Connect with us

Προαστιακός Αθήνας

Αυτά είναι τα 4 νέα δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηρόδρομου

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Το δίκτυο του Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Αθήνας εδώ και μερικές μέρες άλλαξε και το επιβατικό κοινό μπορεί πλέον να εξυπηρετηθεί σε καλύτερες συνθήκες, όχι όμως προς το παρόν σε καλύτερες συχνότητες.

Η λειτουργία της ηλεκτροκίνησης στον Κεντρικό Σταθμό της Αθήνας τον κατέστησε επιτέλους ως τον βασικό σταθμό προς τις περιοχές που εξυπηρετεί. Το πρώτο μεγάλο νέο που προκύπτει από το νέο πλέγμα δρομολογίων είναι η απευθείας σύνδεση του Αεροδρομίου με τον Κεντρικό Σταθμό. Αυτό σημαίνει ότι ένας επιβάτης μπορεί να πάρει το τρένο, να φτάσει στην Αθήνα και από εκεί απευθείας να φτάσει στο Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος και αντίστροφα.

Από την Κυριακή 30 Ιουλίου οι 4 γραμμές που έχει δρομολογήσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι οι ακόλουθες:

1.ΑΘΗΝΑ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
2.ΑΘΗΝΑ-ΚΙΑΤΟ
3.ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΑΘΗΝΑ-ΧΑΛΚΙΔΑ
4.ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ-ΣΚΑ

Τα δρομολόγια αυτά γίνονται με τα ηλεκτροκίνητα τρένα Desiro (Siemens) που επιτέλους θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν. Συνολικά η ΕΕΣΤΥ διαθέτει 20 τέτοια τρένα εκ των οποίων σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή του ypodomes.com αυτή την στιγμή νοικιάζονται τα 15 καθώς τα υπόλοιπα πέντε για διάφορους λόγους (φθορές, ζημιές κ.α) δεν είναι αξιοποιήσιμα. Ας δούμε όμως και τη σύνθεση των δρομολογίων.

1.ΑΘΗΝΑ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Επιτέλους στις ράγες ειναι το δρομολόγιο που συνδέει τον Κεντρικό Σταθμό (Στ.Λαρίσης) της Αθήνας απευθείας με το Αεροδρόμιο της, ανοίγοντας νέες μεγάλές προοπτικές. Το δρομολόγιο διαρκεί περίπου 40 λεπτά, ενώ ενδιάμεσοι σταθμοί είναι οι: ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ, ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ, ΚΑΤΩ ΑΧΑΡΝΕΣ, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΚΗΦΙΣΙΑΣ, ΠΕΝΤΕΛΗ, ΔΟΥΚ.ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ, ΠΑΙΑΝΙΑ, ΠΑΛΛΗΝΗ, ΚΟΡΩΠΙ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ. Το δρομολόγιο του τρένου είναι πλέον ευθέως ανταγωνιστικό με εκείνο του Μετρό και μάλιστα έχοντας πολύ λιγότερες στάσεις ενώ η σύνδεση του Αεροδρομίου εξυπηρετεί αρξετές νέες περιοχές της πόλης που μέχρι σήμερα δεν είχαν εύκολη πρόσβαση προς αυτό. Η συχνότητα των δρομολογίων είναι προς το παρόν ανά μία ώρα.

2.ΑΘΗΝΑ-ΚΙΑΤΟ
Το νέο δρομολόγιο ξεκινά από την Αθήνα και φτάνει μέχρι την Κόρινθο και το Κιάτο. Μέχρι πρόσφατα οι επιβάτες με προορισμό το Κιάτο έπρεπε να ξεκινήσουν από την Αθήνα και στο Στ.Άνω Λιόσια να κάνουν μετεπιβίβαση. Αυτό συντομέυει και τη διαδρομή σε περίπου 75 λεπτά. Η συχνότητα των τρένων παραμένει η ίδια, δηλαδή ανά μία ώρα.

3.ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΑΘΗΝΑ-ΚΙΑΤΟ
Εδώ τα πράγματα είναι προς το παρόν λίγο πιο περίπλοκα. Το δρομολόγιο ξεκινά από τον Πειραιά με τα γνωστά Rail Bus (τα πράσινα) και σταματά στον Κεντρικό Σταθμό. Εκεί γίνεται μετεπιβίβαση σε ηλεκτροκίνητο τρένο (τα μωβ) και συνεχίζει το δρομολόγιο που διεξάγεται σε περίπου 65 λεπτά. Η συχνότητα είναι ανά 2 ώρες.

4.ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ-ΣΚΑ
Είναι μία δεύτερη γραμμή ξεκινά από το Αεροδρόμιο και φτάνει μέχρι το ΣΚΑ. Πρόκειται για συμπληρωματικό δρομολόγιο που καλύπτει τους σταθμούς που είναι πάνω στην Αττική Οδό. Εδώ έχει παρουσιάστει και το πρόβλημα με την κατάργηση του δρομολογίου από το Κιάτο μέχρι το Αεροδρόμιο που άφησε χωρίς σύνδεση τους επιβάτες του σχετικού δρομολογίου. Αυτό θα λυθεί σύμφωνα με πηγές του ΟΣΕ στo ypodomes.com τον προσεχή Οκτώβριο όταν το δρομολόγιο θα επεκταθεί από το ΣΚΑ μέχρι τα Άνω Λιόσια και πιθανόν μέχρι τη Μαγούλα. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 35 λεπτά και η συχνότητα είναι ανά 1 ώρα.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αυτή την εποχή συνεχίζονται τα έργα για την εγκατάσταση της ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Πειραιάς-Αθήνα που θα ολοκληρωθούν μέσα στο Φθινόπωρο. Με την λειτουργία της ηλεκτροκίνησης στο Σταθμό Πειραιάς, θα έχουμε νέες τροποποιήσεις και όλες οι Προαστιακές Γραμμές (ηλεκτροκινούμενες πλέον) θα ξεκινούν από εκεί. Τότε για πρώτη φορά θα αξιοποιηθεί πραγματικά ο σταθμός του Πειραιά και οι επιβάτες από όλες τις γραμμές θα έχουν απευθείας πρόσβαση στο μεγάλο λιμάνι χωρίς να χρειάζεται κάποια μετεπιβίβαση στο Μετρό ή σε λεωφορειακές γραμμές ενώ θα συνδεθεί επίσης για πρώτη φορά το Λιμάνι του Πειραιά με το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

 

image_pdfimage_print

Προαστιακός Αθήνας

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Τροποποίηση δρομολογίων στο τμήμα Άνω Λιόσια-Κορωπί από τις 13/7

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Συρμός του Προαστιακού Αθηνών

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι, από τη Δευτέρα 13.07.2020 αλλάζουν οι ώρες αναχωρήσεων των συρμών του Προαστιακού Σιδηρόδρομου, που εκτελούν τα τοπικά δρομολόγια στο τμήμα Α. Λιόσια – Κορωπί και αντίστροφα.

Ειδικότερα, οι αμαξοστοιχίες από τα Α. Λιόσια με προορισμό το Κορωπί θα αναχωρούν πλέον 4 λεπτά αργότερα, δηλαδή κάθε ώρα χχ:03 (αντί χχ:59), ενώ οι αμαξοστοιχίες από το Κορωπί με προορισμό τα Α. Λιόσια θα αναχωρούν 4 λεπτά αργότερα, δηλαδή κάθε ώρα χχ:33 (αντί χχ:29).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια το επιβατικό κοινό μπορεί να καλεί στον αριθμό 14511 ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.trainose.gr.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Προαστιακός Αθήνας

“Ορφανά” παραμένουν τα έργα επέκτασης του Προαστιακού σε Ραφήνα και Λαύριο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροδρομικός σταθμός με ηλεκτροκινούμενες γραμμές

Μακριά και με ..υπουργική βούλα είμαστε ακόμα από την επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου σε Ραφήνα και Λαύριο. Σε απαντητικό έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε ερώτηση της βουλευτή Μαρία Απατζίδη για την πιθανότητα επέκτασης του μέσου στα δύο μεγάλα λιμάνια της Ανατολικής Αττικής γίνονται ξεκάθαρα για μία ακόμα φορά δύο πράγματα.

Το πρώτο είναι πως κανένα από τα δύο μεγάλα σιδηροδρομικά έργα δεν είναι ενταγμένο στο τρέχων ΕΣΠΑ 2014-2020. Παρά τις συνεχόμενες εξαγγελίες όλων των υπουργών Υποδομών από το 2004 και μετά, σε καμία των περιπτώσεων δεν φτάσαμε ποτέ στο ζητούμενο που δεν είναι άλλο από την ένταξη των έργων σε κάποια προγραμματική περίοδο.

Ειδικότερα την τελευταία πενταετία έγινε προσπάθεια τα έργα αυτά να συνδυαστούν με τις επερχόμενες επεκτάσεις της Αττικής Οδού, με αποτέλεσμα σήμερα αυτά τα δύο σημαντικότατα έργα για την πολυπληθή περιοχή της Λαυρεωτικής αλλά και των Μεσογείων να μείνουν “ορφανα”.

Εκτός ΕΣΠΑ 2014-2020

Όπως αναφέρεται στην απάντηση και στα δύο έγγραφα (ένα για κάθε έργο) του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, στα έργα της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου (ΕΣΠΑ) 2014 – 2020 δεν έχει περιληφθεί παρέμβαση από την ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ για την επέκταση του Προαστιακού μέχρι τη Ραφήνα και το Λαύριο. Το θέμα το είχε αναδείξει το ypodomes.com σε πρόσφατο ρεπορτάζ του.

Το δεύτερο που είναι ξεκάθαρο είναι πως η απουσία των έργων αυτών από τα ΕΣΠΑ, δηλώνει και την μελετητική τους ανωριμότητα. Κάθε έργο, προκειμένου να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί και να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, πρέπει να έχει ωριμάσει μελετητικά, δηλαδή να έχει ολοκληρώσει τη χάραξη, τις απαραίτητες μελέτες, τις αδειοδοτήσεις και να έχει δρομολογήσει τις αναγκαίες απαλλοτριώσεις.

Από αυτά, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, το μόνο που έχει γίνει είναι από το 2009, μία «Προωθημένη Αναγνωριστική μελέτη χάραξης Προαστιακής σιδ. γραμμής στο τμήμα από Κόμβο Κορωπίου – Λαύριο» (Κλίμακα 1:5000) με εξασφαλισμένη Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας στις 03-07-2013 και μία αντίστοιχη μελέτη για την επέκταση προς Ραφήνα.

Ποιες είναι οι δυνατότητες για τις επεκτάσεις

Αν και το ζήτημα της επέκτασης του Προαστιακού Σιδηρόδρομου σε Ραφήνα και Λαύριο είναι ένα πάγιο αίτημα αυτοδιοίκησης, φορέων και κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή, μέχρι σήμερα βρισκόμαστε σε νηπιακό στάδιο. Σύμφωνα με σιδηροδρομικές πηγές, θα πρέπει για να μπορέσουν να οδεύσουν τα δύο αυτά “ορφανά έργα” προς υλοποίηση, να ξεκινήσουν οι υπόλοιπες μελέτες και διαδικασίες ωρίμανσης και να γίνει προσπάθεια ένταξης τους στο επερχόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Αυτό προκύπτει και από την απάντηση του υπουργού ΥΠΟΜΕ, Κώστα Καραμανλή, καθώς και στα δύο έγγραφα σημειώνεται πως “εφόσον στον καθορισμό γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού για τα έργα μεταφορών, σε συνεργασία τόσο με το Υπουργείο όσο και με την Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος ΑΕ, ιεραρχηθεί ως προτεραιότητα η εν λόγω επέκταση και εξασφαλισθούν οι αναγκαίοι πόροι για την υλοποίησή της, η ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ θα δρομολογήσει την περαιτέρω μελετητική του ωρίμανση, προκειμένου να καταστεί εφικτή η δημοπράτηση της κατασκευής”.

Το θετικό και με τα δύο έργα είναι η σύνδεση του με σημαντικά αστικά κέντρα και λιμάνια πράγμα που τους δίνει σημαντικές πιθανότητες να χρηματοδοτηθούν την περίοδο 2021-2027. Επιπλέον για την Ε.Ε. και την Κομισιόν τα σιδηροδρομικά έργα έχουν μπει σε πρώτη γραμμή προτεραιότητας έναντι των οδικών και με την κατάλληλη πολιτική βούληση μπορεί στο προσεχές μέλλον να δούμε αυτά τα δύο “ορφανά έργα” να μπαίνουν στην ουρά προς υλοποίηση

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Προαστιακός Αθήνας

Επέκταση Προαστιακού προς Λαύριο: Το μεγάλο έργο-μακέτα της Αττικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροοδρομικές Γραμμές

Ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα-μακέτες κινδυνεύει να χαρακτηριστεί αυτό της επέκτασης του Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Αθήνας από το Κορωπί μέχρι το Λιμάνι του Λαυρίου. Με ιστορία που φτάνει τα 13 χρόνια, δυστυχώς σήμερα ακόμα βρισκόμαστε σε νηπιακό στάδιο ωριμότητας. Ωστόσο το έργο θεωρείται κρίσιμης σημασίας για ολόκληρη την Αττική. Να θυμίσουμε πως στο Ρυθμιστικό για την Αττική ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος πρέπει μέχρι το 2021 να έχει φτάσει σε Λαύριο και Ραφήνα, καλύπτωντας σιδηροδρομικά όλα τα μεγάλα λιμάνια της Περιφέρειας.

Σήμερα στο ypodomes.com θα ασχοληθούμε με την ιστορία των αλλεπάλληλων εξαγγελιών που όμως ποτέ δεν έφτασαν στην υλοποίηση.

13 ΧΡΟΝΙΑ ΕΞΑΓΓΕΛΙΩΝ

Θα πρέπει να πάμε το χρόνο, πίσω στο 2007 όταν το πλάνο επέκτασης του Προαστιακού παρουσιάζεται τον Ιούλιο του 2007 από τον τότε Υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Λιάπη. Οι μελέτες επρόκειτο να ανατεθούν την ίδια χρονιά και η γραμμή Αθήνα-Κορωπί-Λαύριο θα λειτουργούσε το 2012.

Το όλο έργο εξαφανίζεται και εμφανίζεται και πάλι το 2013 από …κόντρα. Σε εκείνη τη χρονική στιγμή έχουν ξεκινήσει μελέτες για την επέκταση προς Λαύριο και ξεσπά κόντρα μεταξύ ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ για την φύση του έργου (ύπαρξη ανισόπεδων κόμβων, όριο ταχύτητας τρένων, χάραξη κ.α.).

Ο χρόνος περνά, φτάνουμε στο 2016 όταν γίνεται και πάλι λόγος για την επέκταση του Προαστιακού προς Λαύριο, όμως υπάρχουν δύο σημαντικά και μάλλον αξεπέραστα εμπόδια. Το έργο δεν είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ (είχε απορριφθεί η ένταξη του), άρα δεν έχει χρηματοδότηση. Επίσης δεν είναι ώριμο, οι μελέτες (ναι οι ίδιες που το 2007 θα είχαν ανατεθεί) έχουν μείνει πίσω.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ

Το 2017 αρχίζει να γίνεται σύνδεση του έργου με τις σχεδιαζόμενες οδικές επεκτάσεις της Αττικής Οδού και στις αρχές του 2018 εξαγγέλεται εκ νέου από τον τέως Υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη.  Αργότερα, ζητήθηκε από την παραχωρησιούχο της Αττικής Οδού, να ολοκληρώσει τις σχετικές μελέτες και τελικά δεν φτάσαμε πουθενά. Μάλιστα είχε λεχθεί πως θα μπορούσε να υλοποιηθεί η επέκταση προς Λαύριο με απόλυτη προτεραιότητα. Το αδιέξοδο γύρω από το σπουδαίο αυτό έργο παραμένει και μάλιστα σε μία περίοδο που τα σιδηροδρομικά έργα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Στην παρούσα χρονική περίοδο η επέκταση του προαστιακού προς Λαύριο δεν φαίνεται να είναι στην πρώτη γραμμή έργων προς υλοποίηση. Είμαστε σε μία περίοδο που ο σχεδιασμός έργων για την μετά-κορωνοϊό εποχή θα μπορούσε να ενεργοποιήσει και και πάλι το έργο που στην περιοχή της Λαυρεωτικής θεωρείται ως το νούμενο ένα έργο και είναι ένα σταθερό αίτημα των φορέων της περιοχής. Μετά από χρόνια εξαγγελιών το έργο παραμένει ανώριμο μελετητικά και χρηματοδοτικά.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η προβλεπόμενη επέκταση του Προαστιακού μήκους 31 χλμ, έχει κόστος που μπορεί να αγγίζει τα 300εκ.ευρώ. Η γραμμή θα ξεκινά από το Κορωπί και ακολουθώντας την ιστορική χάραξη του τρένου της Λαυρεωτικής, θα παρακάμπτει τον αρχαιολογικό χώρο του Θορικού, θα διασχίζει το Μαρκόπουλο και θα καταλήγει στο λιμάνι του Λαυρίου.

Όπως προβλέπει η σχετική προμελέτη, θα δημιουργηθούν δύο σταθμοί σε Μαρκόπουλο και Λαύριο, αντίστοιχα, και συνολικά επτά στάσεις σε Καλύβια, Κουβαρά, Κερατέα, Αμφιτρίτη, Περιγυάλι, Θορικό και Λαύριο.

Οταν το έργο θα δοθεί στο κοινό η διαδρομή Κορωπί – Λαύριο θα γίνεται σε 28 λεπτά και συνολικά από το Λαύριο μέχρι την Αθήνα σε 55 λεπτά.

Η αξία του έργου θεωρείται πολλαπλάσια γιατί εκτός από την εξυπηρέτηση προαστιακών δρομολογίων από το Λάυριο αλλά και όλη την περιοχή της Λαυρεωτικής. Θα βοηθήσει στη ραγδαία ανάπτυξη του λιμένα, χωρίς να αποκλείεται και η δρομολόγηση εμπορευματικών δρομολογίων. Το Λιμάνι του Λαυρίου διαθέτει σχετικές υποδομές που προς το παρόν μένουν ανεκμετάλευτες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα