Connect with us

Αφιερώματα

Αφιέρωμα: Οι εξελίξεις φέτος στα έργα: Ιανουάριος- Φεβρουάριος

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά τις χαρές και τα πανηγύρια για την έλευση του 2010 κανείς σχεδόν δεν μπορούσε να προβλέψει τις «χάρες» του νέου έτους. Τα οικονομικά μέτρα επηρέασαν φανερά τις υποδομές στη χώρα με το κόψιμο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από δημόσιες επενδύσεις. Τους πρώτους δύο μήνες η χώρα ακόμα δεν έχει συνέλθει από τις γιορτές και βαδίζοντας προς τις Απόκριες τα νέα για τα έργα είναι σαφώς λίγα και με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010
Με την έναρξη του χρόνου έρχεται μια δυσάρεστη είδηση για την πόλη των Ιωαννίνων. Η μελέτη του Τραμ δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και τα κονδύλια «έφυγαν» μιας και η ένταξη της μελέτης στο Γ` ΚΠΣ είχε ήδη ξεπεράσει το χρόνο που έπρεπε. Το Τραμ πάει στις Ελληνικές καλένδες;

Όλοι περιμένουμε τους νέους σταθμούς στο Μετρό αλλά κανείς δεν γνωρίζει πλέον ημερομηνίες. Τον Φεβρουάριο που πρέπει να ολοκληρωθεί ο σταθμός Χολαργός είναι κοντά αλλά τα έργα ακόμα δεν φαίνεται να ολοκληρώνονται..

Στον ΗΣΑΠ δίνουν ένα όχι και τόσο καλό νέο με την διακοπή των δρομολογίων από τις 12 Ιανουαρίου από το Φάληρο μέχρι την Καλλιθέα και οι διαδρομές γίνονται με τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ. Ο χρόνος διαδρομής προκαλεί οργή αλλά από την κατασκευάστρια εταιρεία θεωρείται επιβεβλημένη η διακοπή. Το ραντεβού με τους επιβάτες δίνεται τον Απρίλιο ( που έγινε Μάιος).

Το Μετρό Θεσσαλονίκης φέτος μας απασχολεί από τον Ιανουάριο και μάλιστα μόνο δυσάρεστα. Με το που αλλάζει ο χρόνος διαπιστώνεται το πρόβλημα με το σταθμό Παπάφη και όλοι τρέχουν να προλάβουν κακές εξελίξεις. Δυστυχώς τίποτα δεν έγινε και τώρα ο σταθμός αν θα γίνει παίζεται.. Οι υποψίες για μετάθεση του χρόνου παράδοσης του έργου γίνονται βεβαιότητα και πλέον το 2012 γίνεται 2014. Θα είναι το 2014;

Στην Ιόνια Οδό το πρόβλημα με τις απαλλοτριώσεις έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας και το χρονοδιάγραμμα φαίνεται να ανατρέπεται οριστικά. Στην περιοχή της Ηπείρου το πρόβλημα είναι εντονότερο.

Advertisement

O South Stream είναι ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά σχέδια της Ρωσίας και η Ελλάδα έχει ενεργό ρόλο.
Φανερώνεται η διάθεση να αρχίσουν οι εργασίες στα τέλη του χρόνου.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010
Ο Φεβρουάριος έρχεται με τα προβλήματα για το Μετρό Θεσσαλονίκης να μην έχουν τέλος. Όλα δείχνουν να μην πηγαίνουν καλά και οι συσκέψεις είναι συνεχής για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα. Οι φορείς της πόλης ζητούν αυτοδιοίκηση για το έργο και καταλογίζουν Αθηνοκεντρική σχέση..

Σχέδιο για την απομάκρυνση των λεωφορείων από το κέντρο της Αθήνας. Οι «βασιλιάδες» της πόλης μετά από 60 χρόνια θα εξοριστούν και θα περιοριστούν σε περιφερειακό ρόλο στην πόλη. Πότε θα εφαρμοστεί;

Εξαγγέλλεται από το ΥΠΕΚΑ η πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας. Στόχος του Υπουργείου τα έργα να ξεκινήσουν μέχρι τα τέλη του 2010. Δεύτερος στόχος η ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων να μεγαλώσει. Τώρα αναμένουμε την σχετική δημοπράτηση.

Αυτή η είδηση θα μπορούσε να είναι το 2007 ή το 2008 ή το 2009. Σε διαπραγματεύσεις βρίσκονται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές για το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Η εμπλοκή με το παρακείμενο εμπορικό κέντρο στο μελλοντικό παλάτι του ΠΑΟ βάζει και πάλι φρένο στην ανέγερση. Και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται..

Η δεύτερη εξαγγελία του μήνα αφορά τη Θεσσαλονίκη. Δέσμευση είχαμε από τον Υπουργό Υποδομών για την πρώτη από μια σειρά δημοπρατήσεων για την Εξωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης μέχρι το τέλος του έτους. Και εδώ περιμένουμε το επόμενο διάστημα την ανακοίνωση για τη διακήρυξη του διαγωνισμού?

Κάπου εδώ τελειώνει το πρώτο δίμηνο με τα νέα να μην είναι και τόσο καλά. Τι θα γίνει στη συνέχεια;

Advertisement

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Ετικέτες

Advertisement

δημοφιλη θεματα