Connect with us

Αφιερώματα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ: η Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού

Δημοσιεύθηκε

στις

Η “βασίλισσα” των αστικών Λεωφόρων της Αθήνας είναι χωρίς αμφισβήτηση η Λεωφόρος Συγγρού. Πρόκειται για ένα σχετικά μικρό οδικό άξονα με μήκος 5 χιλιομέτρων που συνδέει την Αθήνα με το Παλαιό Φάληρο περνώντας από τα διοικητικά όρια των Δήμων Καλλιθέας, και Νέας Σμύρνης.

Είναι η μεγαλύτερη σε άνοιγμα λεωφόρος με 4 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και εσωτερικό δρόμο σε κάθε πλευρά για την τοπική κίνηση. Το όνομα της το πήρε από τον ευεργέτη της χώρας Ανδρέα Συγγρό.

ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ..ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Ο οδικός άξονας της Λεωφόρου κατασκευάστηκε σχεδόν ακριβώς στην ίδια ευθεία που βρισκόταν κατά την αρχαιότητα πλατιά οδός, και κατά τα πρώτα χρόνια του ελληνικού κράτους καρόδρομος, που κάλυπταν τις ανάγκες μεταφοράς ανθρώπων και αγαθών, από και προς το λιμάνι του Φαλήρου με την ονομασία “οδός Φαλήρου”.

Η σύλληψη της ιδέας κατασκευής του σύγχρονου δρόμου έλαβε χώρα κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, περίοδο εκσυγχρονισμού και μεγάλων δημοσίων έργων, επί πρωθυπουργίας του Xαριλάου Τρικούπη (1881-1895).

Η κατασκευή της λεωφόρου ξεκίνησε το 1898, βάσει σχεδίων που πραγματοποίησε ένας μηχανικός του στρατού, ο Ιωάννης Γενίσαρλης. Μεγάλο τμήμα του έργου χρηματοδοτήθηκε από κληροδοτήματα του Ανδρέα Συγγρού, του οποίου και το όνομα φέρει.

Οι εργασίες της λεωφόρου ολοκληρώθηκαν πολύ αργότερα, κατά τη διακυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου (1928-1932). Με τη Μικρασιατική Καταστροφή να αποτελεί πρόσφατο παρελθόν (1922) άρχισαν να δημιουργούνται κατά μήκος της από Έλληνες της προσφυγιάς γειτονιές όπως η Νέα Σμύρνη, ο Νέος Κόσμος και η Καλλιθέα. Την τελική της μορφή πήρε την δεκαετία του 1960 ενώ και τις δεκαετίας του 1970 και 1980 έγιναν έργα ανισοπεδοποίησης στο κυρίως τμήμα της.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
Ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος χαρακτηρίζεται ως ταχείας κυκλοφορίας. Ξεκινά από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και καταλήγει στο Φαληρικό Δέλτα. Τα τελευταία λίγα χρόνια το προφίλ της έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, ενώ πλέον σε αυτή έχουν δημιουργηθεί σημαντικά κτιριακά “spots” όπως το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το Ιωσηφόγλειο ορφανοτροφείο, τα πολυτελή ξενοδοχεία Athenaeum Intercontinental και Metropolitan,η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Ευγενίδειο Ίδρυμα με το Πλανητάριο κ.α

Μελλοντικά (το 2015) στο νότιο άκρο της Λεωφόρου Συγγρού θα εγκατασταθούν η Νέα Λυρική Σκηνή, η Εθνική Βιβλιοθήκη και ένα μεγάλο αστικό πάρκο, όλα μέρος του «Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» που χρηματοδοτείται εξ` ολοκλήρου από το Ίδρυμα Στ.Νιάρχος.

Στα τέλη του 2013 αναμένεται να λειτουργήσει στο κτίριο του Φιξ και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανάγοντας τελικά τη Λεωφόρο Συγγρού σε δρόμο πολιτισμού. Η λεωφόρος εξυπηρετείται συγκοινωνιακά από τη Γραμμή 2 του Μετρό της Αθήνας με το σταθμό «Συγγρού-Φιξ», τη στάση του τραμ «Φιξ» και αρκετές γραμμές λεωφορείων. Μελλοντικά δεν προβλέπεται ανάπτυξη κάποιου άλλου σταθμού Μετρό.

Πηγή:ypodomes.com με πληροφορίες από την wikipedia

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα