Βλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες της κατάρρευσης της οδικής γέφυρας στη Γένοβα της Ιταλίας, δεν έχεις παρά να σκεφτείς: είμαι τελικά ασφαλής όταν οδηγώ; Μετά το θανατηφόρο δυστύχημα πολλά λέχθηκαν για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό το τραγικό γεγονός.
Αυτό που μπορούμε να πούμε σαν αρχή είναι ένα θέμα που εδώ στο ypodomes.com το έχουμε θίξει πολλές φορές. Συντήρηση. Είναι το πρώτο μέτρο που μπορεί να σκεφτεί κανείς για να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα ασφάλειας τεχνικά έργα στα οποία ο χρήστης δεν αντιλαμβάνεται (δεν μπορεί άλλωστε) αν είναι ασφαλή για να τα χρησιμοποιήσει.
Έχουμε δει και στο παρελθόν να συμβαίνουν καταρρεύσεις γεφυρών αλλά η συγκεκριμένη είχε δυστυχώς ένα καταστροφικό συνδυασμό. Να συμβεί έχοντας κίνηση και εν μέσω καταρρακτώδους βροχής. Επίσης είδαμε κάτι που τουλάχιστον στην Ελλάδα, ευτυχώς δεν το έχουμε. Είδαμε κτίρια να είναι όχι μόνο κάτω από τους πυλώνες της γέφυρες, αλλά και κάποια από αυτά ήταν κολλημένα πάνω σε αυτούς τους πυλώνες.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι εξαρχής να θέσεις τους αυστηρότερους κανόνες ασφάλειας προκειμένου να προστατεύσεις τους χρήστες των δρόμων από τέτοια γεγονότα. Δρας προληπτικά και αρχίζεις και σκέφτεσαι πως θα αποφύγεις όλα τα πιθανά σενάρια.
Εδώ στην Ελλάδα βλέπουμε λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους χιλιάδες γέφυρες διάσπαρτες στο εθνικό μας δίκτυο. Τελικά πόσες από αυτές είναι ασφαλείς; ποιος είναι υπεύθυνος για να τις ελέγξει, να τις συντηρήσει και τελικά να τις επιδιορθώσει ή να επέμβει ακόμα πιο δυναμικά αν χρειαστει;
Στην Ελλάδα της κρίσης αυτό είναι κάπως θολό, όμως σε ένα πεδίο αυτών των έργων αυτό αποτελεί μία ιερή υποχρέωση. Οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας που παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες, έχουν δεχθεί σκληρή κριτική για το κόστος και τα διόδια, όμως στιγμές σαν αυτές αναλογίζεσαι τελικά πόσο κοστίζει μία ανθρώπινη ζωή; Μπορείς να ζυγίσεις; φυσικά και όχι.
Οι δρόμοι με παραχώρηση, όπως και η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου αλλά και η Αττική Οδός διέπονται από πολύ αυστηρούς κανόνες συντήρησης και οι υποδομές πρέπει να είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειας και αυτό άλλωστε φαίνεται από τηνκατάσταση των δρόμων. Μία τέτοια περίπτωση συναντάμε στην Νέα Οδό, την εταιρεία που διαχειρίζεται τους αυτοκινητόδρομους Ιόνια Οδό (Αντίρριο-Ιωάννινα) και Νέα Οδό (Μεταμόρφωση-Σκάρφεια Φθιώτιδας) που πρόσφατα δημοσίευσε ένα βίντεο “παρουσίασης προγράμματος παρακολούθησης Δομικής Επάρκειας κατασκευών από σκυρόδεμα” δηλαδή με ποια μέθοδο εξασφαλίζεται η επάρκεια αυτών των κατασκευών.
Μέρος των διοδίων που πληρώνουμε κατευθύνεται σε επιθεωρήσεις, βαριά συντήρηση, ενίοτε επέμβαση στις μεγάλες γέφυρες που λειτουργούν στον αυτοκινητόδρομο δημιουργώντας ένα πέπλο ασφάλειας τόσο στις υποδομές όσο και στους χρήστες.
Μιλώντας με τον Τεχνικό Διευθυντή Κώστα Φαϊδά μας εξηγεί πως γίνεται η συντήρηση στα μεγάλα τεχνικά έργα όπως είναι οι γέφυρες και γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η εργασία. Όπως τονίζει με έμφαση στο ypodomes.com “με την ολοκλήρωση κατασκευής του έργου ανοίγει το κεφάλαιο της διαρκούς και καθημερινής συντήρησης του”.
Τον ρωτήσαμε πως γίνεται η συντήρηση και πως εξασφαλίζεται ότι δεν θα έχουμε περιστατικά σαν και αυτά της Γένοβας ο κ.Φαϊδάς σημειώνει πως η τακτική επιθεώρηση των γεφυρών σε όλα τα κρίσιμα σημεία τους, η συστηματική καταγραφή των ευρημάτων και τέλος η σωστή αξιολόγηση τους, παρέχει την δυνατότητα στον λειτουργό, αφενός να έχει σαφή εικόνα των κατασκευών και αφετέρου να προγραμματίζει εργασίες συντήρησης οι όποιες θα εξασφαλίσουν την διατήρηση της δομικής επάρκειας σε αποδεκτά επίπεδα.
Ο κ.Φαϊδάς μας απάντησε και τι γίνεται σε περίπτωση που από τους ελέγχους προκύψει το οποιοδήποτε σοβαρό εύρημα, ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται. Σε περίπτωση που μέσω της τακτικής επιθεώρησης εντοπιστεί το οποιοδήποτε σοβαρό εύρημα, προγραμματίζονται εργασίες συντήρησης το εύρος των οποίων καθαρίζεται από τη φύση των ευρημάτων και τη μελέτη αποκατάστασης που συντάσσεται, ενώ για την εκτέλεση των εργασιών, λαμβάνεται υπόψη η απρόσκοπτη
κυκλοφορία των οχημάτων, με τη μικρότερη δυνατή όχληση.
Σε βαριές υποδομές όπως οι Γέφυρες η συντήρηση είναι μέρος της καθημερινότητας και μάλιστα πρόσφατα οδηγώντας στην Ιόνια Οδό, είδα σήματα για έργα σε ακτίνα 10χλμ. Ο συνοδηγός μου διαμαρτυρήθηκε λέγοντας “μα συνέχεια έργα κάνουν, δεν θα τελειώσουν ποτέ”. Μετάφερα την ερώτηση λοιπόν στον Τεχνικό Διευθυντή της Νέας Οδού ο οποίος ανέφερε “Η συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου, είτε αυτή αφορά καθημερινές εργασίες ρουτίνας, είτε βαριά συντήρηση, επιβάλλεται να είναι διαρκής. Σχεδόν καθημερινή και στο σύνολο του μήκους, αλλά και εκατέρωθεν του κυρίως άξονα. Σε κάθε περίπτωση, κατά το σχεδιασμό εκτέλεσης των εργασιών καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε η κυκλοφορία να διεξάγεται ομαλά και με τη μικρότερη δυνατή όχληση για τους διερχόμενους oδηγούς, με την οδική ασφάλεια ωστόσο να παραμένει πάντα αδιαπραγμάτευτη. Οι αυτοκινητόδρομοι είναι ζωντανοί οργανισμοί και η προσπάθεια να εξασφαλιστεί διαχρονικά ένας δρόμος υψηλών προδιαγραφών και κυρίως ασφαλής για όλους τους οδηγούς, δε σταματά καθ’ όλη τη διάρκεια της παραχώρησης”.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV