Νίκος
Καραγιάννης

Την εκτίμηση της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» για την κατάσταση που δημιουργήθηκε την Πρωτομαγιά, κυρίως στον Σταθμό Διοδίων Πλαταμώνα, με ουρά οχημάτων και καθυστερήσεις στη μετακίνηση εκδρομέων μεταφέρει με δηλώσεις της στη larissanet.gr η υπεύθυνη επικοινωνίας της εταιρείας Ειρήνη Ζαβρίδου.

«Η εικόνα που καταγράφηκε στον αυτοκινητόδρομο ήταν καλή αν αναλογιστεί κανείς τον όγκο της κυκλοφορίας που κλήθηκε η Εταιρία να διαχειριστεί» υπογραμμίζει η κ. Ζαβρίδου, ενώ σε άλλο σημείο τονίζει πως «δεν υπήρξε λειτουργικό πρόβλημα από την πλευρά της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανση της υπεύθυνης επικοινωνίας της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» για το «πολύ ανησυχητικό στοιχείο που αφορά στην συμπεριφορά οδηγών εντός των σηράγγων οι οποίοι αναπτύσσουν πολύ υψηλή ταχύτητα και αγνοούν την πληροφόρηση που δίνεται μέσω της δυναμικής σήμανσης».

Που οφείλεται η εικόνα που καταγράφηκε την Πρωτομαγιά και είχε να κάνει με μεγάλες ουρές οχημάτων και καθυστερήσεις στη μετακίνηση των εκδρομέων;

Η εικόνα που καταγράφηκε στον αυτοκινητόδρομο ήταν καλή αν αναλογιστεί κανείς τον όγκο της κυκλοφορίας που κλήθηκε η Εταιρία να διαχειριστεί. Πιο συγκεκριμένα την Πρωτομαγιά παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στον Σταθμό Διοδίων Πλαταμώνα όπου για πέντε συνεχείς ώρες – από τις 11:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι – η κυκλοφορία υπερέβη κατά πολύ την χωρητικότητα του Σταθμού και για να ακριβολογήσουμε κυμάνθηκε από 1,5 έως και 3 φορές περισσότερο.

Όταν η ουρά ξεπέρασε το όριο της χωρητικότητας και κρίθηκε ότι θα αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια της κυκλοφορίας των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο έγιναν αναστολές διοδίων μικρής χρονικής διάρκειας για να αποσυμφορηθεί ο Σταθμός.

Σε ποια σημεία εντοπίζεται το πρόβλημα;

Για να είμαστε ξεκάθαροι: Δεν υπήρξε λειτουργικό πρόβλημα από την πλευρά της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου. Οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στον Σταθμό του Πλαταμώνα – και οι οποίες δεν ξεπέρασαν τα 10 λεπτά αναμονής – οφείλονται στον πολύ μεγάλο αριθμό των οχημάτων που μετακινήθηκε και διήλθε από τον Σταθμό Διοδίων του Πλαταμώνα μεταξύ της 11:00 και 15:00 την ημέρα της Πρωτομαγιάς.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο βασικός σχεδιασμός του Σταθμού από το Δημόσιο ορίστηκε με βάση ετήσια κυκλοφοριακά δεδομένα και με ημερήσια κυκλοφορία πολύ μικρότερη από αυτή που σημειώθηκε την συγκεκριμένη ημέρα. Σύμφωνα λοιπόν με τον εγκεκριμένο σχεδιασμό ο Σταθμός Διοδίων Πλαταμώνα διαθέτει δυο λωρίδες κυκλοφορίας προς τον Πλαταμώνα οι οποίες είναι ικανές να εξυπηρετήσουν την τυπική κυκλοφορία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ποιους τρόπους εξετάζει η Εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση δεδομένου ότι θα υπάρξει σημαντική μετακίνηση προς τα παράλια των νομών Λάρισας και Πιερίας τα τριήμερα Αγίου Αχιλλείου, Αγίου Πνεύματος, ενώ μπροστά είναι και οι καλοκαιρινοί μήνες;

Το πρώτο και βασικό που οφείλουμε να κάνουμε ως Υπεύθυνος Αυτοκινητόδρομος είναι η συνεχής ενημέρωση των οδηγών. Η Εταιρία διαθέτει πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων καθ’ όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου τις οποίες θα χρησιμοποιήσει, έχει δε ενεργοποιήσει και λογαριασμό στο twitter μέσω του οποίου θα δίνεται η απαραίτητη ενημέρωση προς τους οδηγούς.

Επιπλέον, θα θέλαμε να επισημάνουμε την παρουσία της Τροχαίας η οποία θα διευθετεί και θα διαχειρίζεται τις όποιες καθυστερήσεις κυκλοφορίας παρατηρούνται σημειακά και ανά περιόδους.

Τέλος, μελετάμε και παρακολουθούμε το φαινόμενο προκειμένου να προβούμε στις όποιες βελτιώσεις.

Ποια είναι η ροή κυκλοφορίας που καταγράφεται το πρώτο χρονικό διάστημα μετά τα εγκαίνια των σηράγγων στα Τέμπη και την παράδοση του τελευταίου τμήματος του νέου αυτοκινητοδρόμου;

Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε τα όποια συμπεράσματα. Πρέπει να περιμένουμε να περάσει ικανό χρονικό διάστημα για να δώσουμε αξιόπιστα στοιχεία για την εξέλιξη της κυκλοφορίας.

Ποια συμπεράσματα προκύπτουν από τις πρώτες εβδομάδες που έχουν παραδοθεί στην κυκλοφορία οι σήραγγες και το τελευταίο τμήμα του νέου αυτοκινητοδρόμου;

Από την ενημέρωση που έχουμε από τους οδηγούς που χρησιμοποίησαν το νέο τμήμα του αυτοκινητόδρομου έχουμε ακούσει θετικά σχόλια – ως προς την ποιότητα, την άνεση, την διαφορετική οδηγική εμπειρία τους.

Υπάρχει ωστόσο και ένα πολύ ανησυχητικό στοιχείο και αυτό αφορά στην συμπεριφορά οδηγών εντός των σηράγγων οι οποίοι αναπτύσσουν πολύ υψηλή ταχύτητα και αγνοούν την πληροφόρηση που δίνεται μέσω της δυναμικής σήμανσης.

Παρακαλούμε λοιπόν τους οδηγούς – μέσω της ηλεκτρονικής εφημερίδας σας – να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Τροχαίας και να προσαρμόζουν την συμπεριφορά τους ανάλογα με την πληροφόρηση που δέχονται μέσω των ηλεκτρονικών πινακίδων.

Πηγή:larissanet.gr

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV