώματος.
Διενεργήθηκε έλεγχος των επιφανειακών και δομικών χαρακτηριστικών του οδοστρώματος (αντιολισθηρότητα, ομαλότητα κλπ) και αξιολόγηση αυτών σε όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου (1.600χλμ λωρίδες αυτοκινητοδρόμου και «παλαιάς» εθνικής οδού και 32 κόμβους). Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένη εταιρεία του εξωτερικού με τη βοήθεια ειδικών οχημάτων εξοπλισμένων με καταγραφικές συσκευές laser.

6. Εξαμηνιαίες Επιθεωρήσεις και εργασίες συντήρησης των πρανών και των συστημάτων βραχοπροστασίας.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εντός του 2018 πραγματοποιήθηκαν 2 εξαμηνιαίοι έλεγχοι των πρανών και των συστημάτων βραχοπροστασίας στην κοιλάδα των Τεμπών, στα πρανή του Νέου Παντελεήμονα και στα πρανή της περιοχής των Ραχών Φθιώτιδας.
Ταυτόχρονα με τις εξαμηνιαίες επιθεωρήσεις πραγματοποιήθηκαν και οι απαιτούμενες εργασίες συντήρησης σε όλα τα συστήματα βραχοπροστασίας, όπου εντοπίζονταν λειτουργικά προβλήματα και φθορές.
Όλες οι εργασίες επιθεώρησης και συντήρησης διενεργήθηκαν από εξειδικευμένες Ελβετικές εταιρείες.

7. Συντήρηση Γεφυρών.
Το 2018 υλοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης στα εξής πεδία με εφαρμογή των νεότερων τεχνικών προδιαγραφών:

Επισκευή αρμών διαστολής γεφυρών (αντικατάσταση φθαρμένων τεμαχίων και μεταβατικών λωρίδων, αποκατάσταση βάσης έδρασης τεμαχίων αρμών, έλεγχος αγκυρώσεων).

Ενδεικτικές Ποσότητες:
Σύνολο γεφυρών με αρμούς που επισκευάστηκαν: 67 γέφυρες (~3.500μ αρμών)
Μήκος αρμών που αντικαταστάθηκαν πλήρως: 430μ

Επιπλέον εκπονήθηκε πλήθος μελετών τεχνικών παρεμβάσεων σε γέφυρες που αφορούν σε ενίσχυση φορέων και βάθρων και αντικατάσταση καταστρώματος ή πεζοδρομίων. Έχουν ξεκινήσει ήδη οι πρώτες παρεμβάσεις, όπως στην παλαιά γέφυρα Πηνειού και σύντομα αναμένεται η υλοποίηση παρεμβάσεων σε ακόμη 96 γέφυρες, με 16 απ’ αυτές να χαρακτηρίζονται ως δομικής ενίσχυσης.

25-30 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΒΑΡΙΑΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟ 2019

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Γκατσώνης το 2019 θα είναι άλλη μια χρονιά με σημαντικές εργασίες βαριάς συντήρησης. “Όπως καταλαβαίνετε, η κάθε χρονιά είναι ξεχωριστή από άποψη εργασιών. Για το 2019 θα κάνουμε παρεμβάσεις συνολικού κόστους 25-30 εκατ. ευρώ περίπου, προκειμένου ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου να παραμείνει ένας ασφαλής και υψηλής ποιότητας οδικός άξονας”.

Οι εργασίες αυτές θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
• Ασφαλτικές επεμβάσεις
• Επεμβάσεις σε γέφυρες
• Ανακατασκευή/ ενίσχυση γεφυρών με χρηματοδότηση του Δημοσίου
• Επιθεώρηση και συντήρηση μέτρων βραχοπροστασίας
• Σήραγγα Κατερίνης – Εφαρμογή συστήματος παθητικής πυροπροστασίας και εργασίες Η/Μ
• Διαγράμμιση
• Συνδέσεις αυτ/μου με παράπλευρο δίκτυο, για καλύτερη πρόσβαση από οχήματα άμεσης ανάγκης κλπ.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

 

image_pdfimage_print

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Καλοκαιρινά εκπτωτικά προγράμματα eway από τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Με δύο νέα εκπτωτικά προγράμματα για το καλοκαίρι παροτρύνει η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου τους οδηγούς στις εξορμήσεις τους, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες και τις προτάσεις τους.

«Κερνάμε τον Πλαταμώνα» το φετινό καλοκαίρι, ειδικά για τους κατοίκους της Λάρισας που επισκέπτονται τα εξοχικά τους, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους συνδρομητές. Με την απόκτηση του δωρεάν πομποδέκτη eway οι οδηγοί θα πληρώνουν μόνο €2,50 συνολικά (έναντι €3,20) για τη διέλευση από τα διόδια Μακρυχωρίου και Πλαταμώνα!

Οι κάτοχοι του πομποδέκτη μπορούν να επιστρέψουν όποτε επιθυμούν χωρίς χρονικό περιορισμό, με συνολική χρέωση από τα διόδια Πλαταμώνα και Μακρυχωρίου και πάλι στα €2,50. Έτσι, το ταξίδι Λάρισα-Πλαταμώνας με επιστροφή, κοστίζει πλέον μόνο €5,00 συνολικά!

Επιπλέον, για όλους όσους διέρχονται από τα διόδια Κλειδιού, πηγαίνοντας είτε προς Θεσσαλονίκη είτε προς Κατερίνη, με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Κλειδί LOCAL και με τον δωρεάν πομποδέκτη eway, ισχύει έκπτωση 32% από την πρώτη κιόλας διέλευση. Αυτό το καλοκαίρι η διέλευση από το Κλειδί κοστίζει μόνο €1,50 (έναντι €2,20).

Και τα δύο εκπτωτικά προγράμματα ισχύουν από την 1η Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα ισχύουν φυσικά και όλα τα υπόλοιπα εκπτωτικά πακέτα της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου.

Με τους πομποδέκτες eway, πέραν των εκπτώσεων που απολαμβάνουν οι συνδρομητές, οι διελεύσεις στους σταθμούς διοδίων, ιδιαίτερα κατά τις ημέρες και ώρες αιχμής, γίνονται εύκολα και γρήγορα, χωρίς καθυστερήσεις!

*Για περισσότερες πληροφορίες για τα εκπτωτικά προγράμματα από την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, οι ενδιαφερόμενοι οδηγοί μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.myeway.gr ή να καλούν στο 2410-741440.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Δωρεές στήριξης φορέων υγείας από την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου είναι μια εταιρία που από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της έχει εντάξει στο αντικείμενό της δραστηριότητες Κοινωνικής Ευθύνης.

Στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες, η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου με σύνθημα «κρατάμε ασφαλείς και αυτούς που μας κρατούν υγιείς» και ως ελάχιστο δείγμα εκτίμησης, προχώρησε σε μια σειρά από ενέργειες για την στήριξη των φορέων υγείας των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται η Εταιρία (Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία).

Πιο αναλυτικά, όπως ενημερώνει με ανακοίνωση, προχώρησε σε δωρεές υγειονομικού υλικού και εξοπλισμού ως ακολούθως:

* Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (που αποτελεί και νοσοκομείο αναφοράς για τον ιό) προσέφερε κατόπιν σχετικού αιτήματος, ένα πλήρες Σύστημα Ηλεκτρο-Εγκεφαλο-Γραφίας μοντέλο TRUSCAN, του Τσέχικου οίκου DEYMED.

* Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (που διαθέτει κλινική για τον ιό) προσέφερε, κατόπιν σχετικού αιτήματος, 10 αντλίες χορήγησης φαρμάκων, 28 ψηφιακά πιεσόμετρα, 30 παλμικά οξύμετρα, 50 στολές ολικής προστασίας (επαναχρησιμοποιούμενες), 50 γυαλιά προστασίας, 25 στηθοσκόπια, 10.000 γάντια νιτριλίου, 2.000 χειρουργικές μάσκες.

*Στο Σωματείο Εργαζόμενων του ΕΚΑΒ Πιερίας (Όλυμπος) προσέφερε, κατόπιν αιτήματος τους, 4 ψηφιακά θερμόμετρα, 3 ψηφιακά πιεσόμετρα, 5 παλμικά οξύμετρα, 10 στολές ολικής προστασίας, 1000 γάντια νιτριλίου, 650 χειρουργικές μάσκες, 6 λίτρα υγρό αντισηπτικό

*Στο Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου (που ανήκει στην 3η ΥΠΕ) και κατόπιν σχετικού αιτήματος για τον επιτόπου καθαρισμό των ρούχων/στολών του νοσηλευτικού/ιατρικού προσωπικού, η Εταιρία προσέφερε 1 πλυντήριο ρούχων 8 κιλών και 1 στεγνωτήριο επίσης 8 κιλών.

«Θέλουμε τέλος να μεταφέρουμε, εξ όλων μας στην Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, τις ευχαριστίες μας στις ομάδες υγείας και στις ομάδες των σωμάτων ασφαλείας/πολιτικής προστασίας σε όλη την Ελλάδα για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού», καταλήγει η ανακοίνωση.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Αυτοκινητόδρομοι: Πάνω από 20% η πτώση στα ιχ, αύξηση στα φορτηγά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήραγγες Τεμπών

Η πανδημία του κορωνοϊού  έχει πλήξει καίρια την καθημερινότητα μας και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Πλέον με τους περισσότερους εντός σπιτιού για να μειωθεί η μεταδοτικότητα της νόσου, οι μεταφορές είναι αυτές που βιώνουν ένα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα. Στο πεδίο των αυτοκινητόδρομων τα πράγματα είναι καλύτερα μεν από τις αστικές ή τις αεροπορικές μεταφορές που το κοντέρ έχει σχεδόν μηδενίσει, αλλά γράφουν και εκείνες μεγάλη πτώση στην κίνηση.

Όπως σημειώνει η υπεύθυνη επικοινωνίας του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, Ρένα Ζαβρίδου στο ypodomes.com, η πτώση που έχει παρατηρηθεί στα ιδιωτικής χρήσης οχήματα, από τις αρχές του Μάρτη, είναι μεταξύ 20-25%. Αντίθετα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, έχει καταγραφεί άνοδος στην κίνηση φορτηγών σε ποσοστό που αγγίζει το 4%. Αυτό δικαιολογείται σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς στην προσπάθεια για ομαλή τροφοδότηση καταστημάτων με προϊόντα προκειμένου να μην παρουσιαστούν ελλείψεις.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, o ΟΦΑΕ έστειλε επιστολή στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου  και ζητά το άνοιγμα των διοδίων λόγω της τρέχουσας κατάστασης.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ

Όπως τονίζει η κα Ζαβρίδου, αναφορικά με την προφύλαξη οδηγών και υπαλλήλων διοδίων, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ σε σχέση με τη διασπορά του κορωνοϊού. Επίσης, όπως λέει, υπάρχει σύσταση να γίνεται χρήση των ηλεκτρονικών διοδίων όπου εδώ μιλάμε για ανέπαφη λειτουργία.

Όπως ενημερώνει η κυρία Ζαβρίδου, για αυτό το διάστημα και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών του αυτοκινητόδρομου, όποιος επιθυμεί να προμηθευτεί τον πομποδέκτη eway (που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από τον Αιγαίου και σε Ολυμπία, Μορέα και Αττική Οδός) μπορεί να το κάνει ηλεκτρονικά στο myway.gr ή στο τηλεφωνικό κέντρο 2410 741440 – και θα σταλεί στη διεύθυνση που θα δώσουν εντελώς δωρεάν. Και ο πομποδέκτης είναι και αυτός Δωρεάν

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα