Connect with us

Αφιερώματα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΛΟΝΔΙΝΟ 2012: Οι αθλητικές εγκαταστάσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι Βρετανοί είναι σίγουρα σε πολύ καλύτερη μοίρα από αυτή που ήμασταν εμείς. Οι περισσότερες εγκαταστάσεις είναι έτοιμες. Οι λίγες εγκαταστάσεις που κατασκευάζουν είναι οι πιο πολλές προσωρινές. Μετρημένες είναι οι νέες αθλητικές υποδομές καθώς η Βρετανία είναι μια χώρα με μεγάλη αθλητική παράδοση και έτσι δεν χρειάστηκε και πολύ να εντυπωσιάσει με την αρτιότητα που παρέχει. Πολλές από τις παρακάτω αθλητικές υποδομές είναι παγκοσμίως γνωστά στάδια που συμμετέχουν στην προσπάθεια του Λονδίνου για την «καλύτερη Ολυμπιάδα που έγινε ποτέ!»

Αναλυτικά παρακάτω όλες οι Αθλητικές Υποδομές για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Aquatics Centre: Εδράζεται νότιο- ανατολικά εντός του Ολυμπιακού Πάρκου. Κλειστό εντυπωσιακό γήπεδο 17.500 θέσεων με οροφή που παραπέμπει σε κύμα. Ειδικά για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων θα υπάρχει επέκταση θέσεων. Ο σχεδιασμός του κτιρίου έγινε από την διάσημη αρχιτέκτονα Zaha Hadid. Το ξεκίνημα των εργασιών έγινε το 2008 δύο μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και η ολοκλήρωση του αναμένεται στα τέλη του 2011. Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα καθυστερήσεις.

Basketball Arena: Προσωρινή εγκατάσταση που θα φιλοξενήσει το μπάσκετ και το χάντμπολ. Κατασκευάζεται στο βόρειο τμήμα του Ολυμπιακού Πάρκου και θα διαθέτει 12.000 θέσεις. Παρότι προσωρινό είναι ένα όμορφο κτίσμα. Μετά το τέλος του αγώνα μέρη του γηπέδου θα μπορούν να συναρμολογηθούν εκ νέου για χρήση σε άλλο μέρος της Μεγάλης Βρετανίας. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται πέρυσι και θα ολοκληρωθεί το 2011. Δεν υπάρχουν μέχρι τώρα καθυστερήσεις.

BMX Circuit: Εδώ θα φιλοξενηθεί το αγώνισμα της ποδηλασίας. Είναι ένα προσωρινό στάδιο. Θα διαθέτει 6.000 θέσεις ενώ μετά το τέλος των Αγώνων θα ανακατασκευαστεί και θα αποτελεί μέρος του VeloPark. Ο χώρος θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται την ¶νοιξη του 2011 από την BMX και θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.

City Of Coventry Stadium: Το στάδιο υπάρχει και ανήκει στην ομάδα της Κόβεντρυ. Η χωρητικότητα του είναι 32.500 θέσεων καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο με σκεπασμένες θέσεις. Δεν γίνονται κάποιες ιδιαίτερες εργασίες πέρα από τις επιβαλλόμενες από την ΔΟΕ.

Earls Court: Γήπεδο για το βόλεϊ. Υπάρχει εδώ και χρόνια και βρίσκεται στην περιοχή του Δυτικού Λονδίνου κοντά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Διαθέτει 15.000 θέσεις και φυσικά είναι κλειστό.

Eton Dorney: Το Κωπηλατοδρόμιο. Με περισσότερες από 30.000 θέσεις σε ένα χώρο που ήδη λειτουργεί αλλά γίνονται οι απαραίτητες αναβαθμίσεις. Βρίσκεται δίπλα από το Κάστρο των Windsor 32 χλμ δυτικά του Λονδίνου. Είναι ένα από τα καλύτερα του είδους του στον κόσμο και πολλοί πρωταθλητές το χρησιμοποιούν σαν προπονητικό κέντρο.

 

ExCeL: Το πιο πολυχρηστικό γήπεδο των Αγώνων. Εδώ θα διεξαχθούν οι αγώνες για: ¶ρση βαρών, Τζούντο, Πάλη, Πυγμαχία. Και αυτό το στάδιο υπάρχει και βρίσκεται κοντά στο Αεροδρόμιο του Heathrow.

Greenwich Park: ¶λλος ένας προσωρινός χώρος για τη διεξαγωγή της Ιππασίας, και του Μοντέρνου Πένταθλου. Η χωρητικότητα του ξεπερνά τις 23.000 θέσεις και βρίσκεται στην α ανατολική πλευρά του Λονδίνου κοντά στο γνωστό σημείο Γκρίνουιτς. Η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί λίγους μήνες πριν τους Αγώνες.

Hadleigh Farm, Essex: Εδώ θα διεξαχθεί το Mountain Bike. Είναι φυσικά μια ανοικτή εγκατάσταση για 3.000 θεατές.

Hampden Park: Ποδοσφαιρικό γήπεδο 52.000 θέσεων. Βρίσκεται στη Γλασκώβη της Σκοτίας και είναι γήπεδο αναγνωρισμένο από την UEFA.

Handball Arena: Προσωρινή κατασκευή 7.000 θεατών για την διεξαγωγή των αθλημάτων του χάντμπολ και του μοντέρνου πένταθλου. Βρίσκεται μέσα στο Ολυμπιακό Πάρκο στη δυτική πλευρά. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2009 και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2011.

Hockey Centre: Προσωρινή εγκατάσταση χωρητικότητας 16.000 θεατών. Βρίσκεται μέσα στο Ολυμπιακό Πάρκο και θα είναι η πιο λιτή από όλες τις υπόλοιπες κατασκευές.

Horse Guard Parade: Αυτό μόνο οι Βρετανοί θα μπορούσαν να το σκεφτούν και να το εφαρμόσουν: Το άθλημα του beachvolley θα διεξαχθεί μέσα στην πόλη σε απόσταση αναπνοής από το πρωθυπουργικό σπίτι! Φυσικά πρόκειται για άλλη μια προσωρινή εγκατάσταση 15.000 θέσεων που θα «εξαφανιστεί» μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Lee Valley White Water Centre: Εδώ θα διεξαχθεί το άθλημα το κανόε σλάλομ. Εγκατάσταση για 12.000 θεατές 39χλμ βόρεια του Ολυμπιακού Πάρκου. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2009 και αναμένεται να είναι έτοιμο το 2011.

Lords Cricket Ground: Χώρος για το άθλημα της τοξοβολίας. Θα έχει 6.500 θέσεις και είναι στο βόρειο-δυτικό Λονδίνο δίπλα από το Regent Park.

Millennium Stadium: ¶λλο ένα έτοιμο ποδοσφαιρικό γήπεδο. 74.600 θεατές και βρίσκεται στο Κάρντιφ της Ουαλίας.

North Greenwich Arena: ¶λλο ένα έτοιμο στάδιο 20.000 θέσεων. Πρόκειται να φιλοξενήσει τα αγωνίσματα της γυμναστικής , του μπάσκετ και του τραμπολίνο. Βρίσκεται στη χερσόνησο του Greenwich στο Λονδίνο.

Old Trafford: Το πασίγνωστο ποδοσφαιρικό γήπεδο που βρίσκεται στο Manchester. 76.000 θεατές χρειάζεται για να γεμίσει.

 

Olympic Stadium: Νέο στάδιο, για τα αθλήματα του στίβου. Με προυπολογισμό 712.000.000 ευρώ κα χωρητικότητα 80.000 θέσεων μέσα στο Ολυμπιακό Πάρκο φυσικά. Μόνο οι 25.000 θέσεις θα παραμείνουν μετά τη λήξη των Αγώνων. Δυστυχώς πρόκειται για μια πολύ λιτή κατασκευή που θα μας κάνει να νοσταλγήσουμε το Ολυμπιακό Στάδιο στο Πεκίνο και στη Αθήνα. Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 2008 3 μήνες πριν το χρονοδιάγραμμα και ολοκληρώθηκαν πριν από μια εβδομάδα, 1.000 μέρες πριν την έναρξη των αγώνων.

The Royal Artillery Barracks : Προσωρινή κατασκευή για το άθλημα της σκοποβολής. Στο Greenwich και αυτή η εγκατάσταση και δείχνει πως οι ¶γγλοι δεν θέλουν να έχουν τα προβλήματα τα δικά μας με τις εγκαταστάσεις που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά τους Αγώνες.

Saint James Park: Το ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Νιουκάστλ. Η χωρητικότητα του είναι για 52.000 θεατές.

Velodrome: Η ποδηλασία εδώ βρίσκει το παλάτι της. Με 6.000 θεατές το νέο μόνιμο στάδιο στολίδι για τους Αγώνες. Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του Ολυμπιακού Πάρκου. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2009 και αναμένεται να ολοκληρωθεί λίγο πριν το τέλος του 2011. Ένα εντυπωσιακό στάδιο.

Water Polo Arena: Μέσα στο Ολυμπιακό Πάρκο. Προσωρινή εγκατάσταση. Για 5.000 θεατές το άθλημα του πόλο μάλλον είναι αδιάφορο στους Βρετανούς. Θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στις αρχές του 2011 και στις αρχές του 2012 θα είναι έτοιμο.

Wembley Arena: Εδώ θα γίνουν τα αθλήματα της ρυθμικής γυμναστικής και του badminton. Είναι στο βόρειο- δυτικό Λονδίνο και φυσικά είναι δίπλα από το πασίγνωστο Wembley. 6.000 θεατές.

Wembley: Το στάδιο ορόσημο των Αγώνων. Με 90.000 θεατές και ανακαινισμένο πρόσφατα θα φιλοξενήσει τον τελικό του ποδοσφαίρου. Τι άλλο να πούμε για αυτό το στάδιο;

Weymouth and Portland: Για τα αθλήματα της ιστιοπλοΐας. Φυσικά και προυπήρχε. Βρίσκεται στο Dorset στις νότιες ακτές της Αγγλίας.

Wimbledon: Το παλάτι του τένις. Ποιος δεν το γνωρίζει; ¶λλη μια έτοιμη εγκατάσταση με 30.000 θεατές. Βρίσκεται στο νότιο- δυτικό Λονδίνο (στην high περιοχή φυσικά) δίπλα από το Richmond και το Kew Gardens.

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα