Connect with us

Αφιερώματα

Αφιέρωμα: Ο εξοπλισμός του Ψηφιακού Πλανητάριου

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο εξοπλισμός του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου έχει προσαρμοστεί πλήρως στις νεότερες εξελίξεις των οπτικοακουστικών παραστάσεων και της νέας υψηλής τεχνολογίας συνδυάζοντας αρμονικά την ψηφιακή τεχνολογία με την σύγχρονη αναλογική παρουσίαση ταινιών μεγάλης επιφάνειας (Large Format).

Έτσι, χάρη στην εγκατάσταση του συστήματος προβολής κινηματογραφικών ταινιών μεγάλης επιφάνειας των εταιρειών IWERKS και CDC, οι πολυδάπανες διεθνείς παραγωγές ταινιών τύπου IMAX και OMNIMAX θα προβάλλονται πλέον και στη χώρα μας. Με το προβολικό αυτό σύστημα θα προβάλλονται ταινίες 15/70 (με μέγεθος δηλ. του κάθε καρέ 70 χιλιοστών και 15 περφορέ) που έχουν δεκαπλάσια επιφάνεια εικόνας από τις ταινίες που προβάλλουν οι συμβατικοί κινηματογράφοι που λειτουργούν στη χώρα μας.

Οι ταινίες αυτές μεταφέρουν τους θεατές σε περιοχές του πλανήτη μας, και έξω απ’ αυτόν, κάτι που ήταν αδύνατον μέχρι τώρα να γίνει τόσο ρεαλιστικά. Γιατί η ευκρίνεια, η φωτεινότητα της εικόνας και το τεράστιο μέγεθος της ημισφαιρικής οθόνης προκαλεί στους θεατές την ψευδαίσθηση ότι βρίσκονται εκεί. Έτσι οι ταινίες αυτές λειτουργούν ως υποκατάστατα-εξερευνητές για τους θεατές μεταφέροντάς τους για παράδειγμα στην άκρη του κρατήρα ενός ηφαιστείου της Χαβάης, στην κορυφή του Έβερεστ, σε καταδύσεις στις Αυστραλιανές ακτές ή και σ’ έναν περίπατο στο Διάστημα και στη Σελήνη.

Εκτός όμως από τις διεθνείς υπερπαραγωγές το Πλανητάριο έχει τη δυνατότητα να παρουσιάζει και ελληνικές παραγωγές χάρη στην πληθώρα των νέων προβολικών συστημάτων που διαθέτει. Ο ηλεκτρομηχανικός Αστρικός Προβολέας Zeiss του παλαιού Πλανηταρίου παραμένει ως μουσειακό έκθεμα στο νέο μεγάλο φουαγιέ του Πλανηταρίου, ενώ στην αίθουσα του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου τη θέση του παίρνουν δύο υπερσύγχρονα Ψηφιακά Συστήματα Αστρικών Προβολών, το DigitalSky2 της εταιρείας SkySkan και το Digistar3 της εταιρείας Evans & Sutherland.

Τα νέα αυτά συστήματα έχουν τη δυνατότητα παρουσίασης δεκάδων χιλιάδων άστρων έτσι όπως φαίνονται από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μας ή του Ηλιακού μας Συστήματος αλλά και από οποιοδήποτε άλλο άστρο σε απόσταση εκατοντάδων ετών φωτός από τη Γη. Η πλοήγηση σ’ αυτόν το χώρο γίνεται σε δευτερόλεπτα δημιουργώντας έτσι στους θεατές την ψευδαίσθηση μεταφοράς τους, με μία μηχανή του χώρου και του χρόνου, σε τρισδιάστατα ταξίδια μέσα στο Γαλαξία μας, αλλά και πέρα απ’ αυτόν σ’ ολόκληρο το Σύμπαν των 100 δισεκατομμυρίων γαλαξιών.

Στην παραγωγή πολυθεαμάτων χρησιμεύει επίσης και μία εκτεταμένη σειρά ψηφιακών προβολικών συστημάτων βίντεο, διαφανειών, DVD κλπ, με την επωνυμία «Digital Multimedia System», ενώ για την επικοινωνία των θεατών στις διαδραστικές παραγωγές-παραστάσεις έχει γίνει εγκατάσταση ειδικών μονάδων ελέγχου (με την επωνυμία «SS Interactive Controls») σε καθένα από τα καθίσματα των θεατών. Με το σύστημα αυτό οι θεατές έχουν την ευκαιρία στη διάρκεια μιας διαδραστικής παράστασης να συμμετέχουν στην εξέλιξή της κατευθύνοντας τη ροή της προς διαφορετικές κατευθύνσεις, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Έτσι καμία διαδραστική παράσταση δεν είναι ακριβώς ίδια με την προηγούμενη!

Ένα ακόμη Προβολικό Σύστημα Ακτίνων Λέιζερ (Krypton Laser Projection System της εταιρείας Laser Fantasy International), που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη δημιουργία γραφικών αναπαραστάσεων αστρονομικών και φωτιστικών εφέ, επικουρεί την παραγωγή παραστάσεων αντιστοίχων με τα μεγάλα πολυθεάματα που παρουσιάζονται διεθνώς τα τελευταία χρόνια.

Όλα τα προβολικά συστήματα καθοδηγούνται πλήρως από ένα σύστημα αυτοματισμού με την επωνυμία «SPICE Automation», αφού τα επί μέρους στοιχεία μιας παράστασης προγραμματίζονται εκ των προτέρων, ενώ μπορεί επίσης και να ρυθμίζει «ζωντανά» όλες τις δραστηριότητες των συστημάτων που ελέγχονται από ένα κεντρικό σύστημα υπολογιστών. Το σύστημα αυτοματισμού ελέγχει επίσης και το νέο 7-κάναλο ψηφιακό σύστημα ήχου («SS 6.1 Digital Surround Sound System») συνολικής ισχύος 40.000 W το οποίο μεταφέρει, με την βοήθεια 44 ειδικών ηχείων, τη μουσική και την αφήγηση των παραστάσεων στην αίθουσα προβολών.

Με τα νέα αυτά συστήματα οι παραστάσεις του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου μετατρέπονται σε πολύπλοκες θεατρικές παραγωγές που στηρίζονται στη συμμετοχή των θεατών και στο κέντρισμα των αισθήσεών τους. Οι επισκέπτες φεύγουν από το Πλανητάριο συνεπαρμένοι από την συμμετοχή τους σε ένα πανηγύρι των αισθήσεων χωρίς να συνειδητοποιούν άμεσα ότι απέκτησαν νέες γνώσεις ως αποτέλεσμα της εμπειρίας τους αυτής. Οι σωστές άλλωστε παρουσιάσεις δεν αναλώνονται σε διάλεξη ή μονόλογο αλλά αντίθετα πρέπει να συγκινούν και να ενθουσιάζουν το θεατή.

Η αλλαγή αυτή προσέγγισης είναι απαραίτητη καθώς ο σύγχρονος θεατής, έχοντας εκτεθεί σε παρόμοιου είδους αλλαγές στα άλλα μέσα επικοινωνίας είναι απαιτητικός όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η παρουσίαση των επιστημονικών θεμάτων.

image_pdfimage_print

Αφιερώματα

Ψηφίστε για το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κατασκευή, εργοτάξιο

Ξεκινά από σήμερα η διαδικασία της online ψηφοφορίας για την αναδείξη του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019, για το ypodomes.com.

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου στις 23:59. Μπορείτε τώρα να ψηφίσετε το δικό σας έργο της χρονιάς. Τα πέντε έργα που προέκυψαν ως υποψήφια έργα της χρονιάς είναι τα παρακάτω: (χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι έχουν μπει με σειρά σπουδαιότητας):

Ψηφίστε το έργο της χρονιάς

Ηλεκτρική Διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης
Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου
Ολοκλήρωση Ν.Δ.Σ.Γ.Υ.Τ Αθήνας-Θεσσαλονίκης, τμήμα Τιθορέα-Δομοκός
Ολοκλήρωση Προβλήτα ΙΙΙ, Λιμένας Πειραιά
Αναβάθμιση-Νέος Τερματικός Σταθμός Αεροδρομίου «Μακεδονία»
Created with Quiz Maker

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η ανακοίνωση του νικητήριου έργου θα γίνει στις 2 Ιανουαρίου 2020. Ακολούθως θα ενημερώσουμε την Αναθέτουσα Αρχή, την ανάδοχο εταιρεία, το μελετητικό γραφείο και το αρμόδιο Υπουργείο (εάν εμπλέκεται).

Η βράβευση του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019 θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου 2020, στα πλαίσια του ITC 2020-4o Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών, που θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Αναφορικά με τα έργα έχει ενδιαφέρον πως φέτος έχουμε ένα μεγαλο εύρος στα αντικείμενα των υποψήφιων έργων. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε ένα έργο συνδυασμένου αντικειμένου, που είναι η Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου, ένα ενεργειακό με την ηλεκτρική διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης, ένα σιδηροδρομικό με την εργολαβία-σκούπα στο Τιθορέα-Δομοκός, ένα λιμενικό με την ολοκλήρωση του Προβλήτα ΙΙΙ στο Λιμάνι του Πειραιά και ένα έργο σε αεροδρόμιο με την αναβάθμιση και τον νέο αεροσταθμό στο Αεροδρόμιο Μακεδονία.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΑΔΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΕΣ ΑΡΧΕΣ

1.Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου:
Ανάδοχος: ΑΚΤΩΡ, Αναθέτουσα Αρχή: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

2.Ηλεκτρική Διασύνδεση Πελοποννήσου-Αττικής:
Ανάδοχοι: FULGOR, PRYSMIAN, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ, ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΕΛΕΚΤΡΟΜΕΚ-NARI, Αναθέτουσα Αρχή: ΑΔΜΗΕ

3.Εργολαβία-σκούπα σιδηροδρομικού τμήματος Τιθορέα-Δομοκός
Ανάδοχη Κοινοπραξία: ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ-ΑΒΑΞ, Αναθέτουσα Αρχή: ΕΡΓΟΣΕ

4.Ολοκλήρωση Προβλήτα ΙΙΙ Λιμάνι Πειραιά
Ανάδοχος: ΤΕΚΑΛ, Αναθέτουσα Αρχή: COSCO

5.Αναβάθμιση – νέος αεροσταθμός Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης Μακεδονία:
Ανάδοχος: ΙΝΤΡΑΚΑΤ, Αναθέτουσα Αρχή: FRAPORT GREECE

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το ypodomes.com θέλοντας να αναδείξει τον κατασκευαστικό κλάδο, αποφάσισε να διεξάγει σε ετήσια βάση την διαδικασία ανάδειξης του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ. Βασικά κριτήρια είναι το κατά πόσο μέσα στη χρονιά αναφοράς, το έργο προόδευσε ή ολοκληρώθηκε, η τοπική ή υπερτοπική του σημασία, η περιβαλλοντική του ευαισθησία αλλά και η διαχείριση της κατασκευής του εν γένει.

Έργα για το ypodomes.com νοούνται αυτά που κατασκευάζονται και δεν αφορούν μόνο αυστηρά μεγάλα έργα υποδομής, αλλά επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της κατασκευής. Άρα μιλάμε για έργα που μπορεί να αφορούν μία γραμμή Μετρό, ένα ξενοδοχείο, μία μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, ένα αιολικό πάρκο, ένα σχολείο, ένα λιμάνι κ.ο.κ.

Για να φτάσουμε στα 5 υποψήφια έργα το ypodomes.com έδωσε μία λίστα 20 έργων από τον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα και ζήτησε από δημοσιογράφους να ψηφίσουν κατά τη δική τους κρίση τα τρία σημαντικότερα. Από αυτή την ψηφοφορία προέκυψαν τα πέντε πιο ψηφισμένα έργα, τα οποία βρίσκονται στην κρίση των αναγνωστών του ypodomes.com.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αφιερώματα

Ποιο έργο προηγείται στην κούρσα για την ανάδειξη του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019;

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κατασκευή, εργοτάξιο

Μία εβδομάδα συμπληρώθηκε από την έναρξη της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ για το ypodomes.com. Σε αυτό το διάστημα έχουν καταγραφεί πάνω από 12.000 επισκέψεις και περίπου 1.500 ψήφοι.

Μέχρι και σήμερα νωρίς το πρωί, πρώτο σε ψήφους κατατάσσεται το έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης με πάνω από 460 ψήφους, ενώ λίγο πιο πίσω έρχεται το έργο για την αναβάθμιση και τον νέο τερματικό του Αεροδρομίου «Μακεδονία» στη Θεσαλονίκη. Στην τρίτη θέση με πάνω από 300 ψήφους είναι μέχρι στιγμής το έργο ολοκλήρωσης της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας-Θεσσαλονίκης στο τμήμα Τιθορέα-Δομοκός.

Στην τέταρτη θέση βλέπουμε το έργο Ανάπλασης Φαληρικού Όρμου με τα έργα Α`φάσης με πάνω από 250 ψήφους και στην πέμπτη θέση το λιμενικό έργο ολοκλήρωσης του Προβλήτα ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά.

Εδώ μπορείτε να συνεχίσετε να ψηφίζετε μέχρι και το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2019, προκειμένου να αναδείχθεί το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019 για το ypodomes.com.):

Ψηφίστε το έργο της χρονιάς

Ηλεκτρική Διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης
Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου
Ολοκλήρωση Ν.Δ.Σ.Γ.Υ.Τ Αθήνας-Θεσσαλονίκης, τμήμα Τιθορέα-Δομοκός
Ολοκλήρωση Προβλήτα ΙΙΙ, Λιμένας Πειραιά
Αναβάθμιση-Νέος Τερματικός Σταθμός Αεροδρομίου «Μακεδονία»
Created with Quiz Maker

 

Οι πιθανότητες και για τα πέντε έργα να νικήσουν είναι σχεδόν οι ίδιες καθώς οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες και μπορούμε να δούμε ανατροπές στις υπόλοιπες εβδομάδες μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η πρωτιά μέχρι τώρα της του πολύπλοκου και με πολλαπλές εργολαβίες έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτη αποτελεί έκπληξη μιας και δεν είναι ενα πολυδιαφημισμένο project αλλά από την άλλη επιβεβαιώνει πως οι αναγνώστες του ypodomes.com επιλέγουν με πραγματικά κριτήρια, ποιο έργο ξεχώρισε.

Μην ξεχνάμε ότι στην αντίστοιχη περυσινή ψηφοφορία το έργο για τη Μονάδα Απορριμμάτων Ηπείρου, ήρθε πρώτο με διαφορά, παρότι ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ.

Η ψηφοφορία συνεχίζεται και σας καλούμε να ψηφίσετε και εσείς το ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019. Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά όλη τη διαδικασία ανάδειξης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αφιερώματα

Infra & Trans REVIEW 2018 – 2019: Τα μεγάλα ονόματα που αρθρογραφούν στην πρώτη Επιχειρηματική Έκδοση της χρονιάς

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Infra-Trans Review 2019

Οι ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουν ότι προχωρούν στην έκδοση της 1ης Επιχειρηματικής Έκδοσης  της Ανασκόπησης (Infra & Trans Review) στον κλάδο των Υποδομών και Μεταφορών.

Η έκδοση – που θα είναι σε έντυπη μορφή – θα περιλαμβάνει, για κάθε επιμέρους υποκλάδο των Υποδομών και των Μεταφορών, την ανασκόπηση της προηγούμενης και τρέχουσας χρονιάς, σε συνδυασμό με την αποτύπωση των βασικών εξελίξεων και προοπτικών, σε θεσμικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Οι θεματικοί άξονες που θα παρουσιαστούν είναι οι εξής:

Α. Τομέας Υποδομών

-Μεγάλα Έργα Υποδομών

-Ενεργειακές και περιβαλλοντικές υποδομές

-Τουριστικές υποδομές

-Real estate Υποδομές και Επενδύσεις

Β. Τομέας Μεταφορών

-Αεροπορικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές αυτοκινήτου

-Logistics / εμπορευματικές μεταφορές / ταχυμεταφορές

-Αστικές συγκοινωνίες και ευφυή συστήματα μεταφορών.

Η Επιχειρηματική Ανασκόπηση θα διανεμηθεί σε υπουργεία, οργανισμούς, φορείς, επιμελητήρια, εταιρείες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και μέσα ενημέρωσης.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

Μέχρι τώρα έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους με άρθρα οι τέσσερις Υπουργοί: Υποδομών και Μεταφορών κ.Κώστας Καραμανλής, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, Ναυτιλίας  και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελος και ο Χρήστος Σπίρτζης.

Αρθρογραφούν επίσης οι επικεφαλής των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας: Αναστάσιος Καλλιτσάντσης (ΕΛΛΑΚΤΩΡ), Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ), Φίλιππος Τσαλίδης (ΤΡΑΙΝΟΣΕ), Alexander Zinell (FRAPORT) κ.α.

Αρθρογραφούν Γενικοί Γραμματείς: Νίκος Μαντζούφας, Γιώργος Καραγιάννης, Ευθύμης Μπακογιάννης.

Αρθρογραφούν και υποστηρίζουν επικεφαλείς μεγάλων ΔΕΚΟ της χώρας: Μάνος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ),   Νίκος Κουρέτας (ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ), Κώστας Σπηλιόπουλος (ΟΣΕ), IMET-EKETA, ΓΑΙΑΟΣΕ κ.α.

Επίσης την έκδοση υποστηρίζουν μέσω χορηγίας και άρθρων μεγάλες εταιρείες όπως: ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, AECOM, OMEK, HILL INTERNATIONAL, SALFO, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, DHL κ.α.

Αν θέλετε και εσείς να συμμετάσχετε στην 1η Έκδοση για την Ανασκόπηση Υποδομών-Μεταφορών, μπορείτε να απευθυνθείτε στους κ.κ. Νίκο Καραγιάννη, ιδρυτή του ypodomes.com,  (n.karagiannis@ypodomes.com, τηλ. 6936 855974) και Φώτη Φωτεινό, ιδρυτή του metaforespress.gr (ffotinos@metaforespress.gr, τηλ. 6945 393285).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα