Connect with us

Αφιερώματα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΛΟΝΔΙΝΟ 2012: Τα σχέδια για τις συγκοινωνίες και το κυκλοφοριακό

Δημοσιεύθηκε

στις

Κύρια μέριμνα της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων είναι να δώσουν στους πολυάριθμους επισκέπτες της πόλης τη δυνατότητα πολλών εναλλακτικών μέσων μεταφοράς μέσα στην πόλη!

Σε γενικές γραμμές δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κάποιο νέο μέσο συγκοινωνίας ούτε να γίνουν νέες κατασκευές – προσθήκες στα υφιστάμενα μέσα. Αντίθετα, θα γίνει μια προσπάθεια μεγιστοποίησης των δυνατοτήτων των μέσων που διατρέχουν τώρα το Λονδίνο, δηλαδή σιδηρόδρομος, μετρό, τραμ, λεωφορεία, ποδήλατα ακόμα και το περπάτημα. Επιπλέον, θα οργανωθεί το σύστημα συγκοινωνιών με τέτοιο τρόπο ώστε να συντονιστούν τα παραπάνω μέσα μεταφοράς και με τις ποτάμιες μεταφορές στον Τάμεση και με το δίκτυο ταξί.

Η πλειοψηφία των θεατών αναμένεται να μετακινηθεί κατά τη διάρκεια των αγώνων με το ευρύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο της πόλης, δηλαδή με σιδηρόδρομο, μετρό -underground και overground- και τραμ. Οι συνδέσεις των διαφόρων γηπέδων και σταδίων που θα διεξάγονται οι αγώνες με τα μέσα σταθερής τροχιάς είναι αρκετά καλές και τακτικές.

Όσον αφορά το Ολυμπιακό Πάρκο στο Στράτφορντ, θα εξυπηρετείται με 12 σιδηροδρομικές γραμμές μέσω 3 σταθμών-«πυλών»: Stratford Regional, Stratford International και West Ham.
Σιδηροδρομικές γραμμές θα συνδέουν επίσης το Λονδίνο με τις αθλητικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται εκτός Λονδίνου και σε άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τις περιπτώσεις αυτές που οι σταθμοί αποβίβασης δεν είναι κοντά στα στάδια, οπότε και θα χρησιμοποιούνται ειδικά λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους θεατές ακριβώς έξω από τις εγκαταστάσεις.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η πλήρης κάλυψη της συγκοινωνίας προς το Ολυμπιακό Πάρκο. Ο φάκελος διεκδίκησης των αγώνων προβλέπει ότι το Ολυμπιακό Πάρκο θα εξυπηρετείται από 240 δρομολόγια την ώρα! Αριθμός πραγματικά εντυπωσιακός! Και για αυτό όμως υπάρχει επαρκής σχεδιασμός, που προβλέπει την ενίσχυση των υπάρχοντων γραμμών μετρό και τη λειτουργία (μέχρι το 2012) της νέας επέκτασης του τραμ από το Canning Town στο Stratford International (αντικαθιστώντας τα δρομολόγια της γραμμής του Βορείου Λονδίνου).

Επιπλέον, προβλέπεται να διατεθούν σημαντικά κονδύλια για την ενίσχυση του δικτύου των εθνικών σιδηροδρόμων (έργα υποδομής όπως ενίσχυση συστήματος σηματοδότησης, αλλαγές σε σταθμούς και αποβάθρες), του μετρό (London Underground) και του τραμ (τροποποιήσεις ώστε να μπορεί ο κάθε συρμός να έχει 3 αντί για 2 βαγόνια, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα).

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ ΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΛΩΡΙΔΕΣ
Ο Δήμαρχος του Λονδίνου πριν λίγο καιρό αποκάλυψε τα σχέδια για τη διαχείριση της οδικής κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια των αγώνων! Το σίγουρο είναι ότι οι οδηγοί θα πρέπει να περιμένουν σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα για τους ίδιους καθώς προτεραιότητα θα δοθεί στη μετακίνηση των αθλητών και οργανωτών στα σημεία των αγώνων!

Ειδικότερα, θα δημιουργηθούν ειδικές Ολυμπιακές λωρίδες (όπως και στην Αθήνα το 2004) ενώ θα απαγορευθεί η κυκλοφορία σε όλες τις λωρίδες των δρόμων που οδηγούν στο West End, σε μια προσπάθεια να φτάνουν στην ώρα τους οι αθλητές και οι οργανωτές στο Ολυμπιακό Πάρκο!

Περίπου 64 χλμ δρόμων μέσα στην πόλη θα έχουν ειδικές ολυμπιακές λωρίδες στις οποίες θα επιτρέπονται μόνο οχήματα με ειδική διαπίστευση. Οι λωρίδες θα ισχύουν από τις 6 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα και θα αποτελούν μέρος ενός τεράστιου δικτύου 166 χλμ που θα δημιουργηθεί σε όλη την πόλη κατά την περίοδο των αγώνων.

Οι λωρίδες θα επιβλέπονται από κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης για λόγους ασφαλείας και οι παραβάτες θα πληρώνουν ιδιαίτερα αυστηρό πρόστιμο 200 λιρών (περίπου 240 ευρώ).

Κάνοντας μια συνολική αξιολόγηση των σχεδίων της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων του Λονδίνου 2012, θα έλεγε κανείς ότι έχουν καταρτιστεί με αρκετά έξυπνο και οικονομικό τρόπο, καθώς δεν θα απαιτηθούν τεράστιες επενδύσεις σε νέα μέσα μεταφοράς ή νέες κατασκευές ενώ η επιβάρυνση στην πόλη θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Μένει να δούμε πως θα υλοποιηθούν τελικά τα σχέδια των οργανωτών! Ο χρόνος κοντεύει έτσι και αλλιώς, το 2012 είναι αρκετά κοντά…

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα